Gabentų daiktų vertė nustatinėjama. Baltarusis kartu vežėsi ir du metalo ieškiklius, sakoma MKT pranešime.

Baltarusijos Respublikos pilietis 12 val. vykęs į Lietuvą lengvuoju automobiliu „Opel“ ir Šumsko pasienio kontrolės punkte sustabdytas muitinės kriminalistų, pareigūnams tvirtino, kad jokių deklaruotinų daiktų neveža.

Vis dėlto MKT pareigūnams baltarusio elgesys sukėlė įtarimų, tad automobilis ir jo vairuotojas buvo detaliai patikrinti Medininkų kelio poste.

Paaiškėjo, kad vyriškis ketino į Lietuvą nedeklaravęs įvežti du metalo ieškiklius, piniginėje turėjo tris, manoma, auksines senovines monetas. O automobilio variklio skyriuje, saugiklių dėžutėje pareigūnai rado 42 vienetus metalinių asmens žetonų.

Manoma, jog tai II-ojo pasaulinio karo laikų vokiečių kariuomenės asmens žetonai, skirti mūšio lauke žuvusiems kariams identifikuoti. Tiesa, pats baltarusis teigė, jog tai šunų žetonai.

Ten pat aptikta ir senovinių metalinių karinių uniformų sagų, pakabukų ir ženkliukų, sidabrinė moneta, XIX-o amžiaus metalinė rusiška moneta.

Vitebsko gyventojas A. B. prisistatė esąs senienų kolekcionieriumi ir teigė į Lietuvą vykęs susitikti su draugais. Gabenamus daiktus, esą, slėpė todėl, jog bijojo pakelės plėšikų, o kad įvežant juos į Lietuvą reikia deklaruoti, teigė nežinojęs.

Baltarusis pademonstravo savo turimą senienų kolekcionieriaus pažymėjimą ir teigė kartu su pomėgio draugais metalo ieškiklių pagalba ieškantis senovinių monetų buvusių gyvenviečių vietose.

Kokiu tikslu į mūsų šalį jis gabenosi du metalo ieškiklius – „Vektor 7262“ ir „Kornet 7250“ (greta kurių gulėjo ir kastuvėlis) A. B. negalėjo rišliai paaiškinti. Anot baltarusio, ieškiklius, vienas kurių buvo visiškai naujas, jis tiesiog visuomet vežiojasi su savim.

Visuomenėje panašūs senienų ieškotojai neretai vadinami „juodaisiais archeologais“ mat tarp jų pasitaiko pilkapių plėšimu, antikvarinių daiktų kontrabanda ir pan. nelegalia veikla užsiimančių asmenų.

Lietuvoje jau yra pasitaikę atvejų, kai nežinomi asmenys nelegaliai kasinėjo ir plėšė senovinius pilkapynus.

Nelegaliai gabenti daiktai buvo sulaikyti, jų vertė nustatinėjama. Pats baltarusis buvo apklaustas įtariamuoju ir paleistas. MKT Vilniaus skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas.