Nuteistasis privalės atlyginti dėl patirto sužalojimo pirmos grupės invalidu tapusiam nukentėjusiajam 100 tūkst. litų neturtinės žalos, jo motinai – 12 498 litų turtinės ir 15 tūkst. litų – neturtinės žalos, taip pat privalės atlyginti 74 tūkst. litų gydymo išlaidų Valstybinei ligonių kasai, praneša Panevėžio apygardos prokuratūra.

Biržų rajono apylinkės teismo nagrinėtoje byloje S. Š. buvo kaltinamas 2006 metų gruodžio 26-osios naktį Biržuose dėl asmeninių nesutarimų ir pykčio kelis kartus akmeniu sudavęs nukentėjusiajam – savo pusbroliui į galvos sritį ir tyčia sunkiai sutrikdęs žmogaus sveikatą.

Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorė Jelena Sabaliauskienė, palaikiusi valstybinį kaltinimą, teigia, kad dėl kaltinamojo smurtinių veiksmų nukentėjęs jaunuolis patyrė sunkų sveikatos sutrikdymą, ilgą laiką buvo gydomas, dėl patirtų traumų tapo neįgalus ir prarado darbingumą, jis prarado galimybę savarankiškai judėti ir gyventi pilnavertį gyvenimą – tokios tyčia padarytos veikos pasekmės neatstatomos. Todėl atsižvelgiant į kaltinamojo padaryto sunkaus nusikaltimo pavojingumo visuomenei pobūdį ir pavojingumo laipsnį buvo prašoma skirti įstatymų numatytą griežtą laisvės atėmimo bausmę ir patenkinti nukentėjusiojo ir jo globėja pripažintos motinos ieškinius.

Prokurorų kaltinimus patvirtinęs teismas konstatavo, kad kaltinamojo veiksmai kvalifikuoti tinkamai, bylos duomenimis ir teisminiu tyrimu kaltė dėl jam inkriminuoto nusikaltimo padarymo yra įrodyta, jam skirtina bausmė griežtesnė negu sankcijoje numatytas bausmės vidurkis.

Už sunkų sveikatos sutrikdymą įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę iki 10 metų.