Anot policijos, pirmą kartą į pareigūnų akiratį patekusiam vaikinui surašytas administracinio nusižengimo protokolas už neteisėtą vertimasis komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla.

Kiekvienais metais gruodžio–sausio mėnesiais policija vykdo įvairias prevencines priemones, kuriomis siekiama užtikrinti tinkamą pirotechnikos priemonių naudojimą ir užkardyti galimus pažeidimus, susijusius su prekyba jomis ar jų naudojimu.

Pernai sustiprinta pirotechnikos priemonių prekybos ir naudojimo kontrolė buvo vykdoma nuo 2022 m. lapkričio 21 d. iki 2023 m. sausio 4 d. Per minimą laikotarpį Klaipėdos mieste dėl civilinių pirotechnikos priemonių įsigijimo, naudojimo tvarkos pažeidimų buvo surašyti trys protokolai, dėl nelegalios prekybos pirotechnikos priemonėmis internete – vienas protokolas.

Iš viso 2023 m. nuo sausio 1 d. iki gruodžio 6 d. Klaipėdos mieste pagal LR ANK 483 str. yra surašyti 6 administracinio nusižengimo protokolai, iš jų du – nepilnamečiams asmenims. Atsakomybė už tokio pobūdžio nusižengimus taikoma sulaukusiems 16 m. asmenims.

Klaipėdos pareigūnai primena, kad su pirotechnikos priemonėmis būtina elgtis itin atsakingai – naudoti tik legaliai įsigytus fejerverkus ar petardas, neleisti jų į rankas imti neblaiviems asmenims ar vaikams, kurie dar neturi teisės jų leisti.

Būtina laikytis pirotechnikos priemonių instrukcijose pateikiamų nurodymų dėl saugaus atstumo, atsižvelgti ir į vėjo stiprumą, jo kryptį ir kt. Vaikai, jaunesni nei 14 metų amžiaus, negali įsigyti net ir paprasčiausių (F1) fejerverkų. Kai kurių kategorijų petradas (F2, F3 ir P1), skirtas garso efektui sukelti, dar vadinamų sprogalais, pyškalais, sprogtukais, Lietuvoje naudoti ir platinti yra draudžiama. Labai pavojinga naudoti pažeistus, savadarbius, ar perdarytus fejerverkus.

Pareigūnai akcentuoja, kad naudoti pirotechnikos priemonių negalima 30 metrų atstumu nuo mokyklų, gydymo ar reabilitacijos įstaigų, kulto ir šarvojimo patalpų, vietose, kurias savivaldybės paskelbia zonomis be pirotechnikos – Klaipėdoje tokia vieta yra Teatro aikštė. Taip pat naudoti pirotechnikos priemones negalima vadinamosiomis ramybės valandomis – nuo 22.00 val. iki 8.00 val. (išskyrus švenčių dienas, taip pat per masinius renginius, kuriuos rengti savivaldybė yra išdavusi leidimą), kitu teisės aktuose numatytu ar savivaldybės tarybos nustatytu laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją