Vietoj išsvajotos laimės – pasityčiojimas ir pragaras išnuomotame bute: mergina 4 mėnesius buvo priversta teikti lytines paslaugas visiškai nepažįstamiems vyrams. Pabėgti ji negalėjo – nuolat buvo stebima, kol galop kartą į butą atėjo klientu apsimetęs policijos pareigūnas, o vietoj jos ėmė dirbti kita mergina.

Tai, ką patyrė prostitute paversta iš katalikiškos šeimos kilusi mergina, teisėsaugos pareigūnai sužinojo ne iš karto – apie prievartą ji ryžosi prabilti tik tuomet, kai vienas sąvadautojo bičiulis kreipėsi į teismą dėl daugiau kaip 13 tūkst. eurų skolos priteisimo.

Būtent šie pinigai ir tapo spąstais merginai – pasinaudodamas, kad ji neturi gyvenimiškos patirties, sąvadautojas privertė pasirašyti skolos sutartį, pagal kurią jai yra paskolinami pinigai ajurvedinio masažo salono atidarymui. Bet pinigų mergina taip ir negavo – kai dokumentai buvo pasirašyti, ji buvo atvežta į masažo salonu turėjusį būti butą, kur čia jos laukė vis kitas naujas klientas.

„Džiaukis, kad tavęs nepardaviau į užsienį“,– patikliai merginai rėžė sąvadautojas. Kai ši nevykdė jo nurodymų ir atsisakė teikti seksualines paslaugas, sulaukė prievartos – buvo sumušta.

Į beviltišką situaciją pakliuvusi mergina buvo priversta teikti „masažo paslaugas“ – jau per pirmojo kliento apsilankymą ją slapta įrengta kamera sąvadautojas nufilmavo ir pagrasino, kad jeigu ši dar spyriosis ar priešinsis, vaizdo įrašas bus perduotas kaime gyvenantiems ir visų gerbiamiems tėvams. Tokio smūgio mergina nesitikėjo – sutiko tenkinti buvusio mylimojo užgaidas. O klientų vis daugėjo, merginos sveikatos būklė vis blogėjo.

Vėliau pareigūnams ji prisipažino, kad buvo verčiama telefonu priiminėti užsakymus iš klientų, o sąvadautojas vykdė jos kontrolę, baudė už nepaklusnumą, skirstė pelną, gautą iš prostitucijos, jai palikdamas tik grašius, kurių užtekdavo buto nuomai.

„Kartą sąvadautojui parašiau SMS žinutę, kad daugiau nenoriu teikti seksualinių paslaugų – jis atvyko pas mane į butą ir nurodė daugiau nerašyti tokių žinučių, kurių turinyje būtų įvardytos seksualinės paslaugos, parvertė mane ant lovos ir išsitraukęs savo kelnių diržą sagtimi tris kartus sudavė per sėdmenis, po to ranka trenkė per veidą“, – prisiminė mergina.

Po patirto košmaro merginos laukė naujas etapas – dar ir dar kartą pareigūnams, o paskui teisėjams pasakoti, ką ji patyrė dirbdama prostitute. Šiaulių teisėjai jos košmaru patikėjo, tačiau Lietuvos apeliaciniame teisme mergina patyrė tikrą pažeminimą – jos skriaudikas buvo išteisintas. Vis dėlto, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) galutine ir neskundžiama nutartimi savo kolegų klaidą ištaisė ir sąvadautoją pasiuntė kalėti beveik pusketvirtiems metams.

Tas sąvadautojas – šiaulietis verslininkas Renatas Girdvainis. Jis šiuo metu jau atlieka bausmę ne tik dėl pelnymosi iš prostitucijos, bet ir sukčiavimo – kai prostitute paversta mergina apie išnaudojimą pasiskundė pareigūnams, R. Girdvainio bičiulis Romas Sitnikas kreipėsi į teismą prašydamas iš nukentėjusiosios priteisti daugiau kaip 13 tūkst. eurų, kuriuos ši esą yra pasiskolinusi masažo salono įkūrimui.

