Neįtikėtina, bet po gero pusvalandžio į alkotesterį daugiau kaip dvi promiles alkoholio pripūtęs vairuotojas kelyje elgėsi labai atsargiai ir, atrodo, nepadarė jokių kitų Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų. Tačiau vis tiek abiems girtiems vyrams ši kelionė prisimins ilgam – juos persekiojo ir policiją iškvietė tuo metu pro šalį važiavę jauni studentai.

„Iš tikrųjų buvo labai baisu, kad neįvyktų kokia nors baisesnė nelaimė, nes niekada nežinai, kas girtam žmogui susišvies – gal važiuos degant raudonam šviesoforo signalui ar nesustos prieš perėją, kai per ją eis mama su vaiku, juk dėl jų kaltės galėjo žūti žmonės“, – vėliau prisipažins neblaivius vairuotojus su drauge persekiojęs vilnietis Algimantas R.

Neblaivūs vairavę vyrai šiandien atgailauja dėl neatsakingo savo poelgio ir tikina, kad tai, kas įvyko, daugiau niekada nepasikartos. Jie net žadėjo nustoti piktnaudžiauti alkoholiu – po sulaikymo į Priklausomybės ligų centrą nuvežus vairuotojus paaiškėjo, kad 44 metų Ruslano Bulanovo kraujyje buvo 2,4 prom. alkoholio, o iš jo vairą perėmusio 45 metų Dmitrijaus Jankovičiaus – 2,29 prom.

Neatsakingas poelgis prie vairo vyrams užtraukė baudžiamąją atsakomybę – kai bylą pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismas, kaltinamieji pareiškė, kad pripažįsta kaltinimus ir teisėjos Nidos Vigelienės prašė nebausti, o atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Bet pasisekė tik vienam – teismas nutarė, kad pagal laidavimą gali būti atleistas tik D. Jankovičius. Už jį laidavo žmonos tėvas. Nors ir išvengė teistumo, tačiau D. Jankovičiui dvejiems metams uždrausta vairuoti transporto priemones.

„Kaltinamasis D. Jankovičius anksčiau neteistas, nebaustas administracine tvarka, visiškai prisipažino padaręs nusikalstamą veiką (tiek ikiteisminio tyrimo metu, tiek ir teisme), žala nusikalstamais veiksmais nebuvo padaryta, turi nuolatinę gyvenamąją vietą, dirba, todėl teismas vertina, kad yra pagrindo manyti, kad jis ateityje nedarys naujų nusikalstamų veikų“, – nuosprendyje nurodė teisėja.

Tuo metu jo bičiulis R. Bulanovas buvo pripažintas kaltu – jam skirta 60 MGL – (2 259,6 Eur) bauda. Be to, nuteistasis pustrečių metų negalės vairuoti transporto priemonių.

Teismas nutarė, kad nėra pagrindo R. Bulanovo atleisti nuo atsakomybės, nors už jį sutiko laiduoti žmona – esą jie santuokoje jie gyvena pakankamai ilgą laiko tarpą, tačiau žmona vyro nesustabdė tiek nuo administracinių teisės pažeidimų, kuriuos buvo padaręs praeityje, tiek ir nuo nusikalstamos veikos padarymo.

„Be to, teismas atsižvelgia ir į tai, kad R. Bulanovo prisipažinimas padarius nusikalstamą veiką taip pat yra daugiau formalus, sąlygotas gautų ikiteisminio tyrimo metu duomenų, nes jis apklausiamas ikiteisminio tyrimo metu įtariamuoju savo kaltės nepripažino, o teisme poziciją pakeitė ir kaltę pripažino visiškai, – pabrėžė teisėja. – Teismas pažymi, kad tokie svyravimai kelia pagrįstų abejonių dėl to, kad R. Bulanovas iš tikrųjų kritiškai vertina savo nusikalstamą veiką.“

Nuosprendį priėmęs teismas taip pat nutarė konfiskuoti jų vairuotą automobilį „Renault Megane Scenic“.

„Kaltinamieji savo veiksmais jie padarė vieną šiurkščiausių ir grubiausių KET pažeidimų, savo veiksmais sukeldami pavojų ne tik savo, bet ir kitų eismo dalyvių sveikatai ir gyvybei, pavojų visam eismo saugumui“, – pabrėžė teisėja N. Vigelienė.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Sigitas Jankauskas teisme sakė, kad iš pradžių prie automobilio vairo sėdo R. Bulanovas, tačiau jis buvo toks girtas, jog nesiorientavo kelyje ir jį nutarė pakeisti šio draugas D. Jankovičius.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad vyrai dar sausio 26 d. buvo nuvykę į Fabijoniškių mikrorajoną pas vieną klientą, kuriam keitė katilą, o kai darbai buvo atlikti, išgėrė.

