Moters problemos su teisėsauga prasidėjo 2020 m. rugpjūčio 22 d., kai ji pranešė, kad apie 8 val. ryto administracinės patalpose 2 vyrai, pasinaudodami jos bejėgiška būkle, lytiškai su santykiavo prieš jos valią.

Moteris tradiciškai buvo įspėta dėl atsakomybės už panešimą apie nebūtą nusikaltimą. Pradėjus ikiteisminį tyrimą, ji teigė, kad nepažįstami vyrai pasinaudojo jos girtumu. Anot pareiškėjos, su tais vyrais nebuvo jokio pokalbio apie lytinius santykius nei už atlygį, nei be jo. Moteris tikino, kad sutikimo lytiškai santykiauti nedavė.

Pranešimas užfiksuotas BPC

Pranešdama apie tai Bendrajam pagalbos centrui (BPC), moteris nekaltino vyrų išžaginimu. Ji tik skundėsi, kad šie neklausė jos sutikimo.

„Aš buvau tiesiog užmigusi ir pajutau ... pajutau, kad su manim santykiauja“, – BPC operatoriui pasakojo moteris. „Jie mane abu paeiliui, ta prasme“. Kai operatorius patikslino, ar moteris buvo išprievartauta, ši atsakė: „nesakau, kad mane išprievartavo. Jie neklausė, ar sutinku“.

Abu vyrai nepripažino kaltės ir aiškino, kad moteris su jais bendravo noriai, jokios prievartos nebuvo. Galiausiai šis ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Prokuroro teigimu, byloje nebuvo surinkta pakankamai duomenų, kad vyrai norėjo santykiauti su nukentėjusiąja prieš jos valią, o nukentėjusioji esą galėjo suvokti viską, kas vyksta aplinkui.

Tapo kaltinamąja

Netikėtai moteris pati buvo apkaltinta, kad melagingai pranešė policijai apie neva įvykdytą nusikaltimą.

Vilniaus apylinkės teismas, išnagrinėjęs bylą nutarė, kad moteris klydo vertindama aplinkybes ir ją išteisino, bet tai buvo tik pradžia. Šis nuosprendis buvo apskųstas, o aukštesnis teismas jį panaikino. Moteris buvo nuteista ne tik už pranešimą apie nebūtą nusikaltimą, bet ir už tai, kad vienam vyrų įkando į nykštį.

Jai buvo metams ir 5 mėn. apribota laisvė, taip pat nurodyta pradėti dirbti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, nevartoti psichiką veikiančių medžiagų. Moteriai skirta neatlygintinai išdirbti 70 valandų sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi senyvo amžiaus asmenimis, neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis ir dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Vyrams iš moters priteista 600 eurų neturtinės žalos ir 800 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Apskundė Aukščiausiajam Teismui

Moters advokatas kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą, prašydamas tokį nuosprendį panaikinti. Gynėjas pateikė ne vieną įrodymą, kad apkaltinamąjį nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismas netinkamai taikė baudžiamąją įstatymą.

Pripažino nekalta

Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija kasacinį skundą patenkino ir paskelbė, kad moteris dėl melagingo pranešimo apie nebūtą išžaginimą nuteista nepagrįstai. Teisėjai nutarė, kad byloje nenustatyta, jog moteris tyčia melagingai įskundė du vyrus ar pranešė apie nebūtą nusikaltimą.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)