Toks raginimas iš valstybės saugomo liudytojo pirmadienį pasigirdo Vilniaus miesto apylinkės teisme, kur toliau buvo nagrinėjama jo privataus kaltinimo tvarka iškelta byla. Joje kaltinimai dėl šmeižto pateikti N. Venckienės motinai Laimutei Kedienei – esą ši jį išvadino žudiku.

Savo ruožtu L. Kedienė teigia, kad dėl esą šmeižikiškų teiginių būtų nuteistas M. Žalimas – esą jis be jokio pagrindo viešai jos sūnų Drąsių Kedį įvardijo kaip žudiką, o dukrą N. Venckienę – šio nusikaltimo kurstytoja.

Po pertraukos bylą atvertusi teisėja Lilija Tarčevskaja taip ir negalėjo jos toliau nagrinėti, nes L. Kedienė nutarė patikslinti savo skundą, kuriuo reikalauja nuteisti M. Žalimą. Tokį sprendimą moteris priėmė, kai teismas iš vienos televizijos negavo vaizdo įrašo, kuriame valstybės saugomas liudytojas būtų kalbėjęs apie D. Kedį ar N. Venckienę.

Teisėja posėdžio metu pranešė, kad televizijos atsakyme nurodyta, jog toks interviu su M. Žalimu nebuvo ruoštas, todėl L. Kedienė nutarė papildomai pateikti informaciją iš interneto portalų, aprašiusių Vilniaus apygardos teismo posėdžius, kuriuose M. Žalimas liudijo D. Kedžio bičiulių Eglės Barauskaitės ir Raimondo Ivanausko byloje. Būtent tuomet valstybės liudytojas ir pareiškė, kad D. Kedys nužudė teisėją Joną Furmanavičių bei kaunietę Violetą Naruševičienę, o šiuos nusikaltimus jį esą kurstė padaryti sesuo N. Venckienė.

„Tada po teismo posėdžio man paskambino žurnalistas ir pasakė, kad M. Žalimas teisme Drąsių išvadino žudiku, o Neringą – kurstytoja, – teisme kalbėjo L. Kedienė. – Aišku, gal ir negerai pasakiau, bet aš jo niekuomet nevadindavau žudiku, o jis mano sūnų gal dešimt kartų... Ir kad dukra yra kurstytoja“.

L. Kedienė guodėsi, kad M. Žalimas esą visą laiką jos sūnų tik šmeižia.

„Jis mano mirusį sūnų visą laiką šmeižia, jis užkastas ir negali apsiginti – tiek prokurorai, tiek M. Žalimas neturi teisės vadinti sūnaus žudiku, nes jis nėra nuteistas“, – pareiškė moteris.

Atsakomybėn dėl šmeižto patraukta L. Kedienė sakė, kad į jos namus esą buvo atvažiavusi šeima iš M. Žalimo kaimo ir pasiūlė net neieškoti žudiko.

„Jie sakė, neieškokite žudiko, tai M. Žalimas nužudė, rašiau prokuratūrai skundus, bet niekas bylos nekėlė, jūs matote, ką jis išdarinėja“, – posėdyje kalbėjo L. Kedienė, panorusi tikslinti savo skundą.

Tuo metu M. Žalimas tik šypsojosi klausydamas L. Kedienės pasisakymo – jis mano, kad taip moteris tik siekia vilkinti procesą. Jis pažymėjo, kad jokiai televizijai nėra davęs interviu, o jo liudijimas apie D. Kedį ir N. Venckienę ikiteisminio tyrimo metu „nėra šmeižtas“.

„Tegul ji grįžta į Lietuvą, ko ten slepiasi“, – išgirdęs salėje susirinkusių žiūrovų purkštojimus, sakė M. Žalimas. Toks jo pareiškima tik sukėlė dar didesnį žiūrovų pyktį – stebėti teismo proceso buvo atvykusi ne tik Audronė Skučienė, bet disidentė Nijolė Sadūnaitė, monsinjoras Alfonsas Svarinskas ir kiti.

Toliau prie šios bylos teismas ketina grįžti tik liepos pabaigoje.

DELFI primena, kad savo skunde teismui M. Žalimas nurodė, kad dar praėjusių metų gruodį L. Kedienė, duodama interviu LNK ir „Info TV“, žurnalistams nurodė, kad esą M. Žalimas „šimtu procentų“ nužudė jos sūnų D. Kedį, be to, ji klausė, kodėl jos dukra N.Venckienė turėtų grįžti į Lietuvą, nes esą ją gali nužudyti M. Žalimas.

Šį interviu moteris žurnalistams davė po vieno Vilniaus apygardos teismo posėdžio, kuriame buvo nagrinėjama R. Ivanausko ir E. Barauskaitės baudžiamoji byla.

M. Žalimas teigia, kad buvo apšmeižtas, nes buvo apkaltintas labai sunkiu nusikaltimu, dėl to negali lankytis viešosiose vietose. Jis L. Kedienę prašo ne tik nuteisti dėl šmeižto, bet ir priteisti 10 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

„Nežudžiau nei D. Kedžio, nesiruošiau žudyti L. Kedienės, ir asmens, įvardijamo Neringa“, – teismui nurodė M. Žalimas.

Valstybės saugomą liudytoją dėl šmeižto nuteisti prašanti L. Kedienė mano, kad iš buvusio D. Kedžio jai taip pat turėtų būti priteista 10 tūkst. Lt suma.