Sudėtingo tarpvalstybinio tyrimo metu Vilniaus kriminalistai sudavė skaudų smūgį Vilniaus ir Kauno apskrityse veikiančioms organizuotoms nusikalstamoms struktūroms. Nors nusikaltėliai itin kruopščiai planavo narkotikų kontrabandą bei platinimą, buvo demaskuoti ne tik vykdytojai, bet ir organizatoriai (tarp jų - buvęs pareigūnas).

Norvegai paprašė pagalbos

Lietuva sulaukė Norvegijos kolegų teisinės pagalbos prašymo. Mat Norvegijos policijos pareigūnai, patikrinę lietuvio vairuojamą Lietuvoje registruotos įmonės vilkiką DAF su priekaba „Schmitz“, jame rado apie 40 kg psichotropinės medžiagos – metamfetamino. Šiuo vilkiku iš Lietuvos į Norvegijos Karalystę buvo vežamas krovinys.

Norvegijos policijos pareigūnai vairuotojui lietuviui pareiškė įtarimą dėl labai didelio narkotikų kiekio įvežimo.

Gautame teisinės pagalbos prašyme buvo galima įžvelgti kitų Lietuvos piliečių prisidėjimą prie šios nusikalstamos veikos. Siekiant nustatyti visus galimus asmenis, vienaip arba kitaip prisidėjusius prie psichotropinių medžiagų kontrabandos, Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu ir dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu.

Ikiteisminio tyrimo atlikimas pavestas Vilniaus kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybai, kuri nedelsiant pradėjo rinkti ir analizuoti informaciją.

Tarp organizatorių - buvęs pasienietis

Pareigūnai aiškiai pamatė, kad prie šios kontrabandos galimai yra prisidėjusios dvi iki šiol nežinomos ir niekur nefigūruojančios Lietuvoje registruotos bendrovės. Todėl, pradėjus ikiteisminį tyrimą, intensyviai ir kryptingai buvo tikrinami „svarbių krovinių“ galimi siuntėjai ir vežėjai.

Tęsiant duomenų analizę minėtų bendrovių atžvilgiu, Vilniaus kriminalistai nustatė dar ir duomenų klastojimo atvejus, susijusius su autotransporto priemonių valstybinių numerių išsiėmimu.

Svarbu paminėti, jog Norvegijos pareigūnai atsiųstame teisinės pagalbos prašyme įvardijo neoficialų vienos iš uždarųjų akcinių bendrovių vadovą. Pareigūnai netruko nustatyti, jog minėtas asmuo – buvęs statutinis valstybės tarnautojas, dirbęs pasienio policijoje, teistas už turto prievartavimą, akcizinių prekių kontrabandą, tarnybos įgaliojimų viršijimą, dokumento suklastojimą ir dar daugelį nusikaltimų. Vilniaus kriminalistai išsiaiškino esminį faktą – buvusio pasienio pareigūno tvirtas ir neginčijamas sąsajas su viena iš paminėtų uždarųjų akcinių bendrovių.

Vilkikai su vienodais numeriais

Įvertinus surinktus duomenis buvo priimtas sprendimas atlikti visus įmanomus ikiteisminio tyrimo veiksmus siekiant išaiškinti apie pareigūnams jau žinomą organizuojamą narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabandą, jungiančią ne vieną Europos Sąjungos valstybę. Kontrabandos organizatoriai ruošėsi kelionei ir tam tikslui klastojo vilkikų bei puspriekabių identifikacinius ir valstybinius numerius.

Analizuojant gaunamą informaciją, į Vilniaus kriminalistų akiratį pakliuvo dar kelios įmonės, turinčios iki 5 vilkikų. Pareigūnams sukėlė įtarimų įmonių darbo organizavimo schemos ir tam tikrų asmenų atliekami vaidmenys. Pasitvirtino informacija ir apie neoficialų įmonių vadovą – nusikalstamos veiklos organizatorių, kuris disponavo įmonės pinigais ir pats asmeniškai juos skirstė. Pastarasis turėjo įdarbintą įmonėje patikimą padėjėją, kuris buvo aprūpinamas visa reikalinga informacija ir betarpiškai vykdė visus organizatoriaus pavedimus.

Įdomu ir tai, kad, stebint įmonių vykdomą neva logistinę veiklą, vilkikų ir krovinių judėjimą, buvo išskirti aktyvūs, įgiję pasitikėjimą, vairuotojai. „Boso“ padėjėjas juos siųsdavo į užsakomuosius reisus nugabenti krovinį, prieš tai kruopščiai atrinkęs sau palankią krovinio užsakymo vietovę.

Pirmieji neteisėtos veiklos požymiai pradėjo ryškėti nustačius du „Renault“ markės vilkikus su identiškais valstybiniais numeriais, kurie kursuodavo vienu maršrutu tuo pačiu laiku būdami skirtingose Europos vietose. Taigi, Vilniaus kriminalistai šią painiavą aiškinosi vis giliau.

Įtarimų sukėlė nuostolingi maršrutai

Stebint ir analizuojant ekonomiškai nepagrįstą ir nuostolingą laiko ir finansų atžvilgiu vilkikų judėjimą, buvo surinkta informacija, leidusi pagrįstai įtarti apie gabenamą nelegalų krovinį vilkiku „Renault“. Tyrimo metu Vilniaus pareigūnai nustatė, kad iš Ispanijos Karalystės krovinys bus gabenamas į Norvegijos Karalystę ir nedelsiant šią informaciją per Lietuvos kriminalinės policijos biurą perdavė kolegoms užsienyje.

Tokiu būdu Norvegijos Karalystėje buvo sulaikytas Lietuvos Respublikos pilietis, vairuojantis vilkiką „Renault“ su priekaba „Schmitz“.

Patikrinimo metu Norvegijos pareigūnai iš nelegalios apyvartos išėmė apie 45 kilogramus kanapių dervos (hašišo), o sulaikytam vairuotojui buvo paskirta kardomoji priemonė – suėmimas.

Tačiau tyrimas lietuvio suėmimu nepasibaigė. Pareigūnų įsitikinimu, šis įvykis negalėjo būti vienkartinis. Todėl kriminalistai nusprendė toliau atidžiai stebėti įtartinų įmonių vilkikų judėjimą ir organizatoriaus duodamus nurodymus kitiems darbuotojams.

Toks pareigūnų sprendimas pasiteisino – jie išsiaiškino gabenamų krovinių geografiją, kontrabandos gabenimo schemas. Pasirodo, vienas iš organizatorių, manydamas, jog nesukelia jokių įtarimų, savo veiklą organizavo taip, kad įmonių vilkikai turėtų legalų krovinį Ispanijoje, kur tuo pačiu buvo pakraunami narkotikai.

Dar 60 kg hašišo

Tęsiant tyrimą susidomėjimą sukėlė dar vienas organizuojamas krovinio judėjimas – organizatoriai ieškojo krovinio vilkikui į Taragonos regioną Ispanijoje, o jį radę, į reisą išsiuntė dar vieną savo patikimą vairuotoją. Čia atsiskleidė dar vienas įdomus faktas, sukėlęs pareigūnų nuostabą – ruošiamo kelionei vilkiko „Renault“ valstybiniai numeriai, pasirodo, buvo identiški sulaikyto vilkiko Norvegijoje numeriams.

Atliekant ikiteisminio tyrimo veiksmus paaiškėjo, kad vairuotojas nugabeno legalų krovinį į Ispaniją ir paėmė krovinį gabenimui iš Ispanijos į Lenkiją. Pareigūnai įtarė, kad vilkiko „Renault“ puspriekabėje, be oficialaus krovinio, gali būti gabenamas ir neoficialus krovinys – narkotinės medžiagos.

Tokie įtarimai buvo perduoti kompetentingoms Lenkijos teisėsaugos institucijoms. Kolegos vilkiką su puspriekabe sustabdė ir patikrino Vroclavo mieste. Įtarimai pasitvirtino – puspriekabėje rasta įrengta slėptuvė, o joje - apie 60 kilogramų hašišo. Vairuotojas buvo sulaikytas, tačiau vėliau, paskyrus švelnesnę kardomąją priemonę, paleistas.

Baudžiamasis persekiojimas dėl 60 kilogramų hašišo kontrabandos perduotas Vilniaus apygardos prokuratūrai. Šis neteisėtos veiklos epizodas buvo prijungtas prie atliekamo ikiteisminio tyrimo. O sujungus visus neteisėtos nusikalstamos veikos epizodus į vieną ikiteisminį tyrimą, buvo priimtas sprendimas sulaikyti įtariamuosius.

Vežė ir heroiną

Dar vienas šios grupuotės nusikalstamos veikos epizodas – tai iš Latvijos muitinės gauta informacija apie sulaikytą iš Baltarusijos įvažiavusį vilkiką DAF su puspriekabe „Chereau“, kurios slėptuvėje aptikta apie 8 kilogramus narkotinės medžiagos – heroino. Vilkiką vairavo vienos iš neteisėtą veiklą vykdžiusių įmonių darbuotojas, jį ir sulaikė Latvijos pareigūnai.

Bendradarbiaujant su Latvijos kolegomis buvo surinkti papildomi duomenys apie organizatorius, kurie Latvijos–Baltarusijos sienos kirtimo punkte buvo pastebėti įvažiavę į neutralią zoną iš Baltarusijos Respublikos, o pamatę sustabdytą vilkiką sugrįžo atgal. Šis Latvijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas buvo taip pat prijungtas prie Lietuvoje atliekamo ikiteisminio tyrimo.

Surastų narkotikų vertė - 200 000 eurų

Atlikto tyrimo metu Vilniaus kriminalistai rado neginčijamų duomenų apie narkotinių medžiagų kontrabandos pagrindinius organizatorius, kurių vienas priklauso Kaune veikiančioms organizuotoms nusikalstamoms struktūroms.

Pasitelkus ekspertus buvo nustatyti suklastoti 6 vilkikų ir 8 puspriekabių identifikaciniai numeriai. Nustatyti ir numerius klastoję asmenys, jiems pareikšti įtarimai.

Iš nelegalios apyvartos išimta narkotinių ir psichotropinių medžiagų: 102,269 kg hašišo (kanapių dervos), 8,280 kg heroino bei 10 484,6 g metamfetamino, kurių vertė „juodojoje rinkoje“ viršija 200 000 eurų.

Vilniaus aps. VPK kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai šiame tyrime pademonstravo ypatingus analitinio mąstymo gebėjimus, taktinės strategijos išmanymą, neeilinį sumanumą „iššifruojant“ itin painias ir sudėtingas nusikaltėlių rezgamas ir jau bandomas vykdyti nusikalstamas veiklas. Profesionalumas ir gerai organizuotas bendradarbiavimas su teisėsaugos institucijomis tiek Lietuvoje, tiek užsienyje padėjo sulaikyti visus įtariamuosius, mėginusius į rinką patiekti mirtį nešančią prekę.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 23 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.