Vilniaus apygardos prokuratūros ir nukentėjusiosios skundus ketvirtadienį pradėjo nagrinėti Lietuvos apeliacinis teismas.

47 metų J. Jankauskas į teismo posėdį atvyko „pasipuošęs“ kalinio marškiniais ir kepuraite. „Tokie įvykiai“, – paklaustas apie netradicinę aprangą tepasakė išteisintasis.

Tuo metu prokuratūra siekia, kad į prezidento kėdę kandidatavęs J. Jankauskas būtų nuteistas dėl vaiko seksualinio prievartavimo, jam paskiriant realią 8 metų laisvės atėmimo bausmę. Pasak prokurorų, ikiteisminio tyrimo ir bylos nagrinėjimo metu buvo surinkta pakankamai duomenų, pagrindžiančių J. Jankausko kaltę dėl panaudotos prievartos prieš mažametį.

Vilniaus apygardos teismas yra nustatęs, kad J. Jankauskas nepadarė nusikaltimo – esą nebuvo jokios seksualinės prievartos prieš vaiką.

Bylos duomenimis, berniukas galėjo būti seksualiai prievartaujamas įvairiais būdais, kai jam buvo vos treji metukai. Pareigūnai teigia, kad nusikaltimai buvo įvykdyti nuo 2010-ųjų vasario iki 2011-ųjų kovo. Apie patirtą prievartą vaikas yra papasakojęs jį apklausinėjusiems ekspertams.

Nors J. Jankauską apygardos teismas yra išteisinęs, tačiau tas pats teismas kitoje byloje jį yra nuteisęs dėl grasinimų nužudyti vadinamojoje pedofilijos byloje tyrimą atlikusį prokurorą Tomą Čepelionį. Už tai jam skirta 20 MGL dydžio (2 600 Lt) bauda.

Nustatyta, kad į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) atvykęs J. Jankauskas Administravimo valdybos Pareiškimų nagrinėjimo skyriaus vyriausiajai specialistei pasakė, kad yra įtariamas vaiko tvirkinimu, o prokuratūros kontroliuojamame ikiteisminiame tyrime esantys įrodymai esą yra suklastoti.

J. Jankauskas STT prašė paimti pedofilijos bylą ir ją peržiūrėti. Kai specialistė paaiškino, kad STT neturi įgaliojimų vertinti prokurorų proceso veiksmus ir sprendimus, J. Jankauskas pareigūnei uždavė klausimą: „Ar tirsite bylą, jei bus nušautas prokuroras?“.

Kai STT darbuotoja pasitikslino, ar J. Jankauskas tikrai nori nušauti prokurorą, jis atsakė, kad jam daugiau nieko kito nelieka.

„Tai jis pasakė šaltu tonu, labai rimtai, žiūrėdamas man tiesiai į akis“, – prisiminė STT darbuotoja.

Apie gresiantį pavojų prokuroro gyvybei STT darbuotoja pranešė pareigūnams, dėl grasinimų buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Teisme apklaustas nukentėjusiuoju pripažintas prokuroras T. Čepelionis teigė, kad pareiškus įtarimą J. Jankauskui dėl mažamečio seksualinio prievartavimo jis maždaug porą mėnesių kelis kartus per dieną skambindavo telefonu ir reikšdavo įvairaus pobūdžio pretenzijas, buvo agresyvus ir nesukalbamas, visą laiką buvo konfliktiškai nusiteikęs jo atžvilgiu.

„Net neabejojau išsakyto grasinimo realumu, įspėjau savo šeimą ir prašiau būti atsargesniems“, – prisipažino prokuroras, pažymėjęs, kad po šio įvykio jo šeimoje atsirado diskomfortas, juo labiau, kad tokie grasinimai jam buvo išsakyti pirmą kartą per 18 darbo metų.

Kad J. Jankauskas yra labai impulsyvus, teigė ir ikiteisminį tyrimą dėl galimai panaudotos seksualinės prievartos tyrusi policijos tyrėja.

„Perskaitęs jam pareikštą įtarimą J. Jankauskas šaukė taip, kad atbėgo kitame kabinete dirbęs mano viršininkas“, – sakė pareigūnė.

Bylą dėl grasinimo nužudyti prokurorą išnagrinėjęs teismas pažymėjo, kad ne tik nukentėjusysis, bet ir kiti teisme apklausti liudytojai apibūdino J. Jankauską kaip konfliktišką bei agresyviai nusiteikusį žmogų, todėl pagrįstai nukentėjusysis manė, jog grasinimai gali būti įvykdyti.