Tokie pokalbiai sužlugdė dviejų pareigūnų karjerą – į korupcijos skandalą pakliuvę darbo neteko Alytaus apskrities policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Simno policijos nuovados tyrėjas Arūnas Karčiauskas ir jam pavaldus patrulis Saulius Zamblauskas.

Maža to, dabar jau buvę pareigūnai buvo nuteisti dėl kyšininkavimo – juokingai mažus kyšius iš „naminukės“ gamintojo ėmusiems policininkams teismas skyrė po 80 MGL dydžio (10 400 Lt) baudą.

Tačiau su nuteisimu negali susitaikyti S. Zamblauskas – buvęs pareigūnas tikino, jog nesuteršė policijos patrulio vardo ir jokio kyšio nei reikalavo, nei gavo. „Apie tai net nesu kalbėjęs“, – ketvirtadienį Lietuvos apeliaciniame teisme pareiškė 39 metų vyras.

Tuo metu buvęs jo kolega – 49 metų A. Karčiauskas nuosprendžio neskundė, sutiko su teismo skirta bausme.

A. Karčiausko prisipažinimas sužlugdė ir kaltę neigusio S. Zamblausko karjerą – buvęs tyrėjas per apklausas pareiškė, jog kyšininkavo ne vienas, o su savo kolega, su kuriuo taip pat vykdavo iš naminės degtinės gamintojo pasiimti pinigų. Vėliau gautą kyšį jie esą pasidalindavo perpus.

Už draugystę su policininku – 100 Lt įmoka kas mėnesį

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo kyšininkavimo Alytaus apskrities policijoje buvo pradėtas gavus Krokialaukio seniūnijos Liuklingėnų kaimo gyventojo Alvydo Andriuškevičiaus pareiškimą. Daugelį metų pareigūnui kyšius mokėjęs „naminukės“ gamintojas kreipėsi į Imuniteto tarnybą.

Ne kartą dėl degtinės gamybos baustas A. Andriuškevičius pareigūnams pasakojo, kad dar 2005-ųjų gegužės pradžioje pas jį į namus atvažiavo „įgaliotinis“ A. Karčiauskas.

„Jis manęs paklausė, ar gaminu samagoną, – teisme sakė vyras. – Iš karto prisipažinau, todėl A. Karčiauskas pasakė, jog jei darau, tai kas mėnesį jam reikės susimokėti – nedaug, po 100 Lt, o, kad prieš kaimynus jis nekeltų įtarimo, atvažiuos pinigų pasiimti kas 2 mėnesius. Po to A. Karčiauskas patarė būti atsargesniam, žadėjo, jei bus koks nors organizuojamas reidas, paskambins, perspės iš vakaro“.

Šio pokalbio metu A. Andriuškevičius teigė pareigūnui sumokėjęs pirmąją „įmoką“ – 100 Lt.

„Po to jis atvažiuodavo maždaug kas 2 mėnesius – prieš atvažiuodamas pasiskambindavo“, – sakė „naminukės“ gamintojas.

Perspėjo apie gresiančius nemalonumus: išvažiuok, atvyksta pareigūnai

A. Andriuškevičiaus kantrybė trūko, kai praėjusių metų gegužės 8-osios rytą jis turėjo sumokėti 500 Lt kyšį.

„Tą rytą sulaukiau A. Karčiausko skambučio – jis pasakė, kad gautas skundas iš  Policijos departamento ir pareigūnai atvažiuoja daryti kratos, todėl man liepė išvežti... – sakė A. Andriuškevičius. – Supratau, kad turiu išvežti samagono aparatą. Šio pokalbio metu jis taip pat liepė užrakinti namus ir pačiam išvažiuoti. Taip ir padariau, išvažiavau į gretimą kaimą pas draugą“.

Pasak „naminukės“ gamintojo, netrukus jam vėl paskambino A. Karčiauskas.

