Per pareigūnų operacija Lietuvoje sulaikyta 15 įtariamųjų, jauniausiam – 16 metų, manoma, kad jis platino narkotikus bendraamžiams.

Atlikta 20 kratų, per jas rasta įvairiausių sintetinių narkotikų, taip pat pinigų bei kriptovaliutų už 20 tūkst. eurų. Vienas pagrindinių narkotikų, tarp jaunimo itin populiarūs „Smile“ psichotropiniai skysčiai.



„Tiek bendravimas, tiek sandoriai, tiek atsiskaitymai vyko tik internetinėje erdvėje, kurią nuolat stebi policijos pareigūnai. Šiuo atveju būtent jie nustatė, kad narkotinės medžiagos patenka iš Graikijos.

Nuspręsta susisiekti iš kolegos iš šios šalies, pagal mūsų pateiktą informaciją Graikijoje išaiškinta narkotikų laboratorija, sulaikyti 5 įtariamieji, kurie narkotikus tiekė ne tik į Lietuvą ir Europos valstybes, bet ir JAV bei Australiją. Graikijoje įtariamiesiems gresia bausmė iki gyvos galvos, Lietuvoje – iki 15 metų“, – pasakojo prokuroras Tomas Staniulis.

Graikijoje išimta daugiau nei 50 kilogramų sintetinių narkotikų, grynųjų pinigų, kriptovaliutos, ginklų, 5 prabangūs automobiliai.

Operacijos metu buvo uždaryta slapta interneto prekyvietė ir pagrindiniai kanalai, kurie skirti Lietuvos prekybos narkotikų rinkai.

Įdomu tai, kad tyrimą atliko ne kriminalistai kovojantys su organizuotu nusikalstamumu, o pareigūnai iš nusikaltimų nuosavybei tyrimų skyriaus.

„Mūsų sudėtyje yra skyrius, kurio tikslas yra kovoti su nusikaltimais elektroninėje erdvėje“, – paaiškino Kauno kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Aleksejus Gubenko

Prokuroras pridūrė, kad šiais laikais net nereikia organizuotų grupių, platinimo tinklą gali sukurti ir vienas paauglys.

„Pavyzdys: būdamas 16 metų įtariamasis sugebėjo atsisiųsti narkotinių medžiagų iš Graikijos, atlikti keletą cheminių reakcijų, padaryti atitinkamą kiekį dozių ir savo grupėje internete, kur yra 400 asmenų, mėgino platinti narkotines medžiagas“, – atskleidė jis.

Pareigūnai atsisakė atskleisti, per kokias programas vyko platinimas, bet Delfi jau anksčiau rašė, kad atvirai prekyba vyksta „Telegram“ platformoje.

Konferencijoje dalyvavęs Kauno klinikų medikas įvardino didžiausią problemą: kas savaitę Europoje atsiranda bent po 2 naujas psichoaktyvias medžiagas, kurios imituoja tradicinių narkotikų poveikį. Jų kūryba vyksta greičiau, nei valstybė spėja jas uždrausti.

„Jas sunku kontroliuoti, o medikams sunku atpažinti, kas pacientui yra nutikę. Skubios pagalbos skyriuje dažniausiai susiduriame su problema, dirbant su paaugliais, kurie eksperimentuodam, lengvai įsigytomis pusiau legaliomis medžiagomis patiria sudėtingų sveikatos problemų, tai gali būti nuo sąmonės sutrikimo, traukulių, insulto, širdies veiklos sutrikimo ir kaip žinome neseną Marijampolės atvejį, tokie atvejai gali baigtis ir mirtimi“, - sakė medikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)