Anot Policijos departamento, kovo 3 d., apie 17 val., Kauno r., Karkazų k., apleistame statinyje įvyko muštynės.

Teigiama, jog keturi nepilnamečiai (vienas (gim. 2008 m.) ir trys, (gim. 2010 m.)) sumušė nepilnametį (gim. 2010 m.).

Dėl patirtų sužalojimų berniukas paguldytas į ligoninę.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 140 str. 3 d. (fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas).

Specialistai aiškinasi įvykio aplinkybes

Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresnioji patarėja Vaida Urbonė Delfi pakomentavo minimą situaciją.

„Svarbiausia, kad nukentėjęs paauglys kuo greičiau pasveiktų fiziškai ir atsigautų emociškai. Nedelsiant reaguojame į iš policijos gautą pranešimą ir aiškinamės šio įvykio aplinkybes.

Kai tik bus galimybė, išklausysime nukentėjusį vaiką ir inicijuosime visą jam ir šeimai reikalingą pagalbą. Smurtas, tiek patiriamas artimoje aplinkoje, tiek ir iš kitų, visada palieka randus vaiko ar paauglio sąmonėje, tad reikia padėti šias patirtis įveikti.

Kai nustatomas smurtas tarp vaikų, dažniausiai būna reikalinga kompleksinė pagalba vaikui ar visai šeimai. Tam pasitelkiame socialines paslaugas teikiančius savivaldybių, nevyriausybinių organizacijų specialistus – socialinius darbuotojus, psichologus ir kt.“, – komentavo Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresnioji patarėja.

Pagalba reikalinga ir smurtautojams

V. Urbonė teigė, jog svarbu atkreipti dėmesį, kad pagalba įprastai būna reikalinga ir smurtautojui, kuri padėtų koreguoti elgesį, identifikuoti ir įveikti netinkamo elgesio priežastis.

„Todėl vertinsime visų paauglių situaciją šeimoje ir inicijuosime reikalingą pagalbą. Priminsime, kad vaiko teisių gynėjai visuomet reaguoja į kiekvieną pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą. Nagrinėdami vaiko teisių pažeidimą, vykstame į šeimą ir visada bendraujame su vaiku ir vaiko šeimos nariais, vertiname vaiko situaciją. Esame visada pasiruošę padėti: pakonsultuoti, nukreipti pas kitus specialistus – psichologus, medikus, socialinius darbuotojus ir kt.

Svarbia pagalbininke laikome ir mokyklą, kur vaikas matomas visą dieną ir pastebėjus galima greičiau pasirūpinti vaiko sunkumais, kintančiu elgesiu ir pan. arba informuoti vaiko teisių gynėjus.

Aiškindamiesi smurto atvejus ir ieškodami priežasčių, kodėl vaikas ėmėsi smurto prieš kitus vaikus, dažniausiai sužinome, kad netinkamai besielgiantis vaikas pats iš suaugusiųjų matė problemų sprendimo jėga pavyzdį, pats patyrė smurtą, nepriežiūrą ir pan.

Svarbu suprasti, kad vaikų ir paauglių konfliktai dažnai kyla dėl bendravimo, klausimo įgūdžių stokos, įžeistų jausmų, negebėjimo teisingai išreikšti savo norų ir požiūrio, tarpusavio konkurencijos. Būna atvejų, kad ir maži nesutarimai į rimtesnius konfliktus išauga dėl netinkamai pasirinkto konflikto sprendimo būdo“, – teigė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)