Tokiais žodžiais apibūdinamas Dainius Miliukas, kuriam pareikšti įtarimai be jokios priežasties apšaudžius du jaunuolius. Vienas iš jų, vos septyniolikos sulaukęs Darius N. po brutalaus išpuolio neišgyveno.

Šaudė iš kovinio pistoleto

Dariaus mama prisimindama tragiškus praėjusio šeštadienio vakaro įvykius pasakoja, kad Darius su draugu išsiruošė aplankyti netoliese gyvenančias drauges. Vėliau vaikinai planavo pasportuoti stadione, kuriame įrengti lauko treniruokliai.

Grįžtant namo Maironio gatvėje prie vaikinų prisikabino D. Miliukas. Pirminiais duomenimis, privažiavęs prie nepilnamečių automobiliu BMW, D.Miliukas įsakė jiems gultis ant žemės, tačiau šie nepakluso ir puolė bėgti, o sužvėrėjęs vyras iš kovinio pistoleto „Makarov“ ėmė į juos šaudyti.

Jaunesnis, vos 15 metų sulaukęs Dariaus draugas, rikošetu atšokusios kulkos buvo sužeistas į lūpą, spėjo pabėgti ir pasislėpti bendrabučio laiptinėje. Tuo tarpu Darių kulka perskrodė kiaurai – kitą rytą po nelaimės vaikino mamą savo sūnų rado negyvą po vienu iš Vilniaus gatvės daugiabučio balkonų. Manoma, kad pakirstas kulkos čia vaikinas bandė slėptis nuo užpuolikų.

Gražiausias Biržų „Mercedes“

DELFI Biržuose bandė išsiaiškinti – kas jis, šaltakraujiškai niekuo dėto vaikino nužudymo kaltinamas D. Miliukas.

Didžioji dalis vyresnio amžiaus kalbintų žmonių tikina, kad daug žinių apie Biržų banditus neturi. Tačiau nužudyto Dariaus mama pasakoja, kad yra girdėjusi apie „Pašto karvelių“ gaują.

„Tuomet aš buvau kur kas jaunesnė. Net nežinau, kodėl ta gauja buvo vadinama „Pašto karveliais“. Galbūt todėl, kad mėgo rinktis prie Biržų pašto?“, - svarsto Dariaus mama.

Jaunesnė karta kur kas atviresnė.

„Visi žinojo, kas tas D. Miliukas. Kiek anksčiau, prieš kelerius metus, Biržuose važinėjo gražiausiu „Mercedes – Benz“ kabrioletu. Kiti gaujos nariai taip pat turėjo prabangias mašinas, tokias kaip 7-os klasės BMW“, - pasakojo Biržų centre sutikti trys vaikinai.

Tačiau bent jau kalbinti žmonės tvirtino, kad Biržų banditai nesikabinėjo prie eilinių žmonių.

„Visi žino, kad jie „suka“ savo verslą. Tačiau negirdėjau, kad jie prie kažko kabinėtųsi“, - pasakoja vaikinai.

Jaunuoliai taip pat prisimena, kad D. Miliukas buvo pamėgęs garsius prekės ženklus.

„Visas nuo galvos iki kojų „Armani“ apsirengęs“, - sako vaikinai.

Grįžo susigrąžinti pozicijų?

Vietiniai neslepia – buvo laikas, kai D. Miliukas karaliavo Biržų gatvėse. Tačiau reikalai pasikeitė, kai jaunoji karta ėmė užimti senųjų pozicijas.

 Romualdas Misevičius
„Jis buvo nustumtas vadeiva. Kalbama, kad jis anksčiau vadovavo šiai Biržų gaujai. Bet atsirado jaunimėlis, kiti bachūrai, kurie jį nustūmė. Gavo jis mušti, laužė jį. Buvo čia jam problemų ir jis, kiek aš žinau, pabėgo į Vilnių. Bet senos skolos ar noras atsistatyti tą seną padėtį grąžino į Biržus. Nes čia pinigai tikriausiai gan dideli“, - sako ūkininkas Romualdas Misevičius, nepabijojęs atvirai prabilti apie Biržus kamuojančias problemas.

R. Misevičius taip pat pastebėjo, kad įtariamas žudikas iki šiol vengdavo konfliktų tiek su vietiniais, tiek su teisėsauga.

„Miliukas, kad ir su kuo pasikalbi miestelyje, jis gan protingas vyras buvo. Niekada nebūdavo tokių konfliktų – nei su teisėsauga, nei su niekuo. Jis ten sukdavo savo kažką, tą juodą reikalą, bet praktiškai jo niekas nematydavo. Tik tiek, kad su gražiomis mašinomis ir su gražiomis merginomis važinėjo. O visi tie dalykai yra pavyzdys jaunimėliui“, - DELFI teigė R. Misevičius.

Praėjusį pirmadienį D. Miliukas pats pasidavė policijos pareigūnams. Jam skirta maksimali, trijų mėnesių suėmimo kardomoji priemonė. Jei bus pripažintas kaltu, D. Miliukui gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

Taip gyventi įprato

Jauni Biržų gatvėse sutikti žmonės teigia, kad pastarasis tragiškas įvykis baimės jiems neįvarė.

„Aš čia visą gyvenimą gyvenu. Gal tau, ar bet kuriam kitam čia atvykusiam gyvenimas čia atrodo kitoks. Kiekvienas viską mato savaip. Tačiau mes prie to jau pripratome“, - sako jaunas vaikinas, kuris pasiėmęs iš kebabinės užsakytą maistą su draugas dingsta daugiabučių kvartale.

Tuo tarpu vyresnės kartos žmonės pripažįsta, kad nerimo po pastarojo meto įvykių šiek tiek yra.
„Pasipiktinimas ir kalbos žmonių tarpe prasidėjo tuomet, kai buvo paleistas Alvaras Jonikas. Tiesą pasakius, vengiame tamsiu paros metu eitį į gatvę. Žada, kad penktadienį įjungs apšvietimą gatvėse, gal bus kiek saugiau“,- DELFI pasakojo viena garbaus amžiaus biržietė.

DELFI primena, kad n uolatiniu chuliganavimu Biržų gatvėse ir rajono keliuose pagarsėjęs ir liepos 7 d. niekuo dėtą moterį užmušęs A. Jonikas į laisvę paleistas po net mėnesį netrukusios kardomiosios priemonės – vaikinas paleistas rugpjūčio 5 dieną.

A. Jonikas liepos 7 d. apie 20.40 val. Biržuose, Vytauto gatvėje, vairuodamas automobilį „VW Golf“, trenkėsi į šalikelėje stovėjusį automobilį „Renault Laguna“ ir mirtinai sužalojo minėto automobilio 44 metų vairuotoją I. Čepulienę, kuri tuo metu dėjo pirkinius į savo mašinos bagažinę.

Vairuotojas iš įvykio vietos pabėgo metęs sužalotus girtus bendrakeleivius - 17-metį Biržų rajono gyventoją ir 16-metį Pasvalio rajono gyventoją.