Kaip pranešė Marijampolės apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arūnas Žukauskas, jei turėjote reikalų su įmonėmis „Eurosprendimai“, „Sėkmingas prekybininkas“ ar „Autentika“, jūs tapote sukčių auka.

„Šių bendrovių vardais masiškai nukentėjo žmonės, jei bendravote su šių įmonių atstovais sudarinėjote statybos rangos, durų, statybinių medžiagų įgijimo ar automobilių pirkimo-pardavimo sutartis, kreipkitės į mus, Marijampolės policiją, prokuratūrą“, – kalbėjo A. Žukauskas.

Pasak prokuroro, sukčių gauja itin įžūliai veikė nuo 2021 metų. Jie liko nesučiupti, nes daug nukentėjusiųjų nesikreipė į pareigūnus.

„Sunku patikėti, kad taip ciniškai ir primityviai gali vykti sukčiavimo veikos. Pasirodo gali. Yra daugybė labai patiklių žmonių, kuriuos sugundo pakankamai nedidelė kaina, įtaigumas, prisistatymais sėkmingais verslininkais. Nesvarbu, ar žmogus jaunas, ar senas. Turime duomenų, kad nukentėjo net teisėsaugos institucijų darbuotojai“, – kalbėjo prokuroras.

Dvi sukčiavimo kryptys


Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Laurynas Čyvas pasakojo, kad veikta dviem pagrindinėmis kryptimis. Pirmiausia, apsimetant solidžiais verslininkais buvo siūlomi statybų darbai.

„Veika vykdoma prisidengiant įmonėmis. Mažesnių miestelių ar rajonų vietiniuose laikraščiuose talpinami skelbimai, kad įmonė gerai, kokybiškai, laiku atlieka statybos ir remonto darbus. Žmonės kreipdavosi, įmonės atstovai atvykdavo, viskas gražu, dokumentai, pažadai. Asmenys bendraudavo ypatingai įtaigiai.

Kai sutardavo dėl statybos darbų, pasirašydavo sutartis, tarsi viskas atrodo gerai, bet iš tiesų išviliodavo pinigus, avansas darbams, medžiagoms. Sakydavo, štai, kaip tik važiuojame į Lenkiją, bus 30 proc. pigiau. Fiksavome ir labai ciniškų atvejų, kai paimdavo paskutinius pinigus iš žmonių esančių sunkiose situacijose. Tokia viena veiklos kryptis“, – pasakojo pareigūnas.

Kita afera – automobilių įsigijimas. Į automobilius pardavinėjančius žmones kreipdavosi sukčiai ir siūlydavo iš jų transporto priemones įsigyti išsimokėtinai.

„Ypatingai intensyvi grupuotės veikla, sudaromas solidžios įmonės įvaizdis, yra vadybininkai, projektų vadovai. Vienas po kito skambina, suderina viską. Kažkas parduoda automobilį. Susisiekia vienas iš grupuotės narių su pardavėju, sako, jūsų automobilis vertas 10 tūkst. eurų, mes už tiek perkame, bet norime pirkti išsimokėtinai. Esame solidi įmonė, viską sumokėsime. Tada pasirašoma pirkimo-pardavimo išsimokėtinai sutartis, numatant grafikus, pinigų sumas ir pasirašomas neprotestuotinasis vekselis“, – pasakojo L. Čyvas.

11 įtariamųjų


Iš viso sulaikyta 11 įtariamųjų: 8 vyrai ir 3 moterys, nuo 21 metų iki 52 metų. 8 iš jų teisti nuo 1 iki 11 kartų, 3 – neteisti. 5 grupuotės nariai turi įtariamųjų ar kaltinamųjų statusą kituose ikiteisminiuose tyrimuose.

Pasak prokuroro, per kratas aptiktas 31 automobilis, 24 jų – apgaule išvilioti iš gyventojų.

„Apribotos ir piniginės lėšos, kalbame apie kelias dešimtis tūkstančių eurų. Darome viską, kad surastume įtariamųjų turtą, kad nukentėjusiesiems žala būtų atlyginta“, – sakė pareigūnas.

Pasak prokuroro, su šia gauja įvairiuose komisariatuose atliekami ikiteisminiai tyrimai, vadeiva šiuo metu jau teisiamas dėl daugybės sukčiavimo epizodų.

„Bus jungiamos bylos iš kitų rajonų, tai masė veikų, epizodų“, – sakė prokuroras.

Pasak jo, visi grupuotės nariai mėgavosi prabanga. 45-erių metų grupuotės vadeiva, gyvenantis Marijampolėje, mėgdavo lakstyti automobiliu, jis yra užfiksuotas ir lekiantis kone 300 km/val. greičiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)