Sausio 10 d. Viešosios policijos apsaugos tarnybą pasiekė pavojaus signalas iš greičio matuoklio, esančio kelyje Šilalė - Šilutė. Atvykus į įvykio vietą, buvo nustatyta, kad greičio matuoklis nuverstas ir sugadintas, sulaužyta greičio matuoklio dėžė. Iš apgadinimų buvo akivaizdu, jog įrenginį bandyta atidaryti. Šalia gulėjo lynas.

Ištyrę stebėjimo centro gautus duomenis policijos pareigūnai nustatė, jog prieš matuoklio suniokojimą paskutinis jo užfiksuotas vairuotojas buvo jaunuolis, leistiną greitį viršijęs net 90 km per valandą: gyvenvietėje, kur leistinas greitis yra 50 km per val., jis lėkė 140 km per valandą greičiu.

Apklaustas 22 metų įtariamasis N. A. prisipažino padaręs nusikaltimą. Pagalvojęs, kad duomenys yra saugomi matuoklyje, prietaisą jis bandė nutempti lynu prikabinęs prie automobilio. Pasak pareigūnų, jaunuolis iki šiol buvo ne kartą baustas už greičio viršijimą, šiuo metu yra bedarbis.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, už greičio matuoklio suniokojimą vaikinui gresia nelaisvė iki 2 metų bei nuostolių atlyginimas – per 24 tūkst. litų. Neišsisuks jis ir nuo baudos už Kelių eismo taisyklių pažeidimą. Šiuo metu už greičio viršijimą 50 km/val. ir daugiau taikoma bauda nuo 1000 iki 1500 Lt bei vairuotojo pažymėjimo atėmimas 1-3 mėn. arba 7 paros arešto ir 6 mėn. vairuotojo pažymėjimo atėmimas.

150 greičio matuoklių visoje Lietuvoje įrengusios ir prižiūrinčios bendrovės „Fima“ atstovo teigimu, tokių matuoklių niokotojų pasitaiko. Tačiau, užuot išsisukdami nuo baudos, jie tik dar labiau sau pakenkia. „Greičio matuoklių užfiksuoti duomenys yra automatiškai išsiunčiami policijos pareigūnams į stebėjimo centrą – jokie duomenys pačioje dėžėje nesaugomi. Be to, įrenginyje yra sumontuota elektroninė apsaugos sistema, kuri reaguoja į bet kokius bandymus niokoti įrangą ar nesankcionuotai ją atidaryti“,- teigia „Fimos“ Sprendimų departamento direktorius Rokas Šlekys.