„Žmones nužudę mažiau gauna, o čia už plėšimą tokia bausmė“, – išgirdusi O. Vaškevičiui paskelbtą nuosprendį piktinosi viena jauna moteris.

Tiesa, grupuotėje įtakingu laikytam O. Vaškevičiui už plėšimus buvo skirta 7 metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau prie jos buvo pridėti metai, kuriuos nuteistasis turi kalėti pagal kitą nuosprendį.

Artimas O. Vaškevičiaus bičiulis, grupuotėje taip pat turėjęs lemiamą balsą, 24 metų Jurijus Bisikirskis už grotų praleis 5 metus ir 6 mėnesius.

Teismas taip pat nusprendė, kad grupuotės narys Aivaras Matilionis už grotų praleis 9 metus, tiesa, net 7 įkalinimo metai jam yra skirti kitu nuosprendžiu. Dar vienam nepilnamečiui teismas skyrė 4 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Įkalinimo išvengė tik vienas gaujos narys – jis taip pat nepilnametis. Teismas nusprendė jam skirti pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Be to, jis turės sumokėti 20 MGL dydžio (2 600 Lt) įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų fondą.

Dar du gaujos nariai yra pasislėpę, todėl jiems yra paskelbta paieška, o byla išskirta į atskirą.

„Manau, kad tai objektyvus teismo nuosprendis“, – po nuosprendžio paskelbimo sakė valstybinį kaltinimą palaikiusi prokurorė Nijolė Bareikienė.

Teismas grupuotės narius pripažino kaltais dėl 2009-ųjų lapkritį sostinėje apiplėštų arba pasikėsintų apiplėšti keturių juvelyrikos parduotuvių bei lombardų.
 
Nustatyta, kad per mažiau kaip mėnesį, 2009 metų lapkričio 2–27 d., jie apiplėšė arba pasikėsino apiplėšti dvi juvelyrikos parduotuves, lombardą bei juvelyrinę parduotuvę-lombardą.

Nusikaltimus grupuotės nariai suplanuodavo iš anksto, numatant apiplėšti konkrečią juvelyrikos parduotuvę ar lombardą, pasirengiant ginklus ir įrankius, rekvizitus (kaukes, perukus). Kiekvienas organizuotos grupės narys iš vadeivų gaudavo tikslias užduotis, iš anksto žinodavo, ką darys plėšimo metu.
 
Pirmuoju taikiniu tapo juvelyrinė parduotuvė-lombardas V. Šopeno gatvėje. 2009-ųjų lapkričio 2-ąją į „žygį“ grupuotė išvyko pagal iš anksto parengtą planą – vienas liko laukti automobilyje, kurį pastatė gretimoje gatvėje. Kiti du, veidus paslėpę po kaukėmis, įėjo į parduotuvę. Vienas plėšikų nukreipė revolverį į pardavėją, kitas plaktuku išdaužė vitrinos stiklą. Ant grindų parpuolusi nėščia moteris paspausti pavojaus mygtuko neišdrįso.

Pačiupę daugiau kaip 20 tūkst. litų vertės juvelyrikos dirbinių plėšikai išbėgo gatvėn. Grobį pasiėmė organizuotos grupės vadovai, plėšimo dalyviams atsilyginę po kelis šimtus litų.
 
Sėkmės paskatinti, po savaitės užpuolė Savanorių prospekte esantį lombardą. Nusikaltimo scenarijus – toks pats. Šaunamuoju ginklu išgąsdinę dvi lombarde dirbusias moteris, plėšikai pagrobė penkis padėklus su aukso dirbiniais. Papuošalų vertė – beveik 27 tūkst. litų. Uždirbę po du tūkstančius litų, plėšikai turėjo sudeginti savo rūbus, kuriais tąsyk vilkėjo, – taip liepė vadeivos. Tačiau lombarde liko daiktinis įrodymas – nusikaltimo įrankis: po smūgio į stiklo vitriną plaktuko galva nulėkė nuo koto.
 
Po poros savaičių plėšikai nusitaikė į juvelyrinę parduotuvę, veikiančią Kęstučio gatvėje. Šį kartą tikėjosi beveik 140 tūkst. litų vertės aukso papuošalų, tačiau nusprendė apsieiti be ginklo ir kaukių. Užsimaskavo perukais ir akiniais, pasiėmė lipnios juostos. Dviese įėję vidun pardavėjos paprašė parodyti keletą neva patikusių žiedų. Kai ši atrakino vitrinos stiklą – puolė ją. Nubloškę moterį ant kėdės, mėgino lipnia juosta užklijuoti jai burną. Tačiau pardavėja pasirodė nepėsčia: vienam įspyrė, nuo kito galvos nutraukė peruką. Pasipriešinimo sugluminti, plėšikai moterį paleido ir pabėgo iš parduotuvės.
 
Supratę savo klaidą, po trijų dienų į juvelyrikos parduotuvę Trakų gatvėje vyko jau ginkluoti. Viskas apgalvota: revolveris, plaktukai, medicininės kaukės, talpūs krepšiai... Senamiestin važiavo keturiese. Tačiau planą teko atidėti – žmonių parduotuvėje buvo daugiau nei plėšikai tikėjosi.
 
Lapkričio 27-osios pavakary ketveriukė vėl nuvažiavo ten. Trise, prisidengę veidus kaukėmis, įėjo į parduotuvę. „Tai apiplėšimas!” – pareiškė vienas plėšikų. Išgirdęs triukšmą parduotuvės salėje pasirodė jos savininkas su savigynai išduotu pistoletu rankoje. Vienas plėšikų paleido šūvį, tačiau sulaukė atsakomojo. Parduotuvės savininkas buvo taiklesnis – 17 metų gaujos nariui buvo peršauta koja, jis parkrito ant grindų. Kita kulka pataikė į 16 metų plėšiko ranką. Palikę sužeistą gulintį sėbrą, kiti du paspruko.

Tąsyk iš parduotuvės buvo pagrobta beveik 8 tūkst. litų vertės įvairių aukso papuošalų ir sidabrinių monetų. Dalį jų bėgdami plėšikai išbarstė gatvėje.