„Jis pasakė, kad atvažiuos dar kartą, apie puse penkių – įtarė, kad ir kitose patalpose gaminu naminę degtinę, todėl reikės sumokėti 500 Lt, – sakė A. Andriuškevičius. – Tada dar paklausiau, ar man bėgti iš namų, bet jis pasakė, kad nusiraminčiau, jis atvažiuos vienas, na, paskui patikslino – dviese, bet tas antras yra savas vyras“.

Kaip A. Karčiauskas žadėjo, taip ir padarė – sutartu laiku su padėjėju S. Zamblausku atvyko į A. Andriuškevičiaus namus.

„Tuomet A. Karčiauskas pasakė, kad reikia viską oficialiai suforminti, reikia pusės litro samagono, tačiau jo neturėjau, sakiau galiu duoti nebent pirmųjų lašų“, – A. Andriuškevičius teigė pareigūnams atidavęs apie 300 gramų „naminukės“ plastikiniame butelyje.

„Daugiau neturėjau, tačiau A. Karčiauskas pasakė, kad pripils mineralinio vandens, nes ekspertizės nedarys ir užteks“, – kalbėjo nukentėjusiuoju pripažintas A. Andriuškevičius.

Liepė „paskelbti kaimui“, kad policija sunaikino fabrikėlį

Jo teigimu, į butelį vandens pripylė A. Karčiausko bendradarbis. „Man buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, esą samagoną naudojau savo reikmėms, – teigė vyras. – Pildydamas protokolą A. Karčiauskas aiškino, jog šis dokumentas atsidurs archyve, o aš turėsiu valstybei sumokėti 150 litų baudą. Paskui A. Karčiauskas pasakė, kad dar reikia tų 500 Lt“.

Kam reikėjo šių pinigų, A. Andriuškevičius teigė neklausęs – atnešė keturias kupiūras po 100 ir dvi po 50 Lt.

„Pinigus padaviau A. Karčiausko padėjėjui, jis juos įsidėjo į kelnių kišenę, o A. Karčiauskas pasakė: „Žiūrėkis, paskelbk kaimui, kad buvo atvažiavę, čia iš tavęs viską išvežė ir bus viskas gerai“,– kalbėjo degtindarys. – Jis taip pat patikino, kad nuo birželio 15-osios vėl galėsiu gaminti degtinę, be to, jis nuo gegužės 20-osios iki birželio 1-osios atostogaus, todėl jeigu kas nutiks, paskambins padėjėjas“.

Paėmęs kyšį pasiūlė įsirengti galingesnę aparatūrą ir į kiemą išleisti šunis

Kitas A. Karčiausko ir S. Zamblausko vizitas į A. Andriuškevičiaus namus įvyko po dviejų mėnesių - degtindarys jau buvo informavęs Alytaus policijos pareigūnus apie iš jo pinigus „melžiančius“ Simno nuovados policininkus.

„Kai paskambino A. Karčiauskas ir pasakė, kad nori su bendradarbiu atvažiuoti į svečius, supratau, jog nori pasiimti pinigų, todėl ir paklausiau, ar reikės susimokėti, – sakė A. Andriuškevičius. – Tada „įgaliotinis“ susinepatogino, pasakė taip nekalbėti, nes gali pasiklausyti pokalbių. Paprašiau atvažiuoti kitą dieną, gegužės 12-ąją, nes man reikėjo nusiimti pinigų“.

„Naminukės“ gamintojas tvirtino, kad kitą dieną A. Karčiauskas jam skambino kelis kartus ir vis klausė, ar jau viskas tvarkoje, ar esu namuose.

„Pasakiau, kad esu namuose, tuo metu pas mane jau buvo atvažiavę ir pasislėpę policijos pareigūnai, kurie turėjo užfiksuoti, kaip A. Karčiauskas ima kyšį“, – prisipažino jis.

Pasak nukentėjusiojo, netrukus į namus atvažiavo A. Karčiauskas ir S. Zamblauskas, tačiau į namus užėjo tik „įgaliotinis“ – jo padėjėjas pareiškė, kad bijo kieme lakstančių šunų ir liko laukti automobilyje.

