Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kuri atskleidė, kaip nesutarimai tarp teismo laukiančių moterų įkalinimo įstaigoje vos nesibaigė tragiškai.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar praėjusių metų vasario 4-osios rytą prie Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo esančioje Laisvės atėmimo vietų ligoninėje, kur yra gydomi teismo laukiantys ir jau bausmę atliekantys kaliniai, tarp dviejų moterų įvyko vos tragiškai nepasibaigęs konfliktas.

Paaiškėjo, kad jį sukėlė laisvės atėmimo bausmę už įvykdytą nusikaltimą tuo metu atlikinėjusi Beata A. – režiminio korpuso kamerų tipo palatoje moteris užsipuolė kitą kalinę. Šio konflikto metu moteris buvo sužalota – Beata A. ją daužė šepečio kotu, apstumdė, grasino žirklutėmis išbadyti akis ir ant galvos deginti cigaretes.

„Tą rytą į mūsų palatą atnešė pusryčius – nulipau iš antrajame aukšte esančios lovos ir atsisėdau ant kitos kalinės lovos valgyti, – pareigūnams pasakojo nukentėjusioji. – Tuo metu prie manęs priėjo Beata A. ir iš mano rankų ėmė traukti lėkštę, sakydama, kad ant šios lovos nesėdėsiu. Ji man liepė sėsti valgyti ant grindų arba savo lovoje“.

Moteris sakė, kad atsisėdo ant kėdės, tačiau ir tai palatos „draugei“ nepatiko – ji ėmė atiminėti maistą, vėl liepė sėsti valgyti ant grindų.

„Likau nevalgiusi ir užlipau į savo lovą, bet Beata A. manęs nepaliko ramybėje – paėmė šluotą, su kurios kotu pradėjo daužyti man per rankas, koją, bandė traukti čiužinį, – pasakojo nukentėjusioji. – Paskui ji ant manęs pylė arbatą, patalynę nutraukė ant žemės...“.

Nukentėjusioji prisiminė, kad įsiutusi palatos „draugė“ jai taip pat grasino žirklutėmis išbadyti akis, užgesinti cigaretę į galvą...

„Ji mane apspjaudė, apdaužė, įkando į ranką, akinius išmetė į tualeto unitazą, reikalavo, kad išeičiau iš kameros“, – pareigūnams teigė nusikaltimo auka.

Kad Beata A. sukėlė konfliktą, patvirtino ir kita palatoje buvusi kalinė.

„Tą rytą pabudau nuo triukšmo – pamačiau, kad Beata A. neleidžia nukentėjusiajai pavalgyti, iš jos atėmė maistą, liepė eiti valgyti į savo lovą, – sakė liudytoja. – Vėliau kaltinamoji ėmė traukti nukentėjusiąją iš lovos, bet kai nepavyko, paėmė šluotą ir jai sudavė smūgį į ranką“.

Jos teigimu, nukentėjusioji Beatą A. ėmė įžeidinėti, todėl ši dar labiau susinervinusi kartą trenkė jai per nugarą bei apipylė arbata.

Šiek tiek atviresnė buvo kita palatoje buvusi ir nuteistųjų konfliktą mačiusi kalinė. Ji sakė, kad per pusryčius tarp moterų be jokios priežasties kilo konfliktas.

„Jos apsižodžiavo, tada nukentėjusioji Beatai A. pasakė, kad ši serga vėžiu ir bus invalide, aiškino, jog jos atsisakys visi artimieji ir visą gyvenimą ji praleis kalėjime“, – prisiminė liudytoja.

Šie žodžiai, pasak liudytojos, labai įžeidė Beatą A.: „Ji supykusi norėjo griebti nukentėjusiąją už atlapų, tačiau aš ją atitraukiau ir neleidau prie jos artintis“.

Beata A. jai pateiktų kaltinimų dėl nežymaus kitos kalinės sveikatos sutrikdymo nepripažino ir pareiškė, kad vos 10 cm ilgio žirklutės po įvykio buvo paimtos ne iš jos, o iš nukentėjusiosios. Be to, moteris teigė, kad tik gynėsi nuo nukentėjusiąja pripažintos kalinės – esą ši yra kalta dėl konflikto.

„Manau, kad būtina atkreipti dėmesį, jog nukentėjusioji nusikalstamos veikos padarymo metu atlikinėjo bausmę už sunkų kūno sužalojimą“, – Beata A. teisme tikino, jog tik gynėsi nuo užpuolikės.

Teismas tokiais jos žodžiais nepatikėjo ir nurodė, kad kėsinimasis, nuo kurio galima būtinoji gintis, turi būti pavojingas, realus ir akivaizdus. Pasak teisėjų, būtent Beata A. pirmoji sukėlė konfliktą, ėmė priekabiauti prie nukentėjusiosios, todėl jos versija, kad gynėsi, yra atmestina.

Šiuo metu Beata A. jau yra laisvėje, todėl teismas jai skyrė 6 mėnesių laisvės apribojimo bausmę ir nuteistąją įpareigojo būti namuose nuo 22 iki 6 val., jeigu tai nesusiję su mokslu ar darbu.

Be to, iš jos nukentėjusiajai priteistas 500 Lt neturtinės žalos atlyginimas.