Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjos pareiškimą, kad viename interneto tinklalapyje „numizmatu“ prisistatantis asmuo galimai prekiauja archeologiniais radiniais, praneša uostamiesčio policija.

Gegužės mėnesį vienoje uostamiesčio kavinėje policijos pareigūnai sulaikė 1987 metais gimusį šiuo metu Klaipėdoje gyvenantį ir dirbantį Panevėžio rajono gyventoją, kuris tariamam pirkėjui už 1 tūkst. Lt pardavė galimai Lietuvoje iškastus ietigalį ir 2 pentinius kirvius.

Įtariamasis su savimi turėjo dar 2 pentinius kirvius, kuriuos tikėjosi parduoti.

Kratos gyvenamojoje patalpoje metu pas kaltininką policijos pareigūnai aptiko ir paėmė 497 antikvarines monetas, 3 surūdijusius ir potencialų pavojų keliančius didelio kalibro šovinius bei 3 maišelius su paraku.

Panevėžio rajone kratos deklaruotoje gyvenamojoje vietoje pas įtariamąjį metu teisėsaugininkai paėmė akmeninį amuletą, kurį sulaikytasis taip pat ketino parduoti, ir metalo ieškiklį.

Rastus ir paimtus objektus tiria specialistai. Kaltininkui įteiktas įtarimas dėl vertimosi uždrausta komercine veikla.

Kilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos įstatyme numatyta, kad archeologiniai radiniai, kurių savininkas arba valdytojas negali būti nustatytas arba netekęs teisės į juos, yra valstybės nuosavybė.

Vyriausybės nutarimu patvirtintose Prekybos antikvariniais daiktais taisyklėse numatyta, kad draudžiama prekiauti archeologiniais radiniais, išskyrus archeologinius radinius, kurie teisėtai įgyti kitose valstybėse ir įvežti į Lietuvos Respubliką.

Baudžiamasis kodeksas už vertimąsi uždrausta komercine veikla numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba laisvės atėmimą iki 4 metų.