Pasak Kauno apylinkės teismo teisėjos Aušros Vingilės, šioje byloje ikiteisminio tyrimo metu buvo surašytas iš esmės įstatymo reikalavimų neatitinkantis kaltinamasis aktas.

Byla nėra tinkamai parengta. Pirmiausia pažeista įtariamųjų teisė žinoti, kuo jie yra kaltinami, bei pažeista teisė į gynybą, todėl baudžiamoji byla perduodama prokurorui, kuris per du mėnesius turi pašalinti nustatytus pažeidimus”, - teigia teisėja A. Vingilė.

Teismo priimtoje nutartyje pažymima, kad kaltinamasis aktas yra svarbiausias ikiteisminio tyrimo stadijos dokumentas, kuriame pateikiami reikšmingiausi šios stadijos rezultatai, suformuluojamas kaltinimas, nustatantis teisminio nagrinėjimo ribas. Be to, ikiteisminis tyrimas negali būti toks, kurio trūkumai kliudytų teismui išspręsti asmens kaltumo klausimą, ikiteisminio tyrimo metu priimami sprendimai turi būti aiškūs ir pagrįsti teisiniais argumentais.

Ši baudžiamoji byla su kaltinamuoju aktu perduota nagrinėti teismui, tačiau jame nėra suformuluotas aiškus ir išsamus kaltinimas: aprašant nusikalstamą veiką, būtent nesunkų sveikatos sutrikdymą, yra pacituota tik specialisto išvada, tačiau nenurodyti konkretūs kaltinamųjų veiksmai. Nekonkretizuota smūgių sudavimo vieta, įrankis, kiekis, nenurodyta, kokiu būdu buvo psichiškai gniuždomas mažametis.

Atkreipiamas dėmesys, kad teisme negalima ištaisyti ar pašalinti šių pažeidimų, nes jie trukdo išsamiai, greitai ir visapusiškai išnagrinėti bylą.

„Byla negali būti perduodama nagrinėti teisiamajame posėdyje, nes teismas savo iniciatyva negali pakeisti faktinių nusikaltimo aplinkybių”, - bylos grąžinimo motyvus aiškino teisėja A. Vingilė.

Dar viena priežastis, kodėl byla negali būti perduota teisiamajam posėdžiui, - įtariamajam J. M. nebuvo užtikrinta teisė į gynybą. Teismas atkreipia dėmesį, kad kaltinamajam yra 72 metai, jis įgijęs tik pradinį išsilavinimą, todėl iš jo parašo ir ranka rašytų tekstų matyti, kad rašyba jam kelia nemažai sunkumų.

„Atsižvelgiant į kaltinamojo senyvą amžių ir tai, kad jis turi ribotą galimybę suvokti įtarimų bei atliekamų ikiteisminio tyrimų veiksmų esmę, tyrėja privalėjo jam paskirti gynėją. Net ir tuo atveju, jei teisme šiam asmeniui bus paskirtas gynėjas, nebus pašalinti ikiteisminio tyrimo metu padaryti pažeidimai, nes iš esmės būtų paneigta būtinojo gynėjo dalyvavimo instituto reikšmė ikiteisminiame tyrime ir Konstitucijoje įtvirtintos asmens garantijos į gynybą”, - sako teisėja.

Dėl visų minėtų priežasčių ši baudžiamoji byla grąžinta Kauno apylinkės prokuratūrai nustatytiems baudžiamojo proceso pažeidimams pašalinti bei ikiteisminiam tyrimui papildyti. Tai turi būti padaryta per du mėnesius.

Šią nutartį per septynias dienas galima skųsti Kauno apygardos teismui.