Norėdama išvengti gresiančios atsakomybės už kontrabandinių cigarečių gabenimą moteris policininkams ne tik siūlė 2 tūkst. litų kyšį bei žadėjo atiduoti dėžę rūkalų, bet ir siūlėsi atsiklaupti ant kelių, kad tik šie ją paleistų.

Tačiau Klaipėdos rajono policijos pareigūnai buvo nesukalbami – Birutei P. buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas dėl kontrabandinių cigarečių gabenimo bei iškelta baudžiamoji byla dėl papirkimo.

Bandymas policininkus suvilioti kyšiu Birutei P. baigėsi gana liūdnai – teismas nutarė jai skirti vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. Be to, moteriai uždrausta išvykti už gyvenamosios vietos ribų be bausmės priežiūrą vykdančios institucijos leidimo, taip pat nurodyta neturėti, neįsigyti akcizais apmokestinamų prekių pažeidžiant įstatymuose nustatytą tvarką.

Dar kitoje byloje jai buvo skirta nuobauda už kontrabandinių cigarečių įsigijimą, rūkalai taip pat buvo konfiskuoti. Jų vertė – beveik 23 tūkst. Lt.

Bylos duomenimis nustatyta, kad sausio 28-ąją Prevencijos poskyrio tyrėjai Klaipėdos rajone, Dauparų kaime sustabdė Birutės P. sutuoktinio vairuojamą automobilį „Hyundai Accent“ – pareigūnai pastebėjo, jog „yra pasėdęs automobilio galas“.

Kai policininkai vairuotojo paprašė atidaryti bagažinę, keleivio vietoje sėdėjusi Birutė P. iš karto prisipažino, kad joje – trys dėžės kontrabandinių cigarečių.

Į policijos pareigūnų tarnybinį automobilį pakviesta Birutė P. bandė įkalbėti tyrėjus nesurašyti administracinio teisės pažeidimo protokolo. Visa tai užfiksuota policijos pareigūnų automobilyje darytame įraše:

Birutė P.: – Nu davai, važiuojam, ką, neforminkite. Pora štukių nuimsiu nuo kortelės.

Pareigūnas: – Nereikia, ponia, mums pora tūkstančių. Žinote, kad yra baudžiamoji byla.

– Aš prašau jūsų, aš turiu mažus vaikus.

– Mes irgi turim savo šeimas.

– Nu aš prašau jūsų. Man visas gyvenimas apsigriaus aplink.

– Juo labiau, žinote, kad tartis negalima.

– Aš žinau, aš prašau, aš prašau jūsų, būkit žmonės, būkit žmonės. Nu būkit žmonės.

– Negalima, ponia, negalima, ponia, tartis.

– Paleiskit, gerai, važiuojam aš jums nuimsiu dvi štukas. Nu važiuojam. Sutariam.

Pareigūnas: – Negalima tartis, tiek jums atsakomybė, tiek mums.

– Nu paleiskit, kad nieko nebūtų. Nu būkit geri. Jezau, Jezau, ką dabar daryti. Būkit žmonės.

– Tai žinote, kokia atsakomybė gresia ir vis tiek darote.

– Nu būkit žmonės. Nu viskas, viskas, man pasikarti. Būkit žmonės, aš ant kelių atsiklaupiu.

– O už bandymą susitarti bus taipogi iškelta baudžiamoji byla.

– Jezau, Jezau, aš prašau jūsų. O man mašiną kas nors atiduos?!

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad nors Birutė P. su savimi pinigų ir neturėjo, tačiau atsakomybę užtraukia ir siūlymas duoti kyšį.

Pasak teismo, moteris pareigūnams žadėjo ne tik nuimti pinigus iš bankomato, bet ir siūlė paimti dėžę cigarečių, kurias pareigūnai „galės parduoti arba patys surūkyti“.

„Birutė P. siekė neteisėtos policijos pareigūnų veikos, vykdant tarnybinius įgaliojimus“, – pabrėžė teismas.

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teismas rėmėsi policininkų parodymais, kurie viso tyrimo ir bylos nagrinėjimo metu nesikeitė. Tuo metu Birutė P. savo kaltės nepripažino ir teigė, jog ji įvykio neprisimena – esą tada jai buvo šokas ir net aptemo protas.

Tačiau teisėjų kolegija pažymėjo, jog byloje nėra jokių duomenų, kad Birutė P. dėl sveikatos būklės negalėjo adekvačiai vertinti situacijos, todėl tokie jos teiginiai vertintini tik kaip siekis išvengti atsakomybės.

Tiesa, moteris tokia savo pozicija sugebėjo įtikinti Klaipėdos rajono apylinkės teismo pirmininką – Vandalinas Vainius buvo Birutę P. išteisinęs, tačiau nuosprendį apeliacine tvarka apskundė prokuroras Nerijus Šiaulys, pažymėjęs, jog byloje surinkti duomenys sudaro kategorišką išvadą, jog moteris bandė papirkti policijos pareigūnus.