Pastaruoju metu, po makabriškų teroristinių atakų Prancūzijoje ir Belgijoje, didėjant terorizmo išpuolių skaičiui ir rizikoms kitose Europos valstybėse, Lietuvos policija deda dideles pastangas kontroliuojant, išaiškinant ir užkardant šaunamųjų ginklų ir sprogmenų neteisėtos apyvartą.

Po ilgalaikio ir sudėtingo tyrimo, Lietuvos kriminalinės policijos biuro (Biuras) pareigūnai kartu su Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorais, glaudžiai bendradarbiaudami su Ispanijos teisėsaugos pareigūnais (Guardia Civil) ir Europolu, išaiškino vieną stambiausių ir pavojingiausių pastarojo laikmečio nusikalstamą grupuotę ir jos lyderius bei narius, kurie neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis, sprogstamosiomis medžiagomis, užsiėmė jų kontrabanda įvairiose Europos šalyse.

Tai – neeilinis, sekinantis, plataus tarptautinio masto, dinamiškas, didelį rezonansą sukėlęs tyrimas.

Tyrimo pradžia

Nuo 2014 metų Biuras, vykdydamas jam pavestus uždavinius sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo prevencijos srityje, atliko intensyvius kriminalinės žvalgybos veiksmus, šaunamųjų ginklų perdirbimą, jų gamybą ir platinimą atliekančių asmenų atžvilgiu. Jau netrukus Biuro tyrėjai nustatė, kad su organizuotu nusikalstamumu siejami asmenys siekia aktyviau įsitraukti į tarptautinius prekybos ginklais „vandenis“, dėl ko buvo būtina nedelsiant atlikti plataus mąsto bendrus veiksmus su užsienio partneriais.

Biuras, bendradarbiaudamas su Lietuvos ir Ispanijos kolegomis, 2016 m. balandžio-rugpjūčio mėnesiais, keliais etapais atliko policijos operacijas, kurių metu įvairiuose Lietuvos ir Ispanijos miestuose buvo sulaikyti tarptautiniu mastu veikiančios, gerai organizuotos ir profesionalios nusikalstamos grupuotės nariai, užsiimantys šaunamųjų ginklų ir narkotinių medžiagų gamyba, ir platinimu (labai dideliais kiekiais) bei jų kontrabanda.

Anot policijos generalinio komisaro pavaduotojo Edvardo Šilerio, pastaruoju metu, po skaudžių teroro aktų, nelegali šaunamųjų ginklų apyvarta kelia itin didelę riziką visuomenės saugumui Lietuvoje ir Europos Sąjungoje, todėl ES šalys vieningai pripažįsta, kad kova prieš nelegalią ginklų apyvartą yra prioritetinė žvalgybos ir teisėsaugos institucijų pareigūnų darbo, sritis. Ypatingas dėmesys šiai nusikalstamos veiklos sričiai skiriamas dėl galimų sąsajų su teroristinėmis organizacijomis.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai pradėjo tyrimą gavę kriminalinės žvalgybos informaciją apie Lietuvos Respublikos piliečius, galimai vykdančius šaunamųjų ginklų kontrabandą į Ispanijos Karalystę.

Pirminės informacijos tikrinimas išsivystė į plataus mąsto tarptautinį tyrimą. Iš tyrėjų surinktų duomenų buvo padaryta išvada, kad Ispanijoje jau ilgą laiką nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstantis nusikalstamo pasaulio atstovas bendrauja su Ispanijos ir kitų šalių organizuotų nusikalstamų grupuočių nariais, kuriems galimai tiekia šaunamuosius ginklus: įvairių modifikacijų ir modelių pistoletus su ugnies ir garso slopintuvais, pistoletus kulkosvaidžius, „Kalašnikov“ konstrukcijos automatus.

Biuro pareigūnai kartu su Ispanijos partneriais vykdė bendrus tyrimo veiksmus, kurių metu užfiksuota informacija apie tai, kad nusikalstamos grupuotės gretose kalbama apie stambios šaunamųjų ginklų partijos užsakymą. Remiantis tyrėjų gautais duomenimis, kalba ėjo galimai apie keletą dešimčių automatinių šaunamųjų ginklų.

