Tokį sprendimą, baigęs nagrinėti Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorų perduotą baudžiamąją bylą dėl neteisėto disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, priėmė Panevėžio apygardos teismas.

Valstybės kaltintojas, prašęs sunkinančia aplinkybe pripažinti veikų padarymą dėl savanaudiškų paskatų, teisiamiesiems siūlė skirti trejais metais griežtesnes – 13 metų laisvės atėmimo bausmes.

Prokurorų teigimu, neteisėta veika, susijusi su narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, sukelia labai žalingus padarinius – pražūtingą žmonių sveikatos žalojimą, todėl neatsitiktinai baudžiamojo įstatymo numatyta bausmė už neteisėtą disponavimą labai dideliu kiekiu narkotinių ir psichotropinių medžiagų prilyginama bausmei už nužudymą.

Pernai pavasarį A. M. ir M. B. su dar vienu, tyrimo metu nenustatytu bendrininku, sumanė Pasvalio rajono Krinčino seniūnijos Jutiškių kaime pas senelius auginti kanapes ir platinti iš jų pagamintas narkotines medžiagas. Vaikinai pastatė šiltnamį, įrengė laistymo sistemą. Pasėtas ir išdygusias kanapes prižiūrėjo pagal internete rastas rekomendacijas.

Neteisėtą verslą pernai rudenį nutraukė policijos pareigūnai, per kratą radę daugiau kaip 5 kilogramus džiovinamų kanapių. 21 augalas dar tebežaliavo, jų masė išdžiovinus – beveik 10 kilogramų (9615,50 gramų).

Įstatymas tam, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė didelį kiekį narkotinių medžiagų turėdamas tikslą jas parduoti ar kitaip platinti arba pardavė ar kitaip platino didelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų, numato laisvės atėmimo bausmę nuo 8 iki 10 metų, už labai didelį kiekį – iki 15 metų.