Prieš keletą savaičių policijai apie galimai padirbtas kupiūras pradėjo pranešinėti grynųjų pinigų inkasavimo tarnybos, bankai, įvairios prekyvietės. Pareigūnai pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl netikrų pinigų platinimo pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 213 str. „Netikrų pinigų ar vertybinių popierių pagaminimas, laikymas arba realizavimas“.

Tyrimus atliekantys pareigūnai šią savaitę sulaikė ir į Kauno apskrities policijos areštinę uždarė penkis įtariamuosius: A. I. (gim. 1993 m.), R. H. (gim. 1992 m.), S. M. (gim. 1997 m.), G. Š. (gim. 1991 m.) ir T. Š. (gim. 1988 m.). Visi jie – kauniečiai. Vienas iš sulaikytųjų yra nepilnametis, todėl asmenims, įtraukusiems jį į nusikalstamą veiklą, gresia baudžiamoji atsakomybė.

Įtariamųjų gyvenamosiose vietose buvo atliktos kratos, ekonominius nusikaltimus tiriantys pareigūnai paėmė 35 netikras (padirbtas) 200 Lt kupiūras. Visiems sulaikytiesiems pareikšti įtarimai dėl netikrų pinigų platinimo.

T. Š. suimtas, kitiems įtariamiesiems paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės: rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, periodiškos registracijos policijos įstaigoje, praneša Kauno apskrities policija.

Ekonominius nusikaltimus tiriantys pareigūnai, kartu su patruliais vėlų trečiadienio vakarą šturmavę butą, esantį Vilijampolės mikrorajone, sulaikė įtariamąjį T. Š. Nustatyta, kad šiam asmeniui išduotas tarptautinis arešto orderis. Jis buvo ieškomas Olandijos teisėsaugos institucijų dėl šioje valstybėje įvykdytų sunkių nusikaltimų (pasikėsinimo nužudyti, plėšimų, vagysčių ir neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais). Artimiausiu metu vyras bus perduotas Olandijos teisėsaugos institucijoms dėl tolesnio baudžiamojo persekiojimo. 

Pareigūnai informuoja gyventojus, kad padirbtos kupiūros buvo gana kokybiškos, ir neatmeta galimybės, kad tam tikra jų dalis dar tebėra neatpažintos ir tebecirkuliuoja apyvartoje. Kriminalistai įspėjo įvairiose prekybos vietose dirbančius pardavėjus apie padirbtus pinigus.

Policijos pareigūnai perspėja gyventojus, kad jie vengtų atsiskaityti grynaisiais pinigais, ypač 200 Lt kupiūromis, su nepažįstamais asmenimis, o kilus įtarimui, kad pinigai gali būti padirbti, nedelsdami kreiptųsi į policiją.

Tas, kas pagamino netikrus ar klastojo tikrus Lietuvos ar kitos valstybės apyvartoje esančius ar oficialiai patvirtintus, bet į apyvartą dar neišleistus pinigus arba vertybinius popierius arba įgijo, laikė ar realizavo netikrus arba suklastotus Lietuvos ar kitos valstybės apyvartoje esančius ar oficialiai patvirtintus, bet į apyvartą dar neišleistus pinigus arba vertybinius popierius, arba gamino, įgijo, laikė ar realizavo įrangą, programinę įrangą ar specialiąsias medžiagas netikriems pinigams ar vertybiniams popieriams gaminti ar tikriems pinigams ar vertybiniams popieriams klastoti, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Tyrimą kontroliuoja ir organizuoja Kauno apygardos prokuratūra.