Po skandalo Pasvalio rajono apylinkės teisme, kai darbą dėl bylų vilkinimo turėjo palikti keli teisėjai, laikinai kolegų pavaduoti iš Panevėžio perkeltas teisėjas Arūnas Neverdauskis sugebėjo nustebinti vietos policijos pareigūnus – patikėjo, kad 2,66 prom. alkoholio į alkotesterį pripūtęs Pasvalio rajono gyventojas Romanas Alsys nėra toks visuomenei pavojingas pažeidėjas, kaip jį bandoma parodyti.

Administracinio teisės pažeidimo bylą išnagrinėjęs teisėjas nutarė, kad neįrodyta, jog būtent R. Alsys vairavo automobilį, kuris nuvažiavo nuo kelio ir sustojo griovyje. Kaip savo nutarime pabrėžė teisėjas, visos abejonės turi būti aiškinamos R. Alsio naudai.

Tačiau tokia teisėjo A. Neverdauskio argumentacija neįtikino Pasvalio policininkų – priblokšti pareigūnai apskundė nutarimą ir apeliacinės instancijos teisme bylą laimėjo: į įvykio aplinkybes įsigilinęs teisėjas Donatas Jatužis paskelbė, kad net nekyla jokių abejonių, jog prie automobilio vairo sėdėjo būtent R. Alsys.

Iš karto nuo paskelbimo įsiteisėjusiame nutarime Panevėžio apygardos teismo teisėjas nurodė, kad girtutėlis prie vairo sėdęs R. Alsys privalės į valstybės biudžetą sumokėti 580 eurų baudą bei negalės vairuoti transporto priemonių 2 metus.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dar praėjusių metų spalio 31 d. rytą, apie 10 val., į policijos komisariatą paskambino Šimonių kaimo gyventojai, kurie pranešė, jog nuo kelio į griovį yra nuvažiavęs automobilis „Audi 80 Avant”, o jo vairuotojas – neblaivus ir gali pasišalinti.

Netrukus į įvykio vietą atvažiavo policijos pareigūnai, kurie prie vairo rado sėdintį R. Alsį. Policininkams net nekilo abejonių dėl jo girtumo, įspūdingus skaičius parodė ir alkotesteris.

Vairuotojas tada aiškino, kad išvakarėse šventė gimtadienį ir po jo jau važiavo į namus, tačiau nebesuvaldė automobilio, nuvažiavo nuo kelkraščio ir nebegalėjo išvažiuoti.

Tačiau vėliau, kai neblaivaus vairuotojo byla pasiekė Pasvalio teismą ir buvo perduota teisėjui A. Neverdauskiui, vyras pateikė naują versiją – esą tą rytą jį neblaivų į namus vežė sugyventinė, o ar jis pūtė į alkotesterį, net neatsimena. Ir teismas tokia versija patikėjo – esą niekas jos taip ir nepaneigė.

Bet, kaip vėliau paaiškėjo, ši versija buvo visiškai neįtikinama ir laisvai paneigta – aukštesnės instancijos teismas nurodė, kad buvo liudytojų, kurie prie vairo matė ne R. Alsio sugyventinę, o patį R. Alsį. Prie avariją padariusio vairuotojo buvo sustojęs ir seniūnas – jis pasakojo, kad nekilo abejonių dėl vairuotojo girtumo, be to, „jis atrodė snaudžiantis, nebendravo, neaiškino ir neišlipo iš automobilio“.

Neblaivų R. Alsį matė ir kiti žmonės, paliudiję teisme, tačiau Pasvalio teismas rėmėsi administracinėn atsakomybėn patraukto vyro artimaisiais, bet, kaip pažymėjo apeliacinės instancijos teismas, R. Alsio liudytojų „parodymų turinys rodo, jog jie buvo derinami pažeidėjui palankia linkme, o tai rodo šių asmenų šališkumą bei patvirtina jų parodymų nepatikimumą“.