Lietuvos žaliųjų partija prašo VRM ištirti Šiaulių policijos komisariato vykdytas pratybas, kurių metu neva išgąsdinti mokiniai.

„Mane šokiravo Šiaulių apskrities televizijos reportažas apie vietinėje mokykloje vykdytas pratybas. Nei mokytojai, nei mokiniai nežinojo apie pareigūnų mokymus ir buvo išgąsdinti, kai kurie iš jų pratybų metu mokykloje pamatę krauju apsipylusius statistus ir šaudančius policininkus patyrė stiprų šoką. Vidaus reikalų ministerija turėtų ištirti šį atvejį ir išsiaiškinti, ar pareigūnai, Šiauliuose organizavę šias pratybas, nenusižengė darbo etikai, įstatymams, ar nepažeidė mokinių ir mokytojų teisių“, – sakė Seimo narys Linas Balsys, kurio iniciatyva prašoma ištirti pareigūnų veiksmus.

Pasak L. Balsio, tokio pobūdžio pratybos yra reikalingos, tačiau jos turi būti vykdomos taip, kad neturėtų neigiamo poveikio aplinkiniams.

Lietuvos policijos rėmėjų asociacijos prezidentas Sigitas Mecelica teigė, kad tokio pobūdžio mokymai yra reikalingi, tačiau, jei apie vykdomas pratybas mokiniai nežinojo, mokymus organizavusių pareigūnų veiksmai yra sunkiai suprantami. Pasak S. Mecelicos, tokie veiksmai gali turėti ir vaiką (jei tai buvo asmenys iki 18 metų) žalojančių pasekmių.

„Pareigūnai, tobulindami savo įgūdžius, turėtų elgtis apdairiai ir negąsdinti moksleivių bei mokytojų. Tokioms pratyboms statistai galėjo būti atrinkti iš gatvės arba jais galėjo būti patys pareigūnai. Taip pat šiems mokymams galima buvo pasinaudoti tuščiomis mokyklos patalpomis, kai tuo metu jose nebuvo mokinių“, – sakė S. Mecelica.

Pirmadienį apie 11 val. Bendrasis pagalbos centras gavo kelis pranešimus, kad vienoje Šiaulių mokykloje girdisi šūviai. Paskambinęs žmogus pranešė, kad patalpose šaudo vyriškis, yra sužeistų. Šiurpą keliantis scenarijus – Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų surengtos AMOK pratybos.