Prokuratūra praneša, kad tai viena pirmųjų bylų, kai buvo nustatyti organizuota grupe veikę neteisėtų migrantų vedliai.

Bylos duomenimis, 4 Turkijos piliečiai 2022 m. metų liepos – spalio mėnesiais nelegaliai per valstybės sieną iš Baltarusijos Respublikos į Lietuvos Respubliką pervesdavo neteisėtus migrantus. Teismas konstatavo, kad už kiekvieną pervestą žmogų jiems buvo žadamas piniginis atlygis – nuo 250 iki 700 eurų.

Turkijos piliečiai per neteisėtai į Lietuvą iš Baltarusijos pervedė 107 žmones iš Irano, Afganistano, Sirijos, Turkijos bei Egipto. Nustatyti 8 atvejai, kai turkų lydimos neteisėtų migrantų grupės pėsčiomis iš Baltarusijos buvo pervestos į Lietuvą.

„Pasieniečiai ir prokurorai išnagrinėjo ir įvertino didelį kiekį duomenų, siekdami nustatyti asmenis, neteisėtai vedančius žmones per valstybės sieną.

Po ilgo ir kruopštaus analitinio darbo identifikuota grupė asmenų, kurie ne vieną kartą buvo neteisėtai perėję valstybės sieną, tačiau, vadovaujantis galiojančia tvarka, buvo gražinti į Baltarusijos teritoriją.

Migrantų vedliai į savo mobiliojo ryšio telefonus gaudavo SMS žinutes su nurodytomis koordinatėmis, kuriomis vadovaudamiesi nurodytu laiku ir vesdavo neteisėtus migrantus iš Baltarusijos į Lietuvą. Jie turėdavo ir įrankius, reikalingus pašalinti fizinius barjerus, kirpti koncertiną“, – sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Liutauras Rudzevičius.

2022 m. rugsėjo mėnesio naktį lydėdami grupę neteisėtų migrantų, vedliai Švenčionių rajone metalinėmis žnyplėmis sugadino pasienyje įrengtą koncertiną.

Kelis kartus vedliams pavyko atvesti neteisėtų migrantų grupę iki jiems nurodytos vietos Lietuvoje, kur jų laukdavo automobiliai. Dažniausiai neteisėtai į Lietuvą bandančius patekti asmenis sulaikydavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai ir grąžindavo juos atgal į Baltarusiją.

Keturis Turkijos piliečius, kurių amžius svyruoja nuo 26 iki 42 metų, Lietuvos teritorijoje 2022 m. spalio mėn. sulaikė pasieniečiai.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro organizuotame ikiteisminiame tyrime surinkti duomenys buvo pripažinti įrodymais, pagrindžiančiais kaltinamųjų kaltę. Teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuris yra įsiteisėjęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją