Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje Vilniaus apygardos prokuratūra kaltinimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi pateikė dabar jau buvusiam Lukiškių TIK Apsaugos ir priežiūros skyriaus budinčiosios pamainos prižiūrėtojui Hariui Arbačiauskui.

Tuo metu bausmę už sunkius nusikaltimus Lukiškėse atliekantis buvęs Alytaus „baublių-tamošių“ grupuotės vienas lyderių Remigijus Laniauskas, pravarde Remyga, yra kaltinamas sukurstęs pareigūną piktnaudžiauti pareigomis.

Tokie patys kaltinimai yra pateikti ir trečią kartą teisiamo R. Laniausko bičiuliams – kartą dėl viešosios tvarkos pažeidimo teistam alytiškiui Nerijui Navickui ir vilnietei Astai Lidžiūtei.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūra nustatė, kad kalėjimo prižiūrėtojas sutiko į įkalinimo įstaigą įnešti draudžiamus daiktus – mobiliojo ryšio modemus.

Išsiaiškinta, kad dar 2012-ųjų vasario viduryje H. Arbačiauskas savo pamainos metu į kalėjimą įnešė ir R. Laniauskui perdavė mobiliojo ryšio modemą, už tai esą jam buvo sumokėta 100 litų atlygis.

Dar didesnę sumą – apie tūkstantį litų – prižiūrėtojas būtų gavęs, jeigu į Lukiškes ateityje būtų įnešęs daugiau draudžiamų daiktų. Dėl to jis, vykdydamas R. Laniausko nurodymus, laisvėje palaikė ryšius su Remygos bičiuliais N. Navicku ir A. Lidžiūte.

Teisė už ginklų kontrabandą į Jungtinę Karalystę

R. Laniauskas – vienintelis teismo proceso pabaigos laukia už grotų: jis yra nuteistas kitoje baudžiamojoje byloje, kai buvo kaltinamas organizavęs ir kartu su bendrininkais vykdęs ginklų kontrabandą į Jungtinę Karalystę (JK) itin stambiu mastu.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai yra nustatę, kad ginklai buvo slepiami vilkikuose įrengtose slėptuvėse. Mirties pardavėjai įkliuvo, kai jais susidomėjo JK pareigūnai.

Būtent Anglijoje šiuo metu ir gyvena R. Laniausko nurodymus vykdęs buvęs kalėjimo prižiūrėtojas H. Arbačiauskas – ikiteisminį tyrimą atlikęs prokuroras leido jam išvykti dirbti į užsienį dėl sunkios materialinės padėties. Tiesa, kaltinamasis yra įsipareigojęs dalyvauti visuose Vilniaus apygardos teismo posėdžiuose. O juos teismas suplanavo iki rugsėjo pabaigos.

Tiesa, bylos nagrinėjimas gali užsitęsti, nes byloje yra daug liudytojų: dalis jų atlieka bausmę įkalinimo įstaigose. Be to, ketvirtadienį byla net nebuvo pradėta nagrinėti, nes R. Laniauskas pareiškė, jog nepasitiki savo advokatu – esą jį matė tik du kartus: pirmą kartą, kai buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas, o antrą kartą – teismui atvertus bylą.

„Čia tokia byla, kuriai reikia pasiruošti, aš net nežinojau, kad šiandien yra paskirtas posėdis, – aiškino prieš suėmimą Vilniuje gyvenęs R. Laniauskas. – Aš advokatui net laišką buvau parašęs, tačiau jis nebuvo atėjęs susitikti. Paprašysiu giminių, kad pasamdytų kitą advokatą, nes esu įsitikinęs, jog jis manęs neatstovaus“.

Bylą nagrinėjantis teisėjas Stasys Punys šį prašymą patenkino – kitaip gali būti pažeista kaltinamojo teisė į gynybą. Tiesa, teismas nutarė, kad kitame posėdyje privalės dalyvauti ir Remygai paskirtas valstybės advokatas – taip siekiama išvengti bylos vilkinimo, jeigu kaltinamasis vis dėlto nesudarytų sutarties su advokatu.