Anglijoje su draugais kokainą pradėjęs vartoti 26 metų vyras šio įpročio neatsikratė ir Lietuvoje – grįžęs į gimtuosius Šiaulius L. Reutas neturėjo, kur įsigyti narkotinių medžiagų, todėl nutarė jų atsisiųsti paštu.

Ir jam pavyko – iš keturių Olandijoje užsakytų siuntų tik dvi buvo sulaikytos muitinės pareigūnų, o kitas dvi L. Reutas be jokių kliūčių atsiėmė pašto skyriuje. Viena siunta šiaulietį pasiekė tuo metu, kai jau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas – gavęs kokainą vyras jį suvartojo.

Bet už tai, kad kontrabandos būdu savo reikmėms siuntėsi narkotines medžiagas dabar šiaulietis turi didelių nemalonumų – L. Reutui iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjo Vilniaus apygardos teismas.

Kokia bausmė bus skirta už nusikaltimus, dėl kurių L. Reutas pripažįsta kaltę, teisėja Aušra Valinskienė žada paskelbti spalio pradžioje.

Tuo metu byloje valstybinį kaltinimą palaikanti Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Margarita Valantiejienė kaltinamąjį siūlė nubausti ketverių metų laisvės atėmimo bausme. Kadangi teismas bylą išnagrinėjo sutrumpinta tvarka (apklausė tik kaltę pripažįstantį kaltinamąjį ir pagarsino byloje esančius duomenis), prokurorė bausmę pasiūlė sumažinti trečdaliu – L. Reutui skirti pustrečių metų nelaisvės.

Kadangi L. Reutas anksčiau nebuvo teistas ir baustas administracine tvarka, dirba, charakterizuojamas teigiamai, prokurorė bausmės vykdymą siūlė atidėti dvejiems metams, įpareigojant toliau tęsti darbą ir nekeisti gyvenamosios vietos.

M. Valantiejienė taip pat mano, kad teismas turėtų konfiskuoti L. Reutui priklausantį stacionarų kompiuterį – juo šiaulietis užsisakinėjo narkotines medžiagas.

Tačiau su tokia pozicija nesutinka L. Reutą ginantis advokatas Jonas Nekrašius, manantis, kad valstybei būtų naudingiau, jeigu teismas kaltinamajam skirtų ne su laisvės atėmimu susijusią bausmę.

„Kaltinamasis norėtų sumokėti baudą – jis pajustų skaudžius padarinius, o valstybė – naudą“, – sakė J. Nekrašius.

Jeigu teismas pritars advokato pozicijai, šiaulietis gali prarasti didžiąją dalį savo užsienyje uždirbtų pinigų – bylos nagrinėjimo metu jis prisipažino, kad šiuo metu turi 10 tūkst. Eur santaupų.

„Tiek parsivežiau iš Anglijos“, – sakė jis.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad L. Reutas du kartus praėjusių metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais viešai neprieinamoje interneto parduotuvėje nusipirko po beveik gramą kokaino. Už juos vyras sumokėjo virtualia valiuta – bitkoinais. Kokainas į vyro namus turėjo būti atsiųstas paprastame voke paštu iš Olandijos.

Narkotinės medžiagos buvo atsiųstos į Lietuvą, bet muitinės poste sulaikytos.

L. Reutas teisme pripažino jam pateiktus kaltinimus ir pasakojo, kad emigravęs iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę „dėl streso – iš šeimos ir draugų ilgesio“ kelis kartus vartojo kokainą. O kai grįžo į Lietuvą, nutarė dar pabandyti, bet neturėjo iš ko nusipirkti, todėl internete susirado puslapį, kuriame buvo pateiktos narkotines medžiagas parduodančių nelegalių parduotuvių adresai.

„Pasžiūrėjau žmonių vertinimus ir pasirinkau populiariausią, už kokainą reikėjo atsiskaityti bitkoinais, todėl jų specialiai nusipirkau“, – sakė L. Reutas.

Jis neslėpė, kad už gramą kokaino mokėjo 70 Eur.

„Gailiuosi, kad vartojau narkotikus, bet dabar jų nevartoju – dar nebuvo pasiektas priklausomybės lygis, Lietuvoje neturiu pažįstamų, todėl ir nėra stimulo vartoti“, – teisme aiškino kaltinamasis.

Vyras taip pat prisipažino, kad šiuo metu bando gyventi naują gyvenimą – dirba parduotuvėje sandėlio darbuotoju, ketina studijuoti informacines technologijas. „Buvau tai pradėjęs daryti, bet man pritrūko pinigų, todėl mečiau mokslus ir išvažiavau į Angliją“, – patikino jis.

Kad L. Reutas daugiau gyvenime nevartos kvaišalų, įsitikinęs ir jį ginantis advokatas J. Nekrašius: „Su juo bendraujant man susidarė neginčijama situacija, kad jis nuoširdžiai gailisi, pergyvena dėl to, kas nutiko, ir padarė tinkamas išvadas – esu tikras, kad šio jauno žmogaus gyvenime daugiau niekada nebus narkotikų.“