Sutartina įvairių struktūrų tyla sukelia daug įtarimų, todėl “Kauno diena” pabandė žvilgtelėti už nusikalstamo pasaulio širmos.

Gyvybę saugo negatyvai

Praėjusią savaitę prostitucijos pasiūla Kaune šiek tiek sumažėjo. Ne, mūsų šaunioji policija nesiėmė kokių nors išskirtinių poveikio priemonių.

Kelerius metus Kaune veikusi šešių - aštuonių rusaičių grupelė su savo šefu Andrejumi suskaičiavo savo pajamas bei išlaidas ir suprato, kad seniausias verslas Kaune nebeatsiperka. Per maža rinka. Todėl grupelės branduolys nusprendė persikelti į labiau pinigingą Rygą.

Prie alaus bokalo “Kauno dienos” korespondentui Andrejus atskleidė šio nelegalaus verslo užkulisius mūsų mieste. Žinoma, kai kurių teiginių dar negalima minėti arba tenka pridurti nemirtingąjį “kas gali paneigti galimybę, kad...”.

Baltarusijos rusaičių grupė Lietuvoje dirbo ketverius, o Kaune - dvejus metus. Merginos keitėsi, o Andrejus net pramoko lietuviškai, įgijo pažinčių, kaip jis sako, drausminančiose struktūrose. Per dvejus metus tik vieną kartą jo merginos pateko į policijos akiratį, bet buvo labai greitai išvaduotos.

Vertėtų pridurti, kad Andrejus išvyksta iš Kauno ne tuščiomis. Lyg ir susitarėme, kad, nepalankiai susiklosčius aplinkybėms, “Kauno dieną” pasieks laiškas su pluošteliu negatyvų. Juose yra ir pikantiškų vaizdų su visuomenei žinomais asmenimis. Dabar tie negatyvai Andrejų saugo labiau nei patikimiausias gyvybės draudimas.

Skurdo aukos

Andrejus parodė dvi merginas, kurias laikė savo nelegalaus verslo Kaune simboliu. Dvidešimtmetės Nataša ir Oksana nepadarytų gėdos gražuolių konkursuose. Abiejų gyvenimo istorijos panašios lyg seserų. Abi merginos atvyko iš nuskurdusio Oršo miestelio Rytinėje Baltarusijoje. Tėvai vos suduria galą su galu, broliai, išvykę uždarbiauti į Rusiją, dingo be žinios.

Baigusios vidurinę mokyklą merginos dvejus metus beviltiškai ieškojo darbo, todėl Andrejaus pasiūlymo ilgai nesvarstė. Jos iš karto žinojo, kad į Lietuvą važiuoja dirbti ne auklėmis, ne šokti naktiniame bare, bet dirbti prostitutėmis. Tiesa, šios rusaitės Kaune buvo užsitarnavusios aukščiausią lygį - jų paslaugos kainavo 3-5 kartus brangiau nei jų draugių.

Abi merginos negeria, nerūko, todėl sukaupė šiek tiek pinigų. Oksana su grupe važiuos į Rygą, o Nataša grįš į Baltarusiją ir bandys ieškoti normalaus darbo Minske. Ji tikisi sulaukti pagalbos iš Kaune neseniai viešėjusio verslininko baltarusio. Jeigu taip atsitiktų, Natašos likimas būtų išskirtinis. Jos draugės iš prostitucijos liūno išbristi turi nedaug galimybių.

Moka už apsaugą

Nusikalstamų struktūrų įtaka prostitucijai Kaune domisi Vyriausiojo policijos komisariato organizuotų nusikaltimų tyrimų tarnybos (ONTT) antrasis skyrius.

- Per drąsu tvirtinti, kad Kaune prostitucija yra organizuota, bet akivaizdu, kad stengiamasi ją tokią padaryti, - sako minėto skyriaus komisaras Darius Urbšys.

Komisaras nesiryžo nei patvirtinti, nei paneigti Andrejaus skaičiavimų, kad iš prostitucijos Kaune nusikalstamos struktūros per metus uždirba apie 6 mln. Lt. Beje, nusikaltėliais reikėtų laikyti visus, kurie gauna pajamų iš šio verslo. Ne tik sąvadautojas Andrejus, bet ir kiti konfidencialūs šaltiniai “Kauno dieną” tikino, kad nemaža dalis pajamų skiriama apsaugai, vadinamajam “stogui”.

Vyr. komisaras D.Urbšys sakė: “Apie tokius dalykus esu girdėjęs, tačiau šių teiginių irgi negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, nes konkrečių įrodymų nėra”.

