Pirmadienį apie 2 val. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Specialiosios paskirties užkardos pareigūnai Varėnos rajono Strėžiūnų kaime, apie puskilometrį nuo sienos su Baltarusija, pamatė be šviesų važiuojantį krovininį mikroautobusą „Peugeot Boxer“. Uniformuoti pasieniečiai nurodė vairuotojui sustoti, tačiau šis nepakluso ir didindamas greitį nulėkė žvyrkeliu.

Tarnybiniu visureigiu VSAT pareigūnai tamsoje bėglį prisivijo, tačiau šis po visą kelią manevruodamas išjungtomis šviesomis neleido VSAT pareigūnams mikroautobuso aplenkti. Gaudynės truko apie 10 kilometrų iki Šalčininkų rajono teritorijos pradžios. Matyt, supratę, kad nuo pasieniečių pasprukti nepavyks, trys kontrabandininkai iššoko iš važiuojančio mikroautobuso ir leidosi bėgti į čia pat esantį mišką.

Kiek pavažiavęs nevaldomas „Peugeot Boxer“ nuriedėjo nuo kelio, trenkėsi į vietos gyventojo šulinį, jį sudaužė ir tik tuomet sustojo.

Specialiosios paskirties užkardos pasieniečiams pavyko sulaikyti vieną iš bėglių, 28-erių Druskininkų gyventoją. Kiti du iš mikroautobuso iššokę, tamsa pasinaudoję ir pasislėpę asmenys yra ieškomi, praneša VSAT.

Mikroautobuse VSAT pareigūnai rado 120 dėžių, iš viso 60 tūkst. pakelių, cigarečių "Fest" su Baltarusijos banderolėmis. Skaičiuojant pagal Lietuvoje nustatytą muitinio vertinimo metodiką, šio krovinio vertė yra apie 420 tūkst. litų.

VSAT Varėnos rinktinėje dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis pradėtas ikiteisminis tyrimas. Sulaikytą druskininkietį pasieniečiai uždarė į areštinę.

Iš viso šiemet pasieniečiai sulaikė 1 mln. 320 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių. Tai 300 tūkst. pakelių daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Šiemet daugiausiai kontrabandinių rūkalų VSAT pareigūnai sulaikė pasienyje su Baltarusija – 845 tūkst. pakelių. Pernai per tokį patį laiką sienos su Baltarusija ruože pasieniečiai buvo sulaikę 320 tūkst. pakelių.