Individualios statybos mediniame name gyvenanti moteris nesirūpino būsto apsauga, mat kaip ir daugelis žmonių buvo įsitikinusi, kad jai taip nenutiks.

Nusikaltimų padaugėja šventinėmis dienomis

Vilniaus miesto pirmojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo skyriaus 1-ojo poskyrio vyriausiasis tyrėjas Andžejus Jankevičius prasitaria, kad vagystės dažniau susijusios ne su pailgėjusiu tamsiu paros metu, bet atostogom ir žmonių nebuvimu namuose. Policijos atstovo teigimu, lapkričio ilgąjį savaitgalį įvyko beveik dvigubai daugiau vagysčių nei įprastai. Pareigūnas pripažįsta, kad policiją neramina ateinančių švenčių – Kalėdų ir Naujųjų Metų – periodas.

Laisvos šventinės dienos – pats darbymetis ilgapirščiams. Tiesa, nemalonių situacijų galima išvengti imantis elementariausios saugumo priemonės – užsirakinti duris, mat, šeimininkams atsipalaidavus, vagys tikrina jų budrumą ir be vargo patenka į namus. Tokiu atveju pagrobiama tai, kas arčiausiai durų: rankinės, striukės, kuriose neretai yra paliekamos piniginės.

„Niekas negali panaikinti to jausmo, kad jūsų namuose lankėsi svetimas žmogus, todėl svarbu pasirūpinti savo saugumu jau dabar“, – perspėja A. Jankevičius.

Jautriausios būsto vietos – langai

Nors Policijos departamento duomenimis, apiplėšimų kasmet mažėja, vagystės sudaro didžiąją dalį kriminalinių nusikaltimų.

„Jautriausia namo vieta, pro kurią patenka vagys, yra  langai. Jeigu namuose yra vitrininis langas, vagis greičiausiai rinksis jį, kadangi tai yra greita, daug vietos ir patogu viską išsinešti“, - sako A. Jenkevičius.

Įsibrovimo per langus tikimybę sumažina grotos. Tiesa, jas vis dažniau keičia apsauginės žaliuzės, montuojamos lango išorėje. Patekimą į patalpas apsunkina specialios apsauginės plėvelės, kurios gali būti klijuojamos ant langų, vitrinų, stiklinių balkono durų.

„Skaidrios plėvelės, kurių plika akimi nesimato, apsaugo stiklą nuo mechaninio poveikio, tuo padidindamos patalpų saugumą bei pristabdydamos stiklo skilimą nuo smūgio iki 3 kartų“, – pasakoja plėvelėmis prekiaujančios įmonės direktorė Živilė Vaitkūnienė.

Svarbu laimėti laiko

Žaibiška vagystė trunka vos 5-7 minutes, tad gerai apgalvotam įsilaužimui signalizacija neužvers jokių durų. Neretai atvykus policijai ar saugos tarnybai, nusikaltėlių pėdos būna seniai ataušę.

„Nėra tokių apsaugos priemonių, kurių nebūtų galima įveikti. Apsaugos priemonės dažniausiai naudojamos ne tam, kad jos būtų neįveikiamos, bet tam, kad kuo ilgesnį laiko tarpą žmogus negalėtų patekti į teritoriją, patalpą, privačią erdvę. Jeigu įsidėjote šarvuotas duris, nereiškia, kad jų neįmanoma įveikti, tačiau laiko tam reikia žymiai daugiau. Kuo didesnis laiko tarpas, tuo didesnė tikimybė, kad atlikdamas nusikaltimą, vagis paliks pėdsakus, pastebės kaimynai, spės atvažiuoti policija ar apsaugos ekipažas“, – pasakoja A. Jankevičius. 

Jei aukos atveju būtų buvusi ant langų užklijuota plėvelė, kitos apsaugos priemonės bei įdiegta signalizacija, pastaroji būtų sureagavusi nuo stipraus smūgio, o išdaužti langą plėšikui prireiktų kur kas daugiau laiko ir pastangų. Pasak pareigūno, labai svarbu sutarti su kaimynais, steigti saugios kaimynystės zonas ar kurti bendrijas, susipažinti ir pasitarti, kad pastebėję ką nors įtartino, nedelsdami praneštų Jums ar policijai.

Nors ilgapirščiams neįmanomų kliūčių nėra, nelaimei galima užbėgti už akių. Visų pirma, reikia būti budriems, nepalikti atidarytų langų ar atrakintų durų, atkreipti dėmesį į dažnai besilankančius „prekybininkus“ ar teritoriją apžiūrinėjančius praeivius. Ir, žinoma, kiek leidžia galimybės, pasirūpinti būsto saugos priemonėmis bei draudimu.