Šią paskolos sutartį mergina pasirašė įkalbėta R. Girdvainio – vyras ją nuvežė į susitikimą su R. Sitniku, savo ranka užpildė iš anksto paruoštus du paskolos sutarties egzempliorius ir davė nukentėjusiajai juos pasirašyti. Sutartyje nurodytų pinigų mergina negavo, o vėliau R. Girdvainis, pasinaudodamas faktu, kad mergina yra skolinga, įtraukė ją į prostituciją.

Neskundžiamoje nutartyje Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra pažymėjęs, kad pagrindinis R. Girdvainio tikslas įtraukiant merginą į paskolos sutartį buvo primesti jai turtinę prievolę, dėl kurios ši būtų nuo jo priklausoma ir paklusni, taip priversti ją užsiimti prostitucija ir dalintis su juo pajamomis.

„Pinigų pagal sutartį jai nebuvo planuota perduoti – akivaizdu, kad jeigu nukentėjusioji žinotų tikruosius R. Girdvainio tikslus siūlant jai imti paskolą, tokios sutarties nebūtų pasirašiusi, ir tai ji padarė tik dėl piktavališko suklaidinimo dėl teisinių šio sandorio padarinių“, – teisėjai pabrėžė, kad R. Girdvainis merginai net prisistatydavo netikrais vardu ir pavarde.

Atsikratyti slegiančios skolos merginai nebuvo paprasta – talkinant prekybos žmonėmis aukoms padedančiam „Caritui“ nukentėjusioji kreipėsi į teismą, prašydama pripažinti, kad pasirašyta paskolos sutartis nebuvo sudaryta.

Nors su tokiu ieškiniu pinigus tariamai paskolinęs R. Sitnikas priešinosi tokiam reikalavimui, tačiau merginai pavyko bylą laimėti – Šiaulių apylinkės teismo teisėja Vida Žostautienė paskelbė, kad seksualinį išnaudojimą patyrusi mergina pinigų neturės mokėti.

Pasak teismo, nors R. Sitnikas buvo išteisintas dėl sukčiavimo, tačiau yra konstatuota, kad jis pasirašė fiktyvią paskolos sutartį kaip paskolos davėjas, o pinigų paskolos gavėjai taip ir neperdavė.

Lietuvos „Carito“ programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ Šiaulių skyriaus socialinė darbuotoja Marytė Puidokienė sako, kad nors ir nukentėjusiajai merginai teko numinti kryžiaus kelius, tačiau ši kova ją tik dar labiau užgrūdino.

„Prireikė ilgų 7 metų bylinėjimosi įvairiose teismų instancijose, kol šiandien turime galutinį sprendimą – suteneris ne tik kaltas dėl įtraukimo ir išnaudojimo prostitucijoje, bet ir jo metodai pripažinti neteisėtais, – sakė M. Puidokienė. – Neegzistuojanti milžiniška paskola, turėjusi priversti patiklią merginą nuolankiai  ją „atidirbinėti“ prostitucijoje, teisme pripažinta apgaule. Nuoširdžiai žavimės jaunos moters ištverme, atkaklumu įrodinėjant savo tiesą, nes reikėjo atsilaikyti prieš daug vyresnius ir labiau patyrusius vyrus, kurie, atrodo, buvo įpratę laimėti panašiose situacijose. Šiandien ši mergina, pati kilusi iš kaimo, iš daugiavaikės šeimos, turi darbą, namus, mylimą žmogų, išbandymai ją užgrūdino ir subrandino.“

Lietuvos „Carito“ programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ darbuotojai visą parą teikia pagalbą, konsultacijas nukentėjusiesiems nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos ar seksualinės prievartos. Tel. +370-679-61617 galima skambinti ir šeimų nariams, bet kokių tarnybų atstovams, įtariantiems apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atvejį. Specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.