"Leidomės žemai ir įžvelgėme net juodų gulbiukų virtinę, bet jokio žmogaus arba laivo pėdsako", - po skrydžio tarp Ventės rago ir penkių kilometrų pločio Rusnės salos priekrantės pasakojo sraigtasparnio vadas Jonas Devindoris.

Nelaimė įvyko šeštadienį prieš pietus. Vienos Klaipėdos įmonės vadovas 43 metų Viktoras Šukšteris nuosavu kateriu iš ryto atplaukė į Kuršių marias ties Ventės ragu gaudyti ešerių. Su juo plaukė du klaipėdiečiai - 42 metų Leonas Butilkinas ir 70 metų Kazimieras Ragauskas.

Žuvys nekibo, o bangavimas stiprėjo. Žvejai gelbėjimo liemenes buvo palikę kajutėje. Kai bangos pradėjo pilti vandenį per bortus, vyrai prisiminė turį liemenes, tačiau prieiti iki durų ir jas atplėšti jau buvo rizikinga.

Katerio sraigtas užkabino žvejų ar brakonierių tinklą, jis apsisuko apie mentes, ir variklis sustojo.

Dienraščio teigimu, katerio "Amūras" šeimininkas V.Šukšteris, sportiškas ir užsigrūdinęs vyras, nutarė šokti į vandenį ir bandyti pasiekti krantą, o ten prašyti pagalbos. Kito kelio nebuvo - jo mobilusis telefonas per sumaištį nuskendo.

V.Šukšteris tikėjosi, kad laive likę draugai, semdami vandenį, sulauks pagalbos.

Iki artimiausios seklumos jis plaukė apie keturias valandas. Čia užtiko iš poilsio namų "Ventainė" atvykusius kitus žvejus mėgėjus. Šie telefonu iškvietė gelbėtojus.

Pirmasis iš pasieniečių laivo "Madeleine" skuteriu atskubėjo Gintaras Virvilas. Jis įsisodino nukentėjusįjį ir pasuko į nelaimės vietą. Tačiau čia neišvydo nei laivo, nei žmonių. Aplink taip pat nebuvo matyti meškerių ar liemenių.

Vėliau iš Nemirsetos atskrido gelbėtojų sraigtasparnis. Iš jo teritorija žvalgyta dvi valandas. Tačiau gelbėtojai jokių nelaimės ženklų nepastebėjo, o vėjas vis labiau stiprėjo.

Kūnų ir laivo paieškas nuspręsta atnaujinti sekmadienį - tikėtasi palankesnio oro. Tačiau vėjas mariose ir sekmadienį neleido narams pradėti paieškų dugne. Paieškas teko nutraukti.

"Lietuvos ryto" teigimu, pamario žmonės vandens stichijos aukas, kuriomis nuolatos tampa neapdairūs atvykėliai žvejai mėgėjai, pastarąjį dešimtmetį skaičiuoja dešimtimis.

Gelbėjimo ir paieškų operacijoms išleista dešimtys tūkstančių litų, pareigūnai rizikuoja gyvybe, bet rizikos mėgėjų kasmet vis daugėja.