Tiesa, atskirai, bet paskui sėdo į automobilį „Renault Scenic“ ir išvyko į Molėtų pl., kur jų turėjo laukti vieno jų žmona. Tačiau toli nenuvažiavo – vos už kelių šimtų metrų sustojo prie judrios sankryžos.

Kad prie vairo sėdi neblaivus vairuotojas, iš karto pastebėjo ir policijos pareigūnams pranešė tuo metu Ateities g. važiavę ir prie sankryžos su L. Giros g. sustoję vilniečiai Algimantas ir Rasa.

„Mes atvažiavome iš paskos ir prie sankryžos laukėme, kol užsidegs žalias šviesoforo signalas, – pasakojo vos tragiškai nesibaigusių įvykių liudytoju tapęs Algimantas. – Ir tada staiga priešais stovėjęs automobilis įjungė avarinį signalą, todėl Rasai, kuri sėdėjo prie vairo, pasakiau, jog lenktų automobilį. Vos tik ji spėjo įjungti posūkio signalą, pamatėme, kaip iš automobilio išlipo keleivis ir priėjęs prie vairuotojo jį tiesiog ištempė. Net nekilo abejonių, kad vyrai neblaivūs, nes jie vos pastovėjo ant kojų, todėl iš karto paskambinau į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC).“

Pasak liudytojo, užsidegus žaliam šviesoforo signalui automobilis pravažiavo sankryžą ir sustojo čia pat esančiame autobusų sustojime.

„Mes sustojome iš paskos, tada išlipo keleivis, pasižiūrėjo į mus, bet mes nevažiavome – laukėme, kas bus toliau ir dar kalbėjomės su BPC operatore, – sakė jis. – Paskui jis ėmė važiuoti ir nuvažiavo iki Molėtų pl., kur sustojo aikštelėje prie prekybos centro. O tada atvažiavo policija.“

Pasak neblaivius vairuotojus sekusios Rasos, antrasis vairuotojas kelyje nepadarė jokių pažeidimų.

„Aš tuo metu buvau ką tik pradėjusi vairuoti, bet galiu pasakyti, kad jis labai tvarkingai važiavo, juokauju, kad galbūt net geriau už mane blaivią“, – sakė mergina.

Jaunuoliai neslėpė, kad nors ir buvo nedrąsu, tačiau ir kitąkart pasielgtų lygiai taip pat, nors kiti tuo metu sankryžoje girtus vairuotojus matę žmonės į šią situaciją pasižiūrėjo abejingai – net nepaskambino bendruoju pagalbos telefonu.

„Mums net nekilo kitų minčių – iš karto paskambinti, kaip galima tokius paleisti“ – sakė jie.

Tuo metu prieš teismą stoję kaltinamieji sakė, kad prieš sėsdami prie vairo alkoholį gėrė atskirai.

„Kai pas klientą atlikome darbus, R. Bulanovas išėjo, o aš dar pusvalandžiui likau – išgėriau apie 200 g degtinės, – sakė D. Jankovičius. – Atėjęs į automobilį R. Bulanovą radau sėdintį, tačiau man nekilo minčių, jog jis gali būti išgėręs. Bet kai jis pradėjo važiuoti, supratau, kad jis girtas. Sankryžoje jis automobilio negalėjo net užvesti, todėl prie vairo persėdau aš. Nors buvau išgėręs, bet jaučiausi gerai, buvo šviesus protas, kaip sakoma.“

Vyras teigė, kad sankryžoje, kurioje buvo pastebėti kitų vairuotojų, jie prastovėjo net kelias minutes – du kartus pralaukė, kol užsidegė žalios šviesos šviesoforo signalas.

Savo ruožtu D. Jankovičiaus bičiulis R. Bulanovas teisme sakė, kad prieš sėsdamas prie vairo irgi išgėrė apie 200 g degtinės, tačiau vienas – išėjęs iš kliento nuėjo į prekybos centrą.

„Tądien buvau susipykęs su žmona, todėl išgėriau ir draugo laukiau automobilyje, bet kai pradėjau važiuoti, supratau, kad vairuoti nebegaliu“, – sakė kaltę pripažįstantis vyras.