Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorais, gavę informacijos apie tai, kad viena iš didžiausių nevaisingumo problemas sprendžiančių klinikų Lietuvoje, kurioje atliekama daugiausia pagalbinio apvaisinimo procedūrų šalyje, veikianti nuo 2000-ųjų ir turinti padalinius Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje, galimai neįtraukia dalies ūkinių operacijų į įmonės buhalterinę apskaitą, tokiu būdu valstybės institucijoms teikiami žinomai neteisingi duomenys apie pajamas, pelną, turtą ar jų panaudojimą, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir piktnaudžiavimo.

Šių metų vasario 24 d., dalyvaujant 95 įvairių institucijų pareigūnams, buvo atliktos 24 kratos Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestuose. Kratų metu rasta ir paimta apie 500 000 eurų grynųjų pinigų. Tyrimo metu sulaikyta 13 asmenų, kuriems įteikti pranešimai apie įtarimus, apribota jų nuosavybės teisė į turtą, kurio vertė yra nemažiau kaip 1 000 000 eurų.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia įtarti, kad klinikos direktorius, veikdamas su finansų direktoriumi, pavaldiems darbuotojams, atsakingiems už kasos operacijų taisyklių laikymąsi, nurodė dalies iš fizinių asmenų gautų grynųjų pinigų neapskaityti kasos aparatu. Tokiu būdu dalis už atliktas medicinines paslaugas gaunamų pajamų būdavo neatvaizduojamos įmonės apskaitoje, nedeklaruojamos gautos pajamos ir nesumokami mokesčiai.

Tyrimo metu gauti duomenys leidžia įtarti, kad vadovo nurodymu, kiekvieną mėnesį darbuotojams buvo mokamas neoficialus darbo užmokestis „vokeliuose“ ir neatvaizduojamas įmonės buhalterinėje apskaitoje. Taip pat įtariama, kad buvo klastojama darbuotojų darbo, bei atostogų apskaita žiniaraščiuose.

Pastaraisiais metais, valstybiniu lygmeniu didelis dėmesys skiriamas „šešėlio“ mažinimui ekonomikos, verslo ir finansų sistemose. Kryptingai dirbant ir analizuojant įvairias ekonomikos ir verslo sferas, nustatytos rizikingiausios veiklos sritys, kuriose pastebimi didžiausi „šešėlinės“ ekonomikos reiškiniai. Kaip parodė Klaipėdos apskrities kriminalistų atliekamas ikiteisminis tyrimas, medicinos paslaugų sektoriuje galimai generuojamos didžiulės neapskaitytos piniginės lėšos, o mokėtini valstybei mokesčiai yra slepiami. Šešėlyje generuojami pinigai nusavinami ir naudojami atlyginimams „vokeliuose“ mokėti bei asmeniniams poreikiams tenkinti.

Baigus publikuoti pasakojimų ciklą, Delfi skaitytojai nuo spalio 22 d. galės balsuoti ir išrinkti labiausiai jiems patikusį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)