Gauta informacija apie planuojamą parduoti didelį kiekį šaunamųjų ginklų, ne juokais sukėlė įtampą tyrimo komandos gretose, galima sakyti, sužadino Biure dirbančių tyrėjų žvalgybinius instinktus.

Anot Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko Rolando Kiškio, tarptautinis bendradarbiavimas yra viena iš prioritetinių Biuro veiklos sričių, kuriai skiriamas ypatingas dėmesys. „Nusikalstamumas seniai peržengė nacionalinės valstybės sienas. Šiandien kovojame su šiuo reiškiniu tarptautiniu mastu, o sėkmingo nusikalstamų veikų užkardymo pagrindu tampa glaudus bendradarbiavimas tarp užsienio partnerių. Ši operacija – puikus sutelkto ir kryptingo darbo pavyzdys“, - sako R. Kiškis.

Nemigo naktys

Biuro tyrėjams lengva nebuvo. Negailėdami savo laiko, jėgų ir sveikatos, tyrėjai užsispyrusiai ir atkakliai siekė užsibrėžto tikslo. Paskutinius tyrimo mėnesius dažnai būdavo taip, kad kriminalistai, atėję ryte į darbą, grįždavo namo tik dar kitos dienos vakare. Kantrybės reikėjo ir pareigūnų šeimų nariams, kurie beveik nematydavo savo antrųjų pusių, tėvų.

Nuo pat tyrimo pradžios tyrėjai susidurdavo su situacijomis, kurių metu iškildavo įvairiausios tyrimui trukdančios, regis, neįveikiamos kliūtys, teko spręsti sudėtingus galvosūkius.

Atkaklus ir motyvuotas tyrėjų darbas davė pirmuosius rezultatus. Kriminalistai surinko pirmuosius faktinius duomenis ir įrodymus, patvirtinančius grupės asmenų nusikalstamą veiklą. Pareigūnai nustatė vietas, kuriose galimai buvo slepiami šaunamieji ginklai, šaudmenys bei įrankiai, reikalingi ginklų perdarymui.

Po trumpą laikotarpį vykusio aktyvaus tyrimo, buvo nustatytas visas tinklas asmenų, dalyvaujančių neteisėtoje ginklų ir šaudmenų prekyboje. Nustatyti ir meistrai, ir trys metalo dirbtuvės, kuriose vyko nelegalių ginklų reaktyvavimas, perdarymas, remontas, ugnies ir garso slopintuvų gamyba. Biuro pareigūnai nustatė ir tuos asmenis, kurie pirko bei gabeno ginklus ir šaudmenis į Ispanijos Karalystę. Dalis šių asmenų, pagal turimą informaciją, buvo siejami su Kauno miesto organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis, o keletas jų buvo įvardijami kaip galimi grupuočių lyderiai.

Tyrimo metu nustatyta, kad deaktyvuoti šaunamieji ginklai (deaktyvuotas ginklas – perdarytas į visiškai netinkamą naudoti pagal paskirtį ginklą, skirtas kolekcionieriams ir ginklų entuziastams) buvo perkami Lietuvoje ir kitose Europos valstybėse, vėliau, specialios įrangos pagalba, reaktyvuojami (suremontuojami, padaromi vėl tinkamais šaudyti) ir gabenami į Ispanijos Karalystę. Dalis ginklų buvo realizuota Lietuvoje.

2016 m. gegužės 10 d. pareigūnai, realizuodami sėkmingą kriminalinės žvalgybos tyrimą pradėjo ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis ir dėl ginklų kontrabandos.

