Dar 2021 metų antroje pusėje šalyje prasidėjo rekordinis ir beprecedentis elektros ir gamtinių dujų kainos augimas, kuris buvo nulemtas Rusijos vykdomos energetikos politikos bei sprendimų mažinti gamtinių dujų eksporto apimtį Europos Sąjungos valstybėms narėms ir mažiau pildyti Europoje esančias požemines gamtinių dujų saugyklas 2021–2022 metų žiemos sezonui. Elektros, dujų, biokuro kainos biržose išaugo 2–3 kartus.

Vieni veržėsi diržus, kiti ieškojo kitų taupymo būdų, treti rinkosi neteisėtus, nusikalstamus taupymo variantus.

2023 metų kovo mėnesio pradžioje Utenos apskrities vyriausiajame policijos komisariate apsilankė AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atstovai, informuodami apie galimą neteisėtą suskystintų dujų vartojimą vienoje Visagino savivaldybėje esančioje bendrovėje.

Įmonės atstovai, anot pareigūnų, savo įtarimus grindė tuo, kad per kelis metus buvo ne kartą atvykę patikrinti minėto ūkio subjekto, tačiau fakto, ar bendrovė teisėtai naudojo gamtines dujas, nustatyti nepavyko. Buvo sudaromos „dirbtinės“ sąlygos ESO atstovų neįleisti į įmonės teritoriją arba jie buvo įleidžiami tik praėjus kelioms valandoms, sustabdžius įmonėje vykdomą gamybą.

Tyrimo pradžioje, suderinus su ikiteisminį tyrimą organizuojančiu ir jam vadovaujančiu prokuroru, buvo pasirinkta pasyvi (analitinė) tyrimo taktika, nes buvo būtina surinkti kuo daugiau duomenų apie šią bendrovę.

Renkant duomenis buvo nustatyta, kad bendrovė iš antrinių žaliavų gamina poliesterio pluoštą, putlią neaustinę medžiagą ir medžio granules, kurių gamybai naudojamos dujos.

Buvo gauti archyviniai bendrovės statybų planai, atlikta jų analizė, gauti ir išanalizuoti duomenys apie bendrovės oficialiai deklaruojamus panaudotų gamtinių dujų srautus (laiką, periodus), nepertraukiamai bendrauta su ESO įgaliotais atstovais. Atlikta preliminari bendrovės mokumo rodiklių analizė.

Nustačius, kad bendrovės teritorija yra stebima vaizdo kameromis ir saugoma privačios saugos tarnybos, patekimas į bendrovės teritoriją yra labai ribotas, buvo nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą, kadangi be procesinių prievartos priemonių panaudojimo surinkti daugiau tyrimui reikšmingų duomenų nebuvo galimybių.

Tyrimo metu buvo iškeltos kelios versijos, tarp jų ir atmetant bendrovėje vykdomą neteisėto suskystintų dujų panaudojimo faktą, kadangi be minėto ūkio subjekto Visagino dujų skirstymo stotyje registruota dar daugiau nei 10 kitų dujų naudotojų (ūkio subjektų).

Tyrimo metu suorganizuotas kontrolinis ESO darbuotojų vizitas į bendrovę, siekiant nustatyti, kaip bus sureaguota į atvykstančius tikrintojus. Patikrinimo metu pasitvirtino įtarimai, kad bendrovėje gali būti vykdoma neteisėta veikla, susijusi su neteisėtu gamtinių dujų naudojimu. Priimtas sprendimas daryti kratas.

2023 m. birželio mėnesį bendrovės teritorijoje atliekant kratą policijos pareigūnai dujų reguliavimo spintoje surado metalinį kaltą (išmušiklį), metalinį cilindro formos fiksatorių, kitą tyrimui reikšmingą įrangą.

Radinys sukėlė dar daugiau įtarimų, tad pareigūnai priėmė sprendimą dar kartą atlikti detalią dujų reguliavimo spintoje esančių įrenginių apžiūrą.

Apžiūros metu buvo nustatyta, kad dujų apvedimo linijos, skirtos nestabdant gamybos pakeisti dujų tiekimo apskaitą, sklendė buvo kiek praverta (nepažeidžiant plombų), atlaisvintas sklendės plombavimo valas ir išimtas čiaupo fiksatorius, kuris ir buvo surastas kiek anksčiau. Šie veiksmai ir leido bendrovei neteisėtai naudoti gamtines dujas. Nustačius šias svarbias aplinkybes, kitos tyrimo versijos buvo atmestos.

Bendrovės generaliniam direktoriui buvo pareikšti įtarimai padarius nusikaltimą, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 179 str. 2 d. (Neteisėtas naudojimasis energija ir ryšių paslaugomis).

Tyrimo metu ESO pateikė civilinį ieškinį, nurodant, kad dėl neteisėtai suvartotų gamtinių dujų nuo 2020-06-20 iki 2023-06-21 AB ESO padaryta daugiau nei 2 milijonų eurų žala.

Siekiant užtikrinti civilinį ieškinį ir galimą turto konfiskavimą, tyrimo metu buvo laikinai apribotos bendrovės ir jos vadovo nuosavybės teisės į jiems priklausantį turtą. Preliminari apriboto turto vertė viršija pusės milijono eurų sumą.

Šiuo metu įtariamasis sudarė rašytinį susitarimą su ESO, kuriuo įsipareigojo atlyginti padarytą turtinę žalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)