Sveikatos sutrikdymas galėjo būti padarytas naujagimį stipriai supurčius.

Mama sako, jog užmigo su vaiku ant rankų, o paskui pabudusi pašoko ir tuo metu naujagimis galėjo būti sužalotas.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Vaikas yra intensyvios terapijos skyriuje

Vaikų ligoninės neonatologijos centro vadovas Arūnas Liubšys DELFI tikina, kad vaiko būklė yra sunki, bet stabili – pavojus gyvybei negresia. Naujagimiui, sako jis, nustatytas sukrėsto vaiko sindromas.

Paklaustas, ar tokie sužeidimai gali atsirasti vaikui nukritus nuo lovos, kaip teigia mama, pašnekovas tai patvitina.

dr. Arūnas Liubšys

„Vaikas yra prižiūrimas ir slaugomas Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje. Būklė yra labai sunki, kadangi yra pažeistos smegenys. Tokiu atveju kiekviena būklė tam tikru metu yra kritinė. Dar yra praėję labai nedaug laiko nuo tos traumos, dėl to sunku prognozuoti, kaip viskas klostysis“, – sako A. Liubšys.

Pasak jo, vaikeliui galimi liekamieji reiškiniai.

Vaikelis yra iš rizikos šeimos

Pabradės seniūno pavaduotoja Olesia Jurgelianec sako, kad seniūnija stebi situaciją. Pasak jos, po vaiko gimimo seniūnijos atstovai lankėsi jo mamos namuose, tačiau ten nieko blogo nerado ir leido mamai su vaikeliu grįžti namo.

„Žinoma, kad šeimą pažinojome. Motina visą gyvenimą buvo rizikos šeimoje, mes lankėmės, kai vaikutis tik gimė, visą situaciją aprašėme ir pranešėme vaiko teisėms, kad įvertintų padėtį, ar galima tam vaikeliui grįžti.

Kai motina su vaiku grįžo namo, matėme, kad namuose šilta, tvarkinga, blaivu, viskas tvarkinga, nieko blogo nepamatėme“, – sako O. Jurgelianec.

Pasak seniūnės pavaduotojos, į ligoninę vakar paguldytas vaikelis buvo vienintelis šeimoje.

„Mano specialistės, kurios atsakingos už šeimų stebėjimą, nuvyks, apsilankys, susižinos, pasižiūrės, kokia situacija ir vėlgi praneš vaiko teisėms“, – apie tolimesnius žingsnius pasakoja O. Jurgelianec.

Mama buvo apkaltinta alkoholizmu

Švenčionių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Ana Aidietienė paneigė, kad aprašoma šeima buvo įtraukta į rizikos sąrašą – esą šeima buvo tik stebima.

Anot jos, po vaikelio gimimo buvo duomenų, kad šeimoje yra girtaujama, tačiau, anot skyriaus vedėjos, šie faktai nepasitvirtino.

Pašnekovė sako, kad informaciją apie įvykį gavo tik šiandien. Ji sako nenorinti spėlioti, ar naujagimio mama vakar popietę buvo blaivi – esą vyksta ikiteisminis tyrimas, tą aiškinsis policija.

Kas yra kūdikio tėvas, sako A. Aidietienė, oficialiai nėra nustatyta, tačiau trečiadienį į Vilnių lankyti vaikelio išvažiavo asmuo, pripažįstantis esąs tėvu. Mama, pasak pašnekovės, naujagimio važiuos aplankyti rytoj. Vaikas augo be tėvo.

„Namuose nėra prabangos, bet sąlygos kūdikėlio priėmimui namuose buvo sudarytos“, – tikina vaiko teisių specialistė.

Tiesa, ji tikina, kad užklausa į gydymo įstaigą, kurioje šiuo metu guli vaikelis, yra išsiųsta.

„Kadangi man sukilo abejonių, šiandien rytą išsiunčiau paklausimą į medicinos įstaigą, kurioje prižiūrimas kūdikėlis. Kai gausiu atsakymą, galėsiu kažką sakyti“, – kalba vaiko teisių specialistė.

Jeigu iki vaikelio išleidimo iš ligoninės policijos ikiteisminis tyrimas nebus baigtas, arba bus pareikšti įtarimai mamai, vaikelis keliaus pas globėjus, tikina ji.

„Mes intensyviai ieškome šeimos, kuri galėtų priimti kūdikėlį, ją jau kaip ir turime. Jeigu įtarimai mamai nebus pareikšti, suprantu, kad nebus pagrindo vaikui keliauti pas globėjus“, – aiškina pašnekovė.