Tuo pat metu buvo nustatinėjami ir sekami nauji tyrime atsiradę asmenys ir objektai. Tikslinami duomenys dėl įtariamųjų faktinių gyvenamųjų vietų, sodybų, garažų ir kitų patalpų, kuriose galėtų būti baudžiamajam persekiojimui vertingi įrodymai. Taip pat buvo aktyviai ruošiamasi didelio mąsto tarptautinei policijos operacijai, kurios metu buvo planuojama sulaikyti visas tyrimo „figūras“ tiek Lietuvoje, tiek Ispanijoje, bei vienu metu atlikti daugybę kratų.

Šturmas

Nusikalstamo susivienijimo lyderiai ir nariai sulaikyti 2016 m. gegužės 31 d. Lietuvos Respublikos ir Ispanijos Karalystės kovos su terorizmu padalinių pareigūnai, pasitelkiant gausias įvairių policijos struktūrų bei specializuotų padalinių pajėgas, pradėjo vykdyti didelio masto tarptautinę policijos operaciją, kurios metu buvo sulaikomi įtariamieji bei atliekamos kratos.

Iš viso, keliais etapais Lietuvoje (Kauno, Alytaus, Marijampolės apskrityse) ir Ispanijoje (Alikantės ir Valensijos regionuose) buvo sulaikyti 52 asmenys ir atliktos 58 kratos, kurių metu iš nelegalios apyvartos buvo išimtas labai didelis kiekis šaunamųjų ginklų, jų priedėlių ir šaudmenų.

Policijos operacijos metu Lietuvoje buvo sulaikyti 9 Lietuvos piliečiai ir atlikta 19 kratų. Ispanijos teritorijoje sulaikyti 43 asmenys, iš jų – 15 Lietuvos piliečių. Ispanijoje atliktos 39 kratos.

Lietuvoje nustatytos 4 nelegaliai veikusios dirbtuvės su specialia įranga, skirta ginklų gamybai, taisymui ir garso slopintuvų gaminimui. Ispanijoje taip pat buvo aptiktas labai didelis kiekis narkotinių medžiagų, rastos 5 kanapių auginimo plantacijos, didelės pinigų sumos, konfiskuotas prabangus organizuotos nusikalstamos grupuotės narių turtas.

Bosas – lietuvis „Mačka“

Grupuotei vadovavo du teisėsaugai gerai žinomi ir ilgą laiką už įvykdytus sunkius nusikaltimus nuo Lietuvos teisėsaugos Ispanijoje besislapstę asmenys. Jų atžvilgiu buvo išduoti Europos arešto orderiai. Minėti asmenys gyveno Ispanijos Karalystėje naudodamiesi suklastotais asmens dokumentais.

Sėkmingo tarptautinio tyrimo finalo „vinimi“ buvo tai, kad po įtariamųjų sulaikymo Ispanijoje ir jų pirštų atspaudų sulyginimo policijos daktiloskopinėse bazėse, paaiškėjo, kad sulaikytas aukštą „rangą“ Lietuvos nusikaltėlių tarpe turėjęs Darius Mačianskas, pravarde „Mačka“. Be to, „Mačka“ pasirodė esąs „galva“ tarptautinio susivienijimo, kurio sudėtyje buvo Lietuvos, Ispanijos, Azerbaidžano, Rusijos, Bolivijos, Kolumbijos, Panamos, Maroko, Airijos, Jungtinės Karalystės, Ukrainos ir Rumunijos piliečiai.

Europa gali atsikvėpti – išaiškinta viena didžiausių ir pavojingiausių šiuolaikinių nusikalstamų grupuočių. Šį sudėtingą tyrimą atlikę tyrėjai sako, kad viso tyrimo metu juos lydėjo sėkmė, tačiau „sėkmė yra darbo pasekmė!“.

Pasak Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojo Andžejaus Roginskio, ši tarptautinė operacija yra vienas iš sėkmingo ir glaudaus bendradarbiavimo su užsienio valstybių teisėsaugos institucijomis ir Europolu pavyzdžių, užkardant nelegalią šaunamųjų ginklų apyvartą ir terorizmo keliamas grėsmes Europos Sąjungos teritorijoje.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas Lietuvos kriminalinės policijos biure. Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 18 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.