Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paskelbė, kad Šakių rajono gyventoją rajono apylinkės teismas pagrįstai nubaudė dėl cigarečių „Balkanskaja zvezda Super liogkyje“ kontrabandos.

Nustatyta, kad su bendrais jis iš Kaliningrado srities į Lietuvą atgabeno 6 tūkst. pakelių rūkalų – jų vertė yra beveik 24 tūkst. Lt arba 184 MGL. Jeigu kontrabandos dydis viršytų 250 MGL, Šakių rajono gyventojui būtų grėsusi baudžiamoji atsakomybė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai kontrabandininkus specialiaisiais žiūronais pastebėjo vieną naktį, kai jie pasienio ruože, Šešupės upės viduriu į Lietuvą plukdė cigaretes. Į krantą išlipę jie pasidalijo kroviniu, o kai netrukus pamatė pareigūnus, nešulius metė ir ėmė bėgti.

Kontrabandininkai buvo greitesni nei pasieniečiai, tačiau šie nelegaliu būdu pragyvenimui užsidirbančius vyrus sulaikė ryte miške. Tiesa, skirtingose vietose.

Jie visi kategoriškai neigė savo kaltę, tačiau pareigūnų tai neįtikino – jie savo akimis matė kontrabandininkus, juos gerai pažinojo.

Šakių rajono apylinkės teismui nubaudus vieną iš grupuotės narių, šis pareiškė, jog pareigūnai ir teisėjai dirba išvien – esą jo administracinio teisės pažeidimo bylą nagrinėjusi teisėja neseniai dirbo policijos komisariate, yra gerai pažįstama su bylą iškėlusiais pareigūnais, todėl esą galėjo būti suinteresuota sėkminga bylos baigtimi.

Šiuos teiginius savo apeliaciniame skunde LVAT nurodęs kontrabandininkas neįtikino trijų teisėjų kolegijos – bylos medžiagą patikrinę teisėjai konstatavo, kad vyriškio kaltė įrodyta pagrįstais įrodymais, o svarstant atsakomybės klausimą apylinkės teisme kontrabandininkas net nepareiškė nušalinimo teisėjai.

„Pareigūnų parodymai byloje yra nuoseklūs, vieni kitiems neprieštaraujantys, detaliai nusakantys įvykio aplinkybes, todėl jais abejoti teisėjų kolegija neturi pagrindo, šių asmenų suinteresuotumas byloje neįrodytas“, – pabrėžė teismas.

Pasak jo, nors Šakių rajono gyventojas anksčiau neteistas, jam skirta vidutinio dydžio bauda. „Padaryta viena pavojingiausių, didelę žalą visuomenės interesams daranti veika, pažeidimas pinigine išraiška yra didelis“, - paskelbdamas kontrabandininkui nepalankią nutartį pažymėjo teismas.

VSAT duomenimis, per šių metų pirmąjį pusmetį pasienyje buvo sulaikyta beveik 860 tūkst. pakelių kontrabandos būdu įvežtų cigarečių. Tai - 20 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.

Pasak pasieniečių, 38 proc. visų VSAT pareigūnų sulaikytų tabako gaminių neteisėtai pateko iš Kaliningrado srities, 45,5 proc. – iš Baltarusijos, 8 proc. – iš Latvijos. Panašus kiekis cigarečių sulaikytas ir prie valstybės sienos su Lenkija.