Antradienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos pareigūnai pasienio su Lenkija ruože, Lazdijų rajono Akmenių kaimo ribose, vykdė nelegalios migracijos prevenciją bei kontrolę. Įtarimų jiems sukėlė vietiniu keliuku Lenkijos pusėn važiavęs automobilis „Grand Cherokee“ su lietuviškais numeriais. Pasieniečiai nurodė jo vairuotojui sustoti. Šis nepakluso, pravažiavo pro šalikelėje stovinčius VSAT pareigūnus ir didindamas greitį toliau judėjo link čia pat esančios valstybių sienos.

Kalvarijos užkardos pasieniečiai šoko į savo tarnybinį automobilį „BMW X5“ ir įjungę garso bei šviesos signalus bėglį nusivijo. Gaudynės tetruko kelis šimtus metrų. Pareigūnams pavyko „Grand Cherokee“ užblokuoti ir ištraukti prie vairo sėdėjusį vyrą, praneša VSAT.

Paaiškėjo, kad tai yra 45-erių Lenkijos pilietis. Jis į savo šalį gabeno nemenką kontrabandinių rūkalų krovinį. „Grand Cherokee“ salone pasieniečiai rado 25 dėžes, iš viso 12 500 pakelių, cigarečių „Fest“ su Baltarusijos akcizo ženklais. Tokio krovinio vertė Lietuvoje su privalomais mokesčiais siektų 89 tūkst. litų.

Vairuotojas turėjo originalų lenkišką „Grand Cherokee“ registracijos liudijimą, kuriame nurodyti tikrieji šiam visureigiui išduoti lenkiški numeriai. Lietuviški numeriai, kurie buvo pritvirtinti prie „Grand Cherokee“, priklauso kitam Lietuvoje registruotam automobiliui.

VSAT Lazdijų rinktinėje dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tokį nusikaltimą gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 7 metų. Lenką pasieniečiai uždarė į areštinę.

Be to, dėl nepaklusimo uniformuoto VSAT pareigūno teisėtam reikalavimui sustabdyti transporto priemonę pasieniečiai pradėjo administracinės bylos teiseną. Už šį pažeidimą Lenkijos piliečiui bus skirta bauda nuo 3000 iki 4000 litų.