Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, atlikę kruopštų tyrimą ir gavę duomenų, jog per Lietuvos valstybės sieną gali būti gabenamas labai didelis kiekis narkotinių ir psichotropinių medžiagų, pasitelkę Kauno teritorinės muitinės pareigūnus, 2017 m. vasario 22 d. surengė operaciją.

Jos metu buvo sulaikytas vilkikas, gabenęs apie 306 kg narkotinės medžiagos – kanapių dervos (hašišo) ir 500 psichotropinių ekstazio tablečių (įtariama, kad tabletės buvo siunčiamos kaip pavyzdžiai kitai planuojamai stambiai kvaišalų kontrabandai).

Toks didžiulis iš neteisėtos apyvartos eliminuotų narkotinių medžiagų kiekis Šiaulių apskrities policijos istorijoje – pirmasis. Šios hašišo siuntos vertė gali siekti net 3 mln. eurų.

Ši Šiaulių kriminalistų operatyviai organizuota operacija užblokavo didžiulį narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabandos kanalą iš Olandijos į Rusiją. Kontrabandos kanalas buvo nusidriekęs per Europos Sąjungos šalis, o jį kuravo vienos iš seniausių Šiaulių nusikalstamų organizuotų grupių lyderis.

Tyrimo ištakos

Šiaulių kriminalistai tyrimą pradėjo 2016 m. pabaigoje. Tikslas – blokuoti narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrabandos kanalą ir patraukti nusikalstamos grupės lyderį baudžiamojon atsakomybėn.

Tyrimo metu pareigūnai sulaikė kvaišalų pirkėją, kuriam, įsigyjant kvaišalus, tarpininkavo minėtos nusikalstamos grupės lyderis šiaulietis. Kvaišalų pirkėjas – 50-metis vyras, sietinas su gerai žinoma „Šilinių“ organizuota nusikalstama grupuote, praeityje veikusia Žemaitijoje.

Pirkėjas buvo sulaikytas 2016 m. gruodžio 21 d. sustabdžius patikrinimui jo automobilį. Vyras pareigūnams pasipriešino ir bandė pabėgti, iš kišenės išmetė pakuotę su 500 ekstazio tablečių. Tačiau sulaikymas buvo filmuojamas, tad psichotropinių medžiagų išmetimas iš sulaikytojo kišenės buvo užfiksuotas. Vyras buvo suimtas ir Šiaulių kriminalistai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti.

Organizuoto nusikalstamumo veteranas

Pareigūnai jau žinojo, kad sulaikytajam, įsigyjant narkotines medžiagas, tarpininkavo kriminalistus dominantis Šiauliuose veikiančios nusikalstamos organizuotos grupės lyderis. Tačiau, pareigūnai nutarė surinkti dar daugiau nenuginčijamų įrodymų dėl pastarojo vykdomos nusikalstamos veiklos ir pareikšti įtarimus dėl psichotropinių medžiagų platinimo. Tad tyrimą kriminalistai tęsė toliau.

Bendradarbiaujant su kolegomis – Šiaulių policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnais, buvo kruopščiai išanalizuota vienos krovinius iš Olandijos į Rusiją vežusios Šiaulių įmonės veikla. Tyrimas davė rezultatų.

29 valandų pasala

Surinkę duomenų, kad iš Olandijos važiuojantis stebimos įmonės vilkikas su puspriekabe Lenkijos-Lietuvos sieną turėtų kirsti 2017 m. vasario 21-ąją, Šiaulių kriminalistai Kalvarijos pasienio poste surengė pasalą. Vilkiko sustabdymui ir puspriekabės patikrinimui buvo pasitelkti Lietuvos muitinės pareigūnai.

Policijos ir muitinės pareigūnai atvažiuojančio vilkiko be poilsio laukė įtemptas 29 valandas (paaiškėjo, kad Lenkijoje vilkikas sugedo ir dėl to vairuotojui teko neplanuotai ilgam sustoti).

2017 m. vasario 22 d. vilkikas su puspriekabe kirto Lenkijos-Lietuvos sieną ir buvo sustabdytas. Nuodugniam patikrinimui vilkiką su puspriekabe pareigūnai nukreipė į Kauno teritorinės muitinės Kybartų kelio postą, kuriame buvo panaudotas rentgeno aparatas. Puspriekabės dugne buvo aptikti konstrukcijos pakeitimai, kas pagrįstai leido manyti, kad tai gali būti narkotinių ar psichotropinių medžiagų slaptavietė.

Pasitelkus Kybartų ugniagesius gelbėtojus su specialia įranga, išardžius puspriekabės grindis, slaptavietėse buvo rasta 113 stačiakampio formos briketų su augalinės kilmės medžiaga bei vienas paketas su tabletėmis. Atlikus ekspertizę, paaiškėjo, kad tai 305,982 kg hašišo (kanapių dervos) ir 500 psichotropinių ekstazio tablečių, kurios, įtariama, buvo siųstos kaip pavyzdžiai kitai stambiai kvaišalų kontrabandai.

Suimti pagrindiniai įtariamieji

Surengtos pasalos metu sulaikytas 56 metų vilkiko vairuotojas. Taip pat, nedelsiant buvo sulaikyti Šiauliuose kontrabandą organizavę, koordinavę bei vykdę įmonės direktorius (56 m.) ir 45 metų jau minėtos nusikalstamos organizuotos grupės lyderis. Įmonei priklausantis vilkikas ir puspriekabė buvo areštuoti kaip nusikalstamos veikos vykdymo priemonės ir bus sprendžiama dėl jų konfiskavimo.

Sulaikytų asmenų gyvenamosiose vietose atliktos kratos. Jų metu buvo rasti neteisėtai laikomi ginklai ir šoviniai. Visiems trims sulaikytiesiems paskirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas. Jiems pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, turint tikslą jas platinti, ir dėl jų kontrabandos. Už tai Baudžiamasis kodeksas numato nuo 10 iki 15 metų nelaisvės.

Atliktas tyrimas – Šiaulių apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnų kantrybės, išradingumo, profesionalumo ir operatyvaus bendradarbiavimo su kitomis tarnybomis bei žaibiškos reakcijos įrodymas. Kriminalistų dėka, šiauliečiai ir, tikėtina, visa Lietuva, gali atsikvėpti lengviau.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 23 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.