Nukentėjusysis sakė, kad į virtuvę užėjęs pareigūnas iš pradžių su juo kalbėjosi „bendromis temomis“, o paskui paėmė ant stalo buvusius 200 Lt. Šie pinigai buvo pažymėti.

„Pasiėmęs pinigus A. Karčiauskas pradėjo aiškinti, kad nuo rugpjūčio jis su savo naparnyku eis atostogų, tai nei jis, nei naparnykas negalės perspėti, jei užgirs apie kokį nors gręsiantį patikrinimą, ir liepė tuo metu žiūrėtis pačiam, be to, dar pasiūlė galingesnį varymo aparatą pasistatyti, kieme užsitverti ir šunis paleisti“, – A. Andriuškevičiaus teigimu, kai A. Karčiauskas išėjo į lauką, jį ir automobilyje laukusį kolegą iš karto sulaikė operaciją surengę pareigūnai.

Jie taip pat jau kurį laiką fiksavo pareigūno ir „naminukės“ gamintojo pokalbius telefonu.

Policijos tyrėjas: tai aš pasiūliau ramiai gaminti „naminukę“

Šį A. Andriuškevičiaus pasakojimą patvirtino ir A. Karčiauskas – buvęs pareigūnas tikino, kad „naminukės“ gamintoją pažinojo nuo 2008-ųjų vasaros, kai jam surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą.

Buvęs pareigūnas tvirtino, kad 2012-ųjų kovą vėl atvyko į A. Andriuškevičiaus namus ir kalbėdamas su juo pasakė, jog šis „galėtų ramiai gaminti su mano žinia“.

„Pokalbio metu leidau suprasti, kad jei jis gamins, tai reiks atsilyginti ir tai A. Andriuškevičius suprato bei pasakė, ar užteks, jei jis duos kas mėnesį po šimtą litų“, – prisipažino A. Karčiauskas.

Simno nuovados tyrėjas neslėpė, kad gegužės pradžioje policijoje buvo gauta anoniminė informacija, jog A. Andriuškevičius namuose gamina degtinę dideliais kiekiais.

„Atvykęs su S. Zamblausku pasakiau, kad norint sutvarkyti šį skundą, jog daugiau dėl to jo niekas netikrintų ir neįformintų namuose esančio „bravoro“, reikia dar 500 Lt“, – neslėpė kyšininkas.

Gautus pinigus A. Andriuškevičius teigė automobilyje pasidalino su porininku – esą S. Zablauskas sutiko, kad galima nuo gresiančių nemalonumų apsaugoti „naminukės“ gamintoją.

Tyrėjo padėjėjas: mane šmeižia, bet nežinau kodėl

Tačiau S. Zablauskas kratosi kaltės – esą buvęs kolega jį apkalba. Kodėl, negali paaiškinti.

„Negaliu pasakyti, dėl ko esu šmeižiamas, gal dėl to, kad tikrinant A. Andriuškevičiaus namus liepiau atidaryti duris, kur yra gaminama degtinė ir dėl to jam buvo surašytas protokolas“, – sakė buvęs pareigūnas.

Jam antrino ir advokatė Ona Klinavičienė, pažymėjusi, kad apie kyšininkavimą kalbėjo tik A. Karčiauskas ir A. Andriuškevičius.

„Išskyrus šių asmenų žodžius daugiau jokių įrodymų nėra, akivaizdu, kad nutvertas už rankos A. Andriuškevičius pasirinko tokią gynybos taktiką – apkalbėti pareigūnus“, – sakė ji.

Tuo metu valstybinį kaltinimą atstovaujanti Generalinės prokuratūros prokurorė Nijolė Frolova įsitikinusi, kad neginčijamai įrodyta ir A. Karčiausko, ir S. Zamblausko kaltė.

Pasak jos, pareigūnai ėmė kyšius už tai, kad degtinės gamintojas išvengtų gresiančių nemalonumų ir neteisėtai gautų slaptą informaciją apie planuojamus reidus.