Alytaus kriminalistai neslepia, kad psichoaktyvių medžiagų vartojimas tarp nepilnamečių Lietuvoje yra svarbi ir didelė problema. Statistika rodo, kad Lietuvoje ši problema didesnė nei Europos Sąjungos vidurkis.

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyrių pasiekė informacija, kad narkotikų platintojai nusitaikė į nepilnamečius.

Tyrimo metu narkotikų kelias nuvedė iki mokyklų. Narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimo tinklo atstovai prie Alytaus mokyklų laukdavo pažįstamų nepilnamečių asmenų, kuriems parduodavo narkotines ar psichotropines medžiagas. Aktyviausi Alytaus mieste narkotines medžiagas nepilnamečiams platinę asmenys patys vos sulaukę pilnametystės – 18-os ir 19-os metų vaikinai.

2022 metų birželio mėnesį į Alytaus apskrities policijos pareigūnus kreipėsi nepilnametės mama. Moteris nurodė, kad pastebėjusi pasikeitusį 14-metės dukters elgesį, patikrinus telefoninius susirašinėjimus, kilo įtarimas, kad dukra gali vartoti narkotines medžiagas. Tėvų iniciatyva mergaitei Respublikiniame priklausomybių centre buvo atlikti tyrimai, kurie tik patvirtino tėvų nuogąstavimus.

Po patikrinimo paaiškėjo, kad paauglės šlapime rasta tetrahidrokanabinolio, liaudyje vadinamosios „žolės“, pėdsakų. Susirūpinusi motina kreipėsi į pareigūnus.

Paauglė kriminalistams atskleidė, kad „žolę“ keletą kartų per savaitę pirkdavo iš vyresnio pažįstamo vaikino. Už suktinę mokėdavo 10 eurų.

Paauglė papasakojo, kad „žolę“ rūkydavo su bendraamžėmis draugėmis, neretai ir su pačiais tiekėjais.

2022 metų sausio mėnesį ji pradėjo gydytis Kauno priklausomybių reabilitacijos centre. Šiame centre, motinos iniciatyva, gydėsi jau minėtos mergaitės draugė, taip pat 2008-ais metais gimusi alytiškė, kurios mama nurodė, kad dar 2021-ųjų metų vasaros pabaigoje pastebėjo pakitusį dukros elgesį: buvo nuolatinės nuotaikų kaitos, iš mokyklos grįždavo apsvaigus.

2022 metų sausio pradžioje, moteris kaip reikiant išsigando, kai grįžusi į namus negalėjo patekti į namus. Viduje buvusi nepilnametė dukra buvo taip apsvaigusi, kad nesiorientavo aplinkoje ir negalėjo atidaryti durų.

Į butą persigandusi mama pateko tik su ugniagesių pagalba, o apsvaigusi paauglė buvo išvežta medikų.

Po šio incidento mergaitė ir buvo gydoma nuo priklausomybių.

Mamai mergaitė prisipažino, kad žolę tiekęs jaunuolis, tuo metu dar pats būdamas nepilnametis, ją seksualiai išnaudojo – pavaišindavo arba parduodavo kanapių ir po to su ja lytiškai santykiaudavo. Vėliau ekspertai nustatė, kad dėl tokių kaltinamojo veiksmų buvo nesunkiai sutrikdyta nukentėjusiosios sveikata.

Su mažamete lytinius santykius turėjęs vaikinas (gim. 2004 m.) savo kaltę dėl kanapių platinimo pripažino. Pripažino ir faktą, kad lytiškai santykiavo su paaugle.

Jo draugas (gim. 2003 m.) pripažino, kad Alytaus mieste, įvairiose viešose vietose, vaišindavo nepilnamečius „žolės“ suktinėmis. Taip pat, keletą kartų per savaitę, kvaišalus, už 10 eurų, parduodavo nukentėjusiosioms.

Kratų metu jaunuolio bute rasta ir paimta trintuvė su joje buvusiomis kanapėmis.

Paaiškėjus lytinio santykiavimo su nepilnamete faktui, į tyrimą įsitraukė ir Alytaus apskr. VPK Kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai.

Nuo šio fakto paaiškėjimo, tyrimas buvo vykdomas keliomis kryptimis:
- dėl labai sunkios nusikalstamos veikos pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 261 str., t. y. narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimas nepilnamečiams. Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas platino narkotines ar psichotropines medžiagas nepilnamečiams, baudžiamas laisvės atėmimu nuo trejų iki dvylikos metų;

- dėl apysunkės nusikalstamos veikos pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 151-1 str. 2 d. Tas, kas lytiškai santykiavo ar kitaip tenkino lytinę aistrą su nepilnamečiu asmeniu pasiūlęs,
pažadėjęs suteikti ar suteikęs jam ar kitam asmeniui už tai pinigų ar kitokios formos atlygį, jeigu nebuvo išžaginimo, seksualinio prievartavimo ar privertimo lytiškai santykiauti požymių,
baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų;

- dėl apysunkės nusikalstamos veikos pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 138 straipsnio 2 dalyje 1p., t. y. už mažamečio asmens nesunkų sveikatos sutrikdymą baudžiama laisvės atėmimu iki penkerių metų.

2023 metų liepą ikiteisminis tyrimas kaltinamuoju aktu perduotas nagrinėti Kauno apygardos teismui.

Narkotinių medžiagų paplitimas jaunųjų piliečių tarpe kelia
susirūpinimą ne tik teisėsaugos institucijoms, bet ir ugdymo įstaigoms, tėvams ar nepilnamečių atstovams.

Policijos pareigūnai nuosekliai mažina narkotinių ir psichotropinių medžiagų prieinamumą ir pasiūlą, kovoja su kvaišalų platintojais, didelį dėmesį skirdami prevencijai ir socialiniam ugdymui švietimo įstaigose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją