„Parašiau jam žinutę dar antradienį, skambinau, telefonas išjungtas. Pradėjome ieškoti per pažįstamus ligoninėse, išsiaiškinome, kad Santariškėse jo tikrai nėra, tada tikrinome visur kitur“, – neslėpė susirūpinimo darbuotoju moteris.

Nuojauta neapgavo, tik informacijos niekas neteikia

Moteris DELFI sakė, kad atsakingo IT specialisto amžius sutapo su Vilniuje pirmadienio vakarą per kruviną dramą Saulėtekyje aprašyto vaikino amžiumi, tad jai kilo įtarimų, kad tai tas pats asmuo. Tačiau su juo pačiu niekaip nepavyko susisiekti telefonu. Įmonės apsaugos darbuotojai taip pat mažai galėjo kuo padėti. Jie patikino, kad policijos pareigūnai negali atskleisti informacijos apie asmenį, jei domisi ne artimieji.

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas DELFI patvirtino, kad prieš kam nors pateikiant asmens duomenis, kiekvienu atveju privaloma įvertinti ar duomenų gavėjas, prašantis pateikti asmens duomenis, turi teisę juos gauti.

„Vadovaujantis 1996 m. birželio 11 d. priimtu įstatymu, asmens duomenys gali būti tvarkomi, jeigu duomenų subjektas duoda sutikimą. Pagrindinis asmens duomenų teisinės apsaugos tikslas – ginti žmogaus privataus gyvenimo neliečiamumo teisę asmens duomenų tvarkymo kontekste“, – aiškinama įstatyme.

Darbdavys nėra minėto asmens teisėtas atstovas, todėl policija negali teikti informacijos apie asmenį, nesant asmens sutikimo.

Medikai ligoninėse taip pat duomenų apie gydomus asmenis neteikia. Teisės aktuose numatoma, kad: „Informacija apie pacientą telefonu negali būti teikiama, jei nėra galimybės identifikuoti skambinamąjį asmenį“. Paprastai tariant, darbdaviai telefonu neturi jokios galimybės sužinoti, ar jų darbuotojas yra kurioje nors ligoninėje.

Darbdaviui gali pranešti tik pats

Viena išlyga yra. Teisiškai numatoma, kad: „Pacientui pageidaujant pasirašytinai nurodyti, koks konkretus asmuo turėtų teisę gauti informaciją apie jo sveikatos būklę, užpildo paciento sutikimą, kad informacija apie jo sveikatos būklę būtų suteikta kitiems asmenims. Šis paciento sutikimas galioja iki jo atšaukimo. Atstovo duotas sutikimas galioja iki jo atšaukimo arba atstovo įgaliojimų pabaigos, priklausomai, kuris laikas baigiasi anksčiau“. Visgi, jei į ligoninę patekusio žmogaus būklė sunki – vėl uždaras ratas.

Praktika rodo, kad surasti darbuotoją galima tik pasitelkus pažįstamus. Arba per nukentėjusiojo artimuosius, jei jie geranoriškai padės. Tokiu atveju medikai ir policija gali rekomenduoti tik vieną – jei ligoninėje atsidūręs asmuo sąmoningas, turi pats rasti būdą kaip pranešti apie situaciją darbdaviui.

Sužaloto IT specialisto kolegė DELFI sako suprantanti, kad vaikinas patyrė stresą. Situacija, į kurią jis pateko, tikrai nepavydėtina, vargu ar bet koks kitas žmogus tokiu atveju pultų rūpintis kaip iš karto informuoti darbdavį.

Sužalotojo kolegė neslėpė, kad kai tik galės jį aplankyti, būtinai tai padarys, nes vaikinas, nors ir gana uždaro būdo, yra labai geras žmogus, kolektyve radęs savo vietą. Be to, kolegė jį gyrė kaip labai gerą ir atsakingą darbuotoją. Laimei, vaikino gyvybei pavojus negresia, po dūrio peiliu jis gydomas Reanimacijos skyriuje.

Įtariamas užpuolikas, po naktinio kruvino konflikto vis dar slapstosi. Jo telefonas taip pat išjungtas, tačiau pareigūnai nenuleidžia rankų paieškoje.

Įvykiai klostėsi naktį iš pirmadienio į antradienį. Liudininkais tapę studentai puolė sužalotam vaikinui į pagalbą, kiti, matę tik policijos pareigūnus, medikus ir ugniagesius, domėjosi, kas vyksta. Netrukus šio ir aplinkinių bendrabučių studentus apskriejo žinia, kad vienas studentas peiliu dūrė savo kambariokui į nugarą.

Po įvykių ėmė aiškėti, kad iš Panevėžio kilęs kompiuterinių žaidimų mėgėjas sugebėjo pasprukti persiropštęs iš 8 aukšto į 7 aukštą balkonais. Policijos pareigūnams bėglio tapatybė žinoma, tad tai tik laiko klausimas, kada jis bus surastas.