Kaltinimai šioje byloje dalyvavimu nusikalstamo susivienijimo veikloje, prekyba narkotikais, disponavimu ginklais ir kitais nusikaltimais iš viso pateikti 7 įtariamiesiems. Tiesa, prokurorė Nomeda Urbonavičienė užsiminė, kad grupuotei priklausė bent 13 žmonių, tačiau konkrečiai neatsakė, kodėl ne visi jie bus teisiami.

„Susivienijimui priklausė mažiausiai 13 asmenų, jis veikė Alytaus, Marijampolės ir Kauno apskrityse. Jų amžiaus nuo 22 iki 48 metų. Jam vadovavo du Kauno gyventojai, jie davė nurodymus dėl labai didelių kiekių narkotikų įgijimo ir platinimo Kauno mieste“, – kalbėjo prokurorė.

Ji užsiminė, kad vienas grupuotės įkūrėjas eilę metų priklausė „Aguoniniams“, kurie transformavosi į „Kamuolinių“ grupuotę.

„Tyrimo duomenimis, mažiausiai 5 grupuotės nariai platino narkotikus mažais kiekiais. Mažiausiai 3 asmenys užsiėmė kanapių laboratorijos eksploatavimu Ispanijos karalystėje – Alikantėje. 2021 m. kovo 30 d. šie asmenys buvo sulaikyti Ispanijoje, buvo užklupti auginantys kanapes ir nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis 3 metams.

Dalis pinigų galimai buvo skiriama ir socialiai pažeidžiamų žmonių gabenimui į Ispaniją, darbui kanapių plantacijose. Čia labai dideli užaugintų kanapių kiekiai buvo sveriami, pakuojami, presuojami, vakuumuojami ir pakuojami į dėžes po 10 kilogramų. Vėliau buvo organizuojamas ir šių narkotinių medžiagų transportavimas – kvaišalai buvo vežami skirtingais automobiliais, pastaruosius lydėjo apsauga.

Grupuotė daug investavo į šią laboratoriją, pinigų skyrę jos fizinei apsaugai, pagalbininkų darbo užmokesčiui.

Rasta mažiausiai 100 kg kanapių, jie deportuoti iš Ispanijos, uždraudžiant jiems atvykti į šalį. Taip pat vogė elektrą ir padarė mažiausiai 50 tūkst. eurų žalą – tiek elektros sunaudota kanapių auginimui“, – pasakojo N. Urbonavičienė.

Įtarimai pateikti ir dėl pareigūno sužalojimo, kadangi sulaikymo metu vienas mafijozas priešinosi ir sulaužė policininkui ranką.

Visi nariai jau anksčiau teisti, šiuo metu kaltinamieji yra suimti, išskyrus vieną, kuris ir taip atlieka laisvės atėmimo bausmę.

Visi kaltinamieji dalyvaudavo grupuotės vadovo K. Kanarsko organizuotuose pasitarimuose, kurių metu buvo aptarinėjami bendri nusikalstamo susivienijimo planai ir konkretūs nusikaltimai, derinamos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pardavimo kainos.

Susirinkimuose buvo priimami ir sprendimai dėl bendrame nusikalstamo susivienijimo pinigų fonde sukauptų lėšų panaudojimo. Už nelegaliu būdu gautas pajamas buvo teikiama pagalba sulaikytiems, suimtiems ir nuteistiems nusikalstamo susivienijimo dalyviams, kitų asmenų, turinčių autoritetą kriminaliniame pasaulyje, parėmimui ir išlaikymui įkalinimo įstaigose, advokatų darbo apmokėjimui, taip pat nusikaltimams reikalingų įrankių ir priemonių, narkotinių ir psichotropinių medžiagų įgijimui.

Paklausta, ar šioje byloje yra įtariamųjų smurtiniais nusikaltimais, prokurorė sakė, kad šįkart visi įtarimai tik dėl narkotikų.

„Byloje nė vienas asmuo nužudymu nėra kaltinamasis“, – sakė ji.

