Santa Monikoje gyvenančiam 46 metų A.Brazinskui, kuris Amerikoje pasivadino Albertu Victoru White'u, praėjusią savaitę prokurorai pateikė kaltinimus vasario 5 dieną savo bute negyvai sumušus kartu gyvenusį 77 metų tėvą Praną Brazinską.

Santa Monikos policija į Brazinskų namus atvyko po A.Brazinsko skambučio. Kartu atvykę medikai konstatavo P.Brazinsko mirtį nuo galvos sužeidimų, tačiau, kaip pranešė vietos laikraštis "Ocean Park Gazette", tiksli mirties priežastis bus nustatyta tik tada, kai tyrimą baigs Los Andželo apygardos koroneris.

Tyrimo metu nustatyta, kad tėvas ir sūnus susiginčijo, o vėliau susimušė. A.Brazinskas šiuo metu laikomas Santa Monikos kalėjime be teisės būti paleistas už užstatą.

Santa Monikos policijos žmogžudysčių skyriaus pareigūnai tęsia tyrimą.

1970 metų spalio 15 dieną, tėvas ir tuomet dar paauglys sūnus Brazinskai užgrobė Sovietų Sąjungos aviakompanijos "Aeroflot" keleivinį lėktuvą "An-24", vidaus reisu skridusį iš Batumio į Suchumį, ir privertė jį nuskraidinti į Turkiją.

P.Brazinskas po dešimtmečio interviu sakė, kad jis ir jo sūnus užgrobė Juodosios jūros pakrante skridusį lėktuvą, grasindami slapta įsineštu pistoletu ir perdirbtu medžiokliniu šautuvu. Pasak P.Brazinsko, jis ryžosi užgrobti lėktuvą, "nes jam grėsė mirtis kaip Lietuvos pasipriešinimo sąjūdžio dalyviui".

Pasak tėvo, du lėktuve buvę ginkluoti apsauginiai atvėrė ugnį. Per kilusį susišaudymą buvo nušauta 24 metų stiuardesė Nadežda Kurčenko ir sužeisti trys įgulos nariai.

Turkijoje Brazinskai bandė gauti politinį prieglobstį, tačiau Ankara, atmetusi SSRS prašymą juos išduoti, užgrobėjus suėmė ir P.Brazinskui už nužudymą skyrė aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę, o jo nepilnamečiam sūnui - švelnesnę dvejų metų kalėjimo bausmę.

Per 1974 metų visuotinę amnestiją bausmė Brazinskams buvo dovanota, o kalėjimas pakeistas namų areštu. Po dvejų metų tėvas ir sūnus pabėgo, tačiau susisiekę su JAV ambasada Ankaroje ir negavę politinio prieglobsčio, vėl pasidavė Turkijos policijai.

Po dviejų savaičių paleisti į laisvę jie 1976 metais atsidūrė Venesueloje, ten nusipirko bilietus skristi į Kanadą. Lėktuvui nutūpus Niujorke, Brazinskai dingo, tačiau po dviejų savaičių juos suėmė JAV imigracijos ir natūralizacijos tarnyba (INT).

Imigracijos teisėjas Robertas T. Griffinas leido tėvui ir sūnui kreiptis su prašymu gauti politinį prieglobstį pagal 1980 metais priimtą liberalesnį prieglobsčio įstatymą. INT apskundė šį nuosprendį ir tvirtino, kad jie turi būti deportuoti.

INT apeliacija sukėlė didelį Amerikos lietuvių pasipiktinimą, ir nors politinis prieglobstis jiems nebuvo suteiktas, Pranui Brazinskui ir jo sūnui buvo leista pasilikti JAV. Jie persikėlė į Santą Moniką, kur abu vertėsi namų dažymu.

Nors kai kurios lietuvių išeivių organizacijos Brazinskus buvo paskelbusios didvyriais ir kovotojais su Lietuvą okupavusia Sovietų Sąjunga, taip manė anaiptol ne visi jų tautiečiai.