Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai ties Senosios Radiškės kaimu Kalvarijos sav. sustabdė patikrinti iš Lietuvos važiuojantį automobilį „Saab 9-3“ su latviškais registracijos numeriais.

Jį vairavęs 45-erių Latvijos pilietis pasieniečiams pateikė asmens ir automobilio dokumentus. VSAT pareigūnus sudomino keleiviai. Keturi jauni vyrai iš Afganistano, nuo 20-ies iki 31-erių, neturėjo dokumentų, suteikiančių teisę atvykti ir būti Lietuvoje. Visi jie turėjo Afganistano piliečių pasus.

Pasieniečiams vairuotojas paaiškino, kad per susirašinėjimų programėlę „Telegram“ gavo pasiūlymą viename Latvijos miestelyje paimti keturis žmones ir nuvežti juos į Vokietiją. Už šią paslaugą buvo pasiūlytas atlygis – po 700 eurų už kiekvieną.

Vyriausiasis iš afganistaniečių VSAT pareigūnams prisipažino, kad jie su tautiečiais į Latviją pateko nenustatytoje vietovėje neteisėtai kirtę Baltarusijos ir Latvijos sieną.

Varėnos pasienio rinktinėje dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną iš savanaudiškų paskatų pradėtas ikiteisminis tyrimas, jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras. Už tokią nusikalstamą veiką įstatyme numatyta laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Neteisėtus migrantus vežusiam Latvijos piliečiui skirta kardomoji priemonė – suėmimas trims mėnesiams. Jo automobilis laikinai saugomas Kalvarijos pasienio užkardoje.

Keturi Afganistano piliečiai apgyvendinti viename iš Varėnos pasienio rinktinės padalinių. Artimiausiu metu jie bus perduoti Latvijos pasieniečiams.

Pernai Lietuvoje ir Lenkijoje sulaikyta ketvirtis tūkstančio iš Latvijos apgyvendinimo centrų pabėgusių užsieniečių. Dar beveik tūkstantis įkliuvo tokių, kurie į Latviją nelegaliai pateko iš Baltarusijos ir iškart bandė per Lietuvą vykti į Vakarų Europą.

Pernai VSAT fiksavo didelį neteisėtos antrinės migracijos iš Latvijos padidėjimą. Iš viso 2023 m. buvo sulaikyti 1 193 neteisėti migrantai, gabenti ar patys vykę iš Latvijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją