Šeimos susitarė dėl nuostolių

„Ačiū Dievui, kad viskas laimingai baigėsi, kad vaikas gyvas“, – kalbėjo Skuodo rajono policijos komisariato viršininkas Alfonsas Meškys.

Jis džiaugėsi laiminga pabaiga įvykio, kurio pasekmės galėjo būti tragiškos. Aštuonmetis berniukas ir dvejais metais vyresnis jo draugas Skuodo rajone, Aleksandrijoje, po pamokų sugalvojo pasivažinėti dviračiais. Jie nuėjo į garažą, kur dviračiai buvo laikomi, ir netikėtai rado pneumatinį šautuvą. Jis priklausė aštuonmečio broliui, kuris šiuo metu yra išvykęs į užsienį.

„Vaikai pasakojo, kad apžiūrinėjo šautuvą ir šis netyčia iššovė. Norisi jais tikėti, nors pasitaiko, kad vaikai visko prisigalvoja. Tačiau labai norisi tikėti, kad šautuvas tikrai iššovė netyčia, o ne draugas specialiai šovė į kitą draugą“, – teigė A. Meškys.

Kai nuaidėjo šūvis, dešimtmetis berniukas susigriebė už kaklo, nes kulka pataikė į jį. Vaikas sugebėjo parsigauti namo ir papasakoti tėvams, kad jį sužeidė pneumatinio šautuvo kulka.

Neoficialiais DELFI duomenimis, tėvai vaiką nuvežė į Skuodo ligoninę, tačiau ten dirbę medikai neva patikino, kad nieko blogo neatsitiko ir pasiūlė vykti namo.

Nukentėjusio berniuko mama nenuleido rankų, todėl vaikas buvo atgabentas į Klaipėdos vaikų ligoninę. Čia nustatyta, kad reikės operuoti plaučius, nes kulka pažeidė ir juos, todėl vaikas skubiai buvo išvežtas į Klaipėdos universitetinę ligoninę, iškviesta speciali medikų brigada, kurį berniuką operavo.

Medikai neslėpė, jog tik keli centimetrai lėmė, jog vaikas yra gyvas. Šiuo metu jis jaučiasi gerai ir netrukus bus išleistas namo.

„Mes nusprendėme ikiteisminio tyrimo nepradėti, nors ir yra sunkus kūno sužalojimas. Kalbėjausi su nukentėjusio berniuko mama, ji net pareiškimo policijai nerašys, nes sakė, kad su kita šeima, kurios vaiko rankose ir buvo šautuvas, kai iššovė, bendrauja geranoriškai, ji pasiryžusi atlyginti patirtas gydymo išlaidas. Be to, vaikų toks amžius, kad jiems baudžiamoji atsakomybė negresia“, – aiškino A. Meškys.

Nepilnamečiai gali šaudyti

Veikiausiai aštuonmečio berniuko tėvams tik bus surašytas protokolas už vaiko nepriežiūrą. Padori šeima iki šiol niekada nebuvo bausta, todėl pirmoji bausmė už vaiko nepriežiūrą yra įspėjimas.

„Abi šeimos, kurių vaikai dalyvavo šiame įvykyje, yra tvarkingos, jomis niekas nesiskundė, jos nebuvo jokioje įskaitoje. Tai tiesiog nevaikiškai pasibaigęs vaikų žaidimas“, – pabrėžė A. Meškys.

Paklaustas, ar kas nors gresia pneumatinio šautuvo savininkui, pašnekovas patikino, kad jokia atsakomybė nenumatyta. „Pneumatinį šautuvą ginklų parduotuvėje gali įsigyti pilnametis, nereikia jokių specialių leidimų. Nereikalaujama, kad jis būtų laikomas seife. Be to, pneumatiniu šautuvu, jei prižiūri pilnamečiai, gali naudotis ir nepilnamečiai asmenys“, – aiškino A. Meškys.

Pneumatinis šautuvas nepilnamečių rankose kelia mirties grėsmę. Prieš porą metų Kretingoje, kieme, žaidę vaikai rado vieno berniukų tėvo šautuvą. Ginklo radybos tik per plauką nesibaigė tragedija.

Dešimtmetis berniukas per neatsargumą paleido vieną šūvį tiesiai į tame pačiame kieme buvusį metais jaunesnį draugą. Sužalotas vaikas dėl šautinės žaizdos pilve buvo paguldytas į Klaipėdos ligoninę.

Susigrūmė ketvirtokai

Per šią savaitę ligoninėje atsidūrė dar vienas vaikas, kurį taip pat sužalojo kitas berniukas. Incidentas įvyko Klaipėdos „Smeltės“ progimnazijoje. Jos direktorius Edmundas Kvederis teigė, jog du ketvirtokai susigrūmė, sugriebė vienas kitam už kaklo. „Vienas berniukas gal buvo stipresnis, gal patogiau sugriebęs, todėl truktelėjo kito vaiko kaklą. Jis iškart pradėjo šaukti, kad skauda Iškvietėme greitosios pagalbos medikus, kurie vaiką išsivežė“, – įvykio neslėpė E. Kvederis.

Vienas tėvų, kurių vaikas mokosi toje pačioje klasėje, DELFI pasakojo, kad sužalotam berniukui neva išnarintas kaklo slankstelis.

E.Kvederis tikino, kad šis incidentas nebuvo tipinis smurto proveržis mokykloje. Esą vaikai išdykavo, tačiau neatsargiai, todėl ir prireikė medikų pagalbos. „Berniukui, kuris nuskriaudė klasės draugą, skyrėme papeikimą, kitų priemonių, kaip drausminti vaikus mes neturime. Aišku, informavome abiejų berniukų tėvus. Vaikas, kuris nuskriaudė klasės draugą, tikino, kad suprato, jog blogai pasielgė“, – teigė E. Kvederis.

Tačiau jis pripažino, kad smurtas tarp vaikų ir mokykloje, ir už jos ribų yra didelė problemą, kuriai niekaip neranda priemonių spręsti.

„Visi kalbame, kalbame, o konkrečių veiksmų nesiimame. Reikia imti pavyzdžius iš tų šalių, kur gerai veikia sistema. Pavyzdžiui, Vokietijoje, jei mokykloje vaikas smurtauja prieš kitus, jis mėnesiui ar dviem pašalinamas iš mokyklos, turi lankyti specialius kursus pas specialistus, o tada grįžta į mokyklą ir kartoja mokymosi kursą. Manau, kad ir Lietuvoje reikėtų įdiegti tokią sistemą, jog smurtaujantys vaikai dvi savaites ar ilgiau būtų nuosekliai konsultuojami specialistų ir tik tada, kai jie pasakytų, jog vaikas vėl pasirengęs grįžti į mokyklą, jis ir galėtų grįžti. Tada tikrai sumažėtų smurto ir mokykloje, ir už jos ribų“, – tvirtino pašnekovas.