ONTT antrojo skyriaus komisaras inspektorius Aurelijus Banys buvo kategoriškesnis: “Absurdiška teigti, kad policija organizuoja prostitučių verslą. Labiau tikėtina, kad firmelių šefai taip gąsdina merginas, o vadinamajai apsaugai surinktus pinigus iš tikrųjų pasilieka sau”.

Be kita ko, pareigūnai nekomentavo ir Andrejui žinomo atvejo, kai policija, užverbavusi kelias prostitutes, rinko informaciją apie nusikaltėlių grupes.

Įtarimo šešėlis

Jeigu iš prostitucijos pelno uždirba tik nusikalstamos struktūros, tai kodėl šie pinigų šaltiniai nepanaikinami? Žinoma, šis reiškinys gyvuoja šimtmečius, ko gero, jo panaikinti net neįmanoma. Tačiau dabartinė taikos sutartį primenanti padėtis Kaune tikrai kelia įtarimą: “Kas gali paneigti galimybę, kad už ramybę yra mokama?”

“Kauno dienos” žurnalistai atliko labai paprastą tyrimą. Šiek tiek informacijos gauta konfidencialiai, bet daugiausiai - viešai, pavarčius laikraščius ir iš interneto. Paaiškėjo, kad prostitutės paslaugas teikia įvairiose Kauno vietose, taigi įtarimo šešėlis krenta ant beveik visų miesto policijos komisariatų.

Prostitutėms nuomojami butai Šarkuvos g., Pramonės pr., A.Juozapavičiaus pr., Geležinio vilko g., Ekskavatorininkų g. ir kt. Kai kurios firmos merginas atveža į užsakovų namus ar viešbučius. Prastesnio lygio prostitutės net dieną stoviniuoja už Kauno apygardos teismo A.Mickevičiaus g. bei Karaliaus Mindaugo prospekte, ypač prie degalinių. Vakarop jos patraukia į barus, klubus ir kavines. Savaitgaliais daug merginų grįžta į provinciją pas tėvus, kurie net nenujaučia apie tikrąją jų dukrelių profesiją.

Kaip sakė Andrejus, dabar Kaune teliko keliolika kitataučių prostitučių, o dauguma - lietuvės.

Pateko į albanų rankas

Lietuvės uždarbiauja ir užsienyje. Pasak komisaro inspektoriaus A.Banio, per metus iš Lietuvos verstis prostitucija išvyksta apie 1500 merginų. Iš tokio eksporto uždirbama gerokai daugiau nei Lietuvoje. Kiek sulaikyta ir apskritai ar sulaikyti nors keli sąvadautojai? Kauno ONTT pareigūnai teigė, kad tokie duomenys yra konfidencialūs.

Kadangi daugelyje šalių prostitucija yra neteisėta, merginos patenka į pogrindinį verslą. Tada jos būna priklausomos nuo verslo organizatorių ir gali būti įvairiais būdais išnaudojamos.

Tarptautinės organizacijos tai vadina prekyba žmonėmis. Kritikai sako, kad iš tikrųjų prekybos žmonėmis nėra, nes prostitutės yra tokios pačios nelegalios migrantės kaip ir kiti darbo ieškantys asmenys. Sustabdyti šį procesą yra beviltiška. Geriausia, ką galima padaryti - bandyti apginti atsiduriančiąsias sunkioje padėtyje.

Jungtinių Tautų tarptautinės migracijos Lietuvos skyriaus darbuotojas V.Juknius pasakoja apie šį vasarį nutikusią istoriją: “Grupelė merginų patikėjo vienos firmos Lietuvoje siūlymais padirbėti namų šeimininkėmis Prancūzijoje. Paryžiaus priemiestyje iš autobuso visa grupelė pateko į albanų mafijos rankas. Šie pirmiausia surinko merginų pasus. Vos spėjusios po kelionės nusiprausti, lietuvaitės pardavinėti kūnų buvo išvarytos į gatvę Rytiniame Paryžiaus pakraštyje. Bandžiusiosios pasipriešinti buvo sumuštos”.

Per dieną kiekviena lietuvė uždirbdavo po 300 eurų. Sąvadautojai albanai joms palikdavo vos po 40 eurų. Po kelias savaites trukusio sekimo Paryžiaus kovos su sąvadavimu brigados pareigūnai albanus sulaikė kovo pradžioje.

Prancūzijos prostituciją tiriančių institucijų duomenimis, pastaraisiais metais šio verslo geografinis žemėlapis labai pasikeitė. Prieš 7-8 metus prostitučių iš Rytų Europos Paryžiuje buvo nedaug. Jos bangomis pradėjo plūsti nuo 1996-ųjų. Dabar manoma, kad Prancūzijoje yra apie 15 tūkst. prostitučių, iš jų apie 85 proc. - užsienietės, o net 60 proc. sudaro kilusios iš Rytų Europos valstybių.