Trijų teisėjų kolegija antradienį nusprendė, kad vos ketverių metų laisvės atėmimo bausme nuteistas L. Jablonskas žuvusiųjų artimiesiems turės sumokėti 72 tūkst. 405 eurų (250 tūkst. litų) neturtinės žalos atlyginimą – tiek, kiek iš jo anksčiau buvo priteisęs Kauno apygardos teismas.

Galutinę ir neskundžiamą nutartį paskelbęs teismas atmetė žmonos ir dukros netekusio Vaido Vaičaičio ir jo advokato Raimundo Jurkos kasacinį skundą, kuriuo jie prašė baudžiamąją bylą grąžinti nagrinėti iš naujo Kauno apygardos teismui apeliacine tvarka.

Nukentėjusysis įsitikinęs, kad apygardos teismas nepagrįstai sumažino neturtinės žalos atlyginimą – nuo 483 iki 200 tūkst. Lt. Dar 50 tūkst. Lt iš L. Jablonsko teismas yra priteisęs žuvusiosios seseriai.

Skunde nukentėjusiojo advokatas teigė, kad bylą nagrinėjant pirmosios apylinkės teisme L. Jablonskas neginčijo jam pareikštų ieškinių, nes tikėjosi švelnesnės bausmės.

„L. Jablonskas yra jaunas, darbingo amžiaus žmogus, – buvo teigiama LAT įteiktame skunde. – Tai rodo, kad šis asmuo ateityje turi visas galimybes įsidarbinti, dirbti, mokytis ar studijuoti – tai sudaro prielaidas apie jo turtinės padėties pasikeitimą.“

Nukentėjusiojo kasacinį skundą dėl neturtinės žalos atlyginimo išnagrinėjusi LAT trijų teisėjų kolegija nutarė, kad Kauno apygardos teismo nuosprendis, kuriuo buvo sumažintas neturtinės žalos dydis, yra teisėtas ir pagrįstas.

Skelbdamas nutartį teisėjas Vytautas Piesliakas pažymėjo, kad kasacinės instancijos teismas neturi kompetencijos vertinti neturtinės žalos dydžio priteisimo klausimo. Pasak jo, byloje mažinant neturtinės žalos dydį nebuvo padaryta baudžiamojo įstatymo pažeidimų, todėl nėra pagrindo keisti apeliacinės instancijos teismo nuosprendį.

L. Jablonskas buvo nuteistas už tai, kad pažeidė Kelių transporto eismo saugumo taisykles, dėl to įvyko eismo įvykis, dėl kurio žuvo du žmonės. Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad 2013-ųjų liepos 3-iąją, apie 17.20 val., Kaune, Baltų prospekte, L. Jablonskas vairuodamas automobilį BMW 525 D nesustojo priešais pėsčiųjų perėją ir nepraleido iš kairės pusės pagal jo vairuojamo automobilio važiavimo kryptį perėjoje ėjusių pėsčiųjų – motinos ir jos mažametės dukros. Jos abi buvo parblokštos ir mirtinai sužalotos.

L. Jablonsko vairuojamas automobilis į moterį ir mergaitę rėžėsi taip stipriai, kad moters palaikai nulėkė apie pusšimtį metrų nuo perėjos. Atskubėję medikai jau nieko negalėjo padėti nei devynerių metų mergaitei, nei jos 43 metų mamai – abi žuvo vietoje.

Nustatyta, kad nelaimės metu vaikinas nebuvo apsvaigęs nei nuo alkoholio, nei nuo narkotinių medžiagų.

Iki šio tragiško įvykio vos per dvejus metus už vairo L. Jablonskas buvo patekęs į dar dvi avarijas. Vienos iš jų metu L. Jablonsko vairuojamas „VW Golf“ Minkovskių gatvėje rėžėsi į stulpą. Per stebuklą, nei J. Jablonskas, nei kartu su juo važiavęs jaunuolis nenukentėjo.