Jonas Snieška / Asociatyvioji nuotr.

Tokia pozicija įdomi, kadangi šiame tyrime figūruoja buvęs „Aguoninių“ lyderis Jonas Snieška įtartas 18-metės nužudymu, tačiau po nusikaltimo pabėgęs iš Lietuvos ir prasislapstęs du dešimtmečius. Jis įkliuvo ir į Lietuvą grąžintas tik 2021 m.

„Aguoniniams“ priklausė ir Klaidas Kanarskas vadinamas vienu Kamuolinių grupuotės vadeivos, šiuo metu teisiamo Giedriaus Janonio – Kamuolio artimiausių parankinių.

Pasak teisėsaugos veteranų, kadaise su Daškinių grupuote sietas K. Kanarskas vadovavo nusikaltėlių grupei, vadinamiems Klaidiniams.

Žiniasklaidos dėmesio K. Kanarskas sulaukė 2002 metų pradžioje, kai buvo įtariamas išžaginęs ir itin žiauriai nužudę aštuoniolikmetę kaunietę Vilmą Dadurkaitę. Galiausiai jis šioje byloje buvo išteisintas, vėliau kalbėta, esą jį apkaltinti žiauriu nusikaltimu ir laikyti už grotų buvo suinteresuoti ne tik teisėsaugininkai, bet ir nusikalstamo pasaulio atstovai. Esą taip kuriam laikui eliminavus K. Kanarską buvo pasidalinta įtakos sferomis.

Kitas įtariamasis merginos nužudymu, K. Kanarsko bičiulis Jonas Snieška nuo tyrimo pasislėpė ir tik 2021 metais buvo sulaikytas Jungtinėje Karalystėje.

Šių metų pradžioje pasirodė informacija, kad pačiame Kauno centre buvo sulaikytas K. Kanarskas. Policijos departamentas tuomet šios informacijos patikslino, tik nurodė, jog plataus tyrimo metu sulaikyta virš 10 asmenų, siejamų su Kamuolinių gauja.

„Po daugiau nei metus trunkančio tyrimo kratos atliktos įvairiuose šalies miestuose, įtariamųjų gyvenamosiose patalpose, automobiliuose. Bendradarbiaujant su Kalėjimų departamento pareigūnais kratos buvo atliekamos ir įkalinimo įstaigose: Pravieniškių pataisos namuose – atvirojoje kolonijoje bei Vilniaus pataisos namuose.

Tyrime nustatyta daugiau nei dešimt įtariamųjų, tiriama daugiau nei 20 jų padarytų nusikalstamų veikų, susijusių su neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių ir psichotropinių medžiagų, neteisėtu disponavimo šaunamaisiais ginklais. Pranešimai apie įtarimus pareikšti asmenims, kurie siejami su „Kamuolio“ nusikalstama grupuote“, – tuomet teigtas Policijos departamento išplatintame pranešime spaudai.

Taip pat policija nurodė, kad atliekant ikiteisminį tyrimą surinkta pakankamai duomenų, kad izoliuoti bei nuteisti asmenys, atliekantys bausmes įkalinimo įstaigose, neatsisako savo kriminalinės veiklos ir toliau vykdo nusikaltimus, teigiama pranešime.

K. Kanarsko tapatybė tapo žinoma, policijai atskleidus, jog vienas pagrindinių sulaikytų asmenų – prieš 20 metų buvo išteisintas rezonansinėje V. Dadurkaitės išžaginimo ir nužudymo byloje.


Remiantis bylos duomenimis, nusikalstamą grupuotę įkūrė ir jai vadovavo teisėsaugai jau anksčiau žinomas K. K., kuriam padėjo A. K. Kiti kaltinamieji – I. B., A. A., M. B., V. J., ir L. Š. buvo atsakingi už narkotinių ir psichotropinių medžiagų įgijimą dideliais ir labai dideliais kiekiais, jų laikymą, perpakavimą į mažesnius kiekius bei jų pardavimą Kauno mieste bei apskrityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)