Viskas prasidėjo, kai kovo 20 d. apie 21.06 val. policija gavo pranešimą, kad Telšių r., Tryškiuose, namuose gali būti nužudytas žmogus.

Įvykio vietoje rastas vyro kūnas (g. 1965 m.) su keliomis šautinėmis žaizdomis krūtinėje.

Telšių apskrities policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nužudymo.

Įtariamasis Pranas Muškauskas, gim. 1977 m., pasislėpė, jo ieškojo didelės policijos pajėgos. Vyras buvo ginkluotas ir pavojingas.

„Įtariamasis buvo pavojingas, nes pasišalino su ginklu. Pasitelkti „Aro“ kovotojai, jie kartu su mūsų pareigūnais visą naktį vykdė paiešką, užtikrino viešąją tvarką, bendravo su gyventojais“, – pasakojo Šiaulių policijos viršininkas Ramūnas Sarapas.

Ryte priimtas sprendimas įvesti planą „Sulaikymas“, buvo uždaryta gyvenvietė, tikrinami visi išvažiuojantys automobiliai.

„Į pareigūnus kreipėsi vieno namo gyventojai – nurodė, kad pas juos galimai slepiasi įtariamasis. Rinktinės „Aras“ kovotojai jį ten sulaikė. Įtariamasis nesipriešino, pas jį rastas neteisėtai laikomas šaunamasis ginklas“, – pasakojo R. Sarapas.

Vyras anksčiau baustas 9 kartus administracine tvarka, teistas 4 kartus: už smurtą artimoje aplinkoje, nežymų sveikatos sutrikdymą. Įtariamajam nustatytas 1,82 prom. girtumas.

„Galima daryti prielaidą, kad nusikaltimo padarymo metu galėjo būti neblaivus“, – sakė viršininkas.

Jis nenorėjo atskleisti daugiau nusikaltimo detalių, nes pareigūnai dar dirba karštais pėdsakais.

„Šiuo metu žmonės apklausiami. Pareigūnai turi daug daiktų, informacijos, susijusios su nužudymu. Taigi sunku kalbėti, konkretizuoti, kas yra rasta ir nerasta“, – sakė jis.

Pasak tyrimą kontroliuojančio prokuroro, įtariamasis ir auka nėra susiję. Kadangi jis neblaivus, kol kas asmuo neapklaustas.

„Kol asmuo neapklaustas, spėlioti, dėl kokios priežasties priėmė tokį drastišką sprendimą, neturime pagrindo“, – sakė prokuroras.

„Supraskit teisingai, artima aplinka [nukentėjusiojo – red. past.] negalėjo būti apklausta visa apimtimi. Yra ir kitų šeimos narių, ir nepilnamečių. Po tokio įvykio didžiulis stresas tai aplinkai, todėl viso vaizdo šią minutę neturime, tam tikras išvadas galėsime daryti, kai bus atlikti visi veiksmai, artimųjų apklausos“, – pridūrė prokuroras.

Paklaustas, ar tai galėjo būti spontaniškas, ar suplanuotas nusikaltimas, prokuroras neatsakė, tačiau paminėjo, kad iškalbinga jo kriminalinė praeitis – 4 teistumai.

„Pavojingumo lygiu [ankstesni nusikaltimai] tikrai neprilygsta tai veikai, dėl ko vykdomas tyrimas, bet tam tikrų minčių kelia, – pastebimas, gal net akivaizdus, asmens polinkis daryti teisei prieštaraujančius veiksmus“, – sakė jis.

Dėl nepagrįstų kaltinimų – dveji metai kalėjime

P. Muškauskas jau anksčiau buvo sulaukęs žiniasklaidos dėmesio, kai buvo apkaltintas dėl žiauraus nusikaltimo.

Nors vyras visą laiką tvirtino nieko nepadaręs, juo patikėjo tik apeliacinio teismo teisėjai, kai jau dvejus metus buvo praleidęs kalėjime.

Dar 2010 m. paaiškėjo, kad Saulius Pilvinis ne vienus metus seksualiai prievartavo sugyventinės neįgalią seserį, viskas prasidėjo, kai mergaitei tebuvo 12 metų.

Pats jis neneigė kaltinimų, tačiau neigė padaręs nusikaltimą.

„Viskas vyko abipusiu susitarimu, už tai aš jai žadėjau duoti pinigų, kad galėtų papildyti mobiliojo ryšio telefono sąskaitą“, – tokią cinišką gynybos taktiką pasirinko S. Pilvinis.

Jam išsisukti nepavyko, jis buvo nuteistas 7 metų laisvės atėmimo bausme.

Šioje byloje, kaip paaiškėjo, neteisingai apkaltintas buvo ir P. Muškauskas. Šiaulių apygardos teismas vyrą pripažino kaltu ir suėmė teismo salėje. Tai įvyko 2012 m. gruodžio 19 d.

P. Muškauskas visą laiką tvirtino, kad niekaip nėra susijęs su šia istorija. Tačiau tuo patikėjo tik Apeliacinio teismo teisėjai, nusprendę, kad neįrodyta, jog jis padarė nusikalstamą veiką.

Tačiau tai padaryta tik po to, kai jis jau 2 metus buvo praleidęs kalėjime. P. Muškauską išteisinantis sprendimas paskelbtas 2014 m. lapkričio 3 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją