Rugpjūčio 6-osios naktį degalinėje „Kvistija“ įvykdytas plėšimas buvo išaiškintas greičiau nei per dvi paras. Iš karto po nusikaltimo padarymo nebuvo jokių duomenų apie jį galėjusius įvykdyti asmenis. Kadangi plėšimas buvo įvykdytas naktį, o arti degalinės nėra gyvenviečių, nebuvo ir jokių nusikaltimo liudininkų. Pasiaukojančio ir kruopštaus pareigūnų darbo dėka ypač operatyviai buvo nustatytos įvykio aplinkybės, nusikaltimo eiga, sulaikyti įtariamieji, surasti pagrobti pinigai, seifas. Negailėdami jėgų ir poilsio laiko gerai suplanuotą nusikaltimą tyrė Šilalės rajono policijos komisariato kriminalistai.

Rugpjūčio 6-osios naktį, apie 3 val., Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šilalės rajono policijos komisariate buvo gautas pranešimas, kad Bučių kaime (Šilalės r.) kaukėti asmenys užpuolė degalinės „Kvistija“, esančios magistralėje Vilnius–Kaunas–Klaipėda, operatorę. Plėšikai surišo moteriai rankas ir pagrobė degalinėje buvusius pinigus.

Į įvykio vietą nedelsiant išvyko tą naktį operatyvinėje grupėje dirbę pareigūnai, Šilalės rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas.

Tik atvykę į degalinę pareigūnai netruko išsiaiškinti, kad nusikaltėliai, nepatekdami į vaizdo stebėjimo kamerų akiratį, nuo degalų įpylimo terminalo numetė pistoletą. Operatorei išėjus jį padėti į vietą, staiga degalinėje buvo išjungta elektra, o moterį puolė du vyriškiai. Darbuotoja buvo surišta, grasindami ir naudodami smurtą nusikaltėliai moterį nutempė atokiau nuo degalinės, vienas iš užpuolikų pasiliko ją saugoti, tuo tarpu antrasis pateko į degalinės pastatą, pagrobė pinigus – apie 34 tūkst. litų. Pagrasinę operatorę nušauti, jeigu ši ims rėkti, nusikaltėliai pabėgo. Užpuolikai buvo kaukėti ir ginkluoti.

Įžvalgūs pareigūnai įvykio vietoje išanalizavę nusikaltimo aplinkybes nustatė, kad plėšime dalyvavo ne du, kaip galėjo pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, o trys asmenys – vienas jų atjungė elektros tiekimą į degalinę (elektros skydinė yra kitoje magistralės pusėje, maždaug už 300 metrų nuo degalinės), antrasis laikė surištą operatorę, o trečiasis iš degalinės pagrobė pinigus. Nekilo jokių abejonių, kad nusikaltimas buvo kruopščiai suplanuotas, jam buvo gerai pasiruošta. Apžiūrėdami įvykio vietą pareigūnai konstatavo, kad plėšikai pabėgo į laukus, esančius atokiau nuo magistralės.

Dar neprašvitus kriminalistai jau turėjo įtarimų dėl nusikaltime dalyvavusių asmenų tapatybių. Apie 6 val. ryto pareigūnai pasibeldė į policijai gerai žinomo Šilalės rajono gyventojo R. U. (gimęs 1990 m.) namų duris. Šis jaunuolis prieš keletą metų buvo dirbęs apiplėštoje degalinėje, žinojo pinigų laikymo vietas, vaizdo kamerų fiksuojamo lauko ribas, elektros skydinę, kurioje atjungiamas elektros tiekimas degalinei. Prieš kelis mėnesius dėl anksčiau įvykdytų nusikalstamų veikų šiam šilališkiui buvo pritaikyta Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymo prevencinio poveikio priemonė – oficialus perspėjimas.

Nors ankstų rytą minėto jaunuolio namuose nebuvo, tyrimas tęsėsi – kruopščiai buvo surinkta informacija apie R. U. ryšius su kitais asmenimis, kurie galėjo būti nusikaltimo bendrininkais. Pareigūnai nustatė, kad kartu su R. U. nusikaltime taip pat dalyvavo Šilalės rajone gyvenantis Ž. Ž. (gimęs 1993 m.), jau buvo žinoma, kad šis jaunuolis laikė degalinės operatorę, ir Šilalėje gyvenantis E. A. (gimęs 1993 m.), kuris išjungė degalinėje elektrą. Pareigūnai taip pat nustatė ir automobilį, kuriuo nusikaltimo metu naudojosi plėšikai.

Surinkus pakankamai duomenų apie nusikaltimą padariusius asmenis kitą dieną po plėšimo buvo organizuota įtariamųjų sulaikymo operacija: apie 18 val. Nevočių kaime (Šilalės r.) buvo sulaikytas nusikaltimo metu naudotu „VW Passat“ važiavęs R. U., už pusvalandžio savo namuose Šilų kaime (Šilalės r.) sulaikytas Ž. Ž.

Automobilyje, kuriame buvo sulaikytas R. U., pareigūnai rado didžiąją dalį pagrobtos sumos – apie 18 tūkst. litų. Pinigai buvo paslėpti automobilio galinės sėdynės galvos atloše. Dalis pinigų buvo rasta atliekant sulaikytojo R. U. asmens kratą. Dar 7600 litų buvo surasta šio jaunuolio namuose – pinigai buvo paslėpti kompiuterio sisteminiame bloke. Ž. Ž. dalį pagrobtų pinigų turėjo su savimi, taip pat dalis pinigų buvo rasti jo namuose paslėpti motociklininko kombinezone, pirštinėje.

Rugpjūčio 9 d. Šilalės rajono apylinkės teismas R. U. ir Ž. Ž. skyrė kardomąsias priemones – suėmimą. Trečiajam nusikaltimo dalyviui, kuris išjungė degalinėje elektros tiekimą, teismas skyrė švelnesnes kardomąsias priemones – dokumentų paėmimą, įpareigojimą periodiškai registruotis policijos įstaigoje, rašytinį pasižadėjimą neišvykti. Šis jaunuolis pripažino dalyvavęs nusikaltime, davė parodymus.

Suimtieji R. U. ir Ž. Ž. supratę, kad pareigūnai surinko pakankamai duomenų, patvirtinančių jų kaltę, taip pat prisipažino įvykdę plėšimą, nurodė visas aplinkybes. Šie jaunuoliai prisipažino 2011-2012 metais įvykdę ir kitų vagysčių iš patalpų, ne kartą grobę dyzeliną ir akumuliatorius iš automobilių.

Rugsėjo-spalio mėnesiais paskelbsime šalies Vyriausiųjų policijos komisariatų konkursui teikiamų tyrimų aprašymus. DELFI skaitytojai galės išrinkti labiausiai patikusį šių metų kriminalistų tyrimą. Šios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – spalio 27 d. minint kriminalinės policijos dieną DELFI įteiks specialias dovanas.

Už labiausiai patikusį tyrimą bus galima balsuoti nuo spalio 15 d.