Praėjusios savaitės ketvirtadienio naktį pietinėje miesto dalyje policijos pareigūnai su įkalčiais sulaikė du Klaipėdos miesto gyventojus, kurie įtariami aerozoliniais dažais ant pastatų ir kitų objektų purškę grafičių piešinius.

Šiuo sulaikymu pareigūnai realizavo tyrimą, kurio metu išaiškino grupę asmenų, ilgą laiką sistemingai niokojusių uostamiesčio pastatus, rašiusių ant jų savo pravardes ir grupės pavadinimą.

Nuo įtariamųjų veiksmų nukentėjo ne tik gyvenamieji namai bei įstaigos, bet ir valstybės saugomi ir į Kultūros paveldo departamento Kultūros vertybių registrą įtraukti pastatai.

26-30 metų amžiaus asmenų grupė susiformavo anksčiau teisėtai veikusios grafičio komandos pagrindu. Praeityje įspūdingais ir su miesto savivaldybe suderintais piešiniais ant pastatų pagarsėjusios dailininkų grupės nariai tęsė savo veiklą neteisėtai - dažais pasirašydami ant gyvenamųjų namų, prekybos centrų bei kitų objektų sienų, pridarydami jų savininkams didelių nuostolių. Tarp sulaikytųjų yra ne tik už analogiškus veiksmus jau teistas klaipėdietis, bet ir profesionalus interjero dizaineris iš Vilniaus.

Spėjama, kad įtariamieji rengdavo neteisėtas grafičio piešimo akcijas ne tik Klaipėdoje, bet ir kituose miestuose. Turima duomenų, kad kartu su grupės nariais bendrose neteisėtos „tapybos sesijose“ dalyvavo ir į Lietuvą atvykę užsieniečiai.

Įtariamųjų veiksmai kvalifikuojami kaip viešosios tvarkos pažeidimas, jais buvo daroma didelė turtinė žala. Už pastatų fasadų nuvalymą ir atnaujinimą solidariai mokėjo uostamiesčio gyventojai bei verslininkai.

Įtariamieji suimti vienam mėnesiui.

Už viešosios tvarkos pažeidimą numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki 2 metų.