Laivas saugomas žvejų uostelyje. Jo triume iki šiol yra nežinomo skysčio, kuris ir galėjo tapti dviejų žmonių mirties priežastimi.

Bendrovės direktorius Mindaugas Rimeikis sako, jog laivas ir jo triumuose likusi nežinoma medžiaga pavojaus aplinkai ir žmonės dabar nekelia. Vadovo teigimu, čia nuolat budi žmogus, teritorija yra aptverta, laivo patalpos - sandarios.

M. Rimeikio teigimu, neaiškios kilmės skysčio garai netoliese esančių gyvenamųjų namų nepasieks, nes triumas uždarytas. Tokios apsaugos priemonių esą pakanka, kad laivas nekeltų pavojaus.

Bendrovės "Senoji Baltija" direktorius teigė, jog kol kas dar nenuspręsta, ką daryti su laive esančiu skysčiu. Tai turėtų paaiškėti gavus Klaipėdos visuomenės sveikatos centro tyrimų išvadas. Specialistai, vos tik laivas parplaukė, paėmė oro ir skysčio mėginius.

Ištirti juos ketinama antradienį arba trečiadienį. Manoma, jog skysta masė į žvejų laivą galėjo būti supilta Švedijoje, Karlskronos uoste, iškrovus žuvies krovinį.

Laivo jūrininkų 58 metų Rimanto Karaliuko ir 61 metų Jurijaus Nikitino mirties priežastis aiškinasi ne tik Švedijos, bet ir Lietuvos teisėsaugininkai.

Pasak dienraščio "Lietuvos rytas", grįžtančių žvejų uoste savaitgalį laukė ne tik nelaimės prislėgti žuvusiųjų giminaičiai, bet ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, Visuomenės sveikatos centro, Darbo inspekcijos specialistai.

Žvejams iš anksto informavus, kad laive vis dar teliūskuoja mirtini teršalai, uoste imtasi atsargumo priemonių. Prisišvartavęs laivas iškart buvo aptvertas apsaugos juosta, kurios pašaliniai neturėjo teisės peržengti.

Baimintasi, kad triumuose susikaupusios pavojingos medžiagos gali sprogti nuo menkiausios kibirkšties. Tam buvo pasirengęs į uostą atvykęs priešgaisrinės apsaugos automobilio ekipažas.

Anot dienraščio, vos atvėrus triumų dangčius, krantinėje pasklido smarvė. Cheminės apsaugos kostiumais vilkintys ugniagesiai tragedijos vietą apžiūrėjo kvėpuodami per deguonies aparatus.

"Triumuose putojo tirštas, pilkšvos spalvos vanduo, vyko kažkokios cheminės reakcijos. Tokio dvoko dar neteko uostyti - panašiai smirdi pašvinkusi dvėseliena", - pasakojo gelbėjimo operacijai vadovavęs ugniagesių tarnybos vadovas Gintautas Joknys.

Tuo tarpu Klaipėdos sveikatos centro bendrosios higienos gydytojas Stanislovas Giedraitis neabejojo, jog vandenyje pūva organinės medžiagos, išskiriančios amoniako, sieros vandenilio, metano junginius.

Paėmus mėginius laivo triumai buvo užplombuoti. Dviejų žuvusių žvejų palaikai į Lietuvą bus atgabenti vėliau, kai ekspertai Švedijoje nustatys tikrąsias jų mirties priežastis.

Iškart po nelaimės švedai paskelbė, kad lietuviai apsinuodijo susikaupusiomis puvimo dujomis. Pasklido kalbos, jog triumuose rastos krūvos pašvinkusių silkių, tačiau įgulos nariai teigia, kad jokių žuvų atliekų laive nebuvo.