Pasakojimas apie draudžiamus santykius pataisos namuose bausmę atliekančiam vaikinui, kuriam dar nėra nė 18 metų, užtraukė baudžiamąją bylą – jis buvo nuteistas jau keturioliktąjį kartą. Ir dėl to ilgiau neišeis į laisvę – teismas nutarė, kad beveik po metų iš pataisos namų turėjęs išeiti nepilnametis bus paleistas tik atlikęs vienerių metų trijų mėnesių bausmę.

Teismas nepilnametį nuteisė už tai, kad jis pareigūnams pamelavo, jog kameros draugas jį išnaudojo seksualiniams žaidimams.

Ukmergiškis praėjusių metų balandžio pabaigoje Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiajam specialistui pranešė, o paskui ne kartą per apklausas pakartojo, kad balandžio 14-26 d. lengvosios grupės kambaryje kitas nuteistasis prieš jį panaudojo fizinį smurtą ir privertė seksualiai šį patenkinti.

Bausmę atliekantis kalinys teigė, kad tai jis buvo priverstas daryti mažiausiai 10 kartų.

Tokia žinia sukėlė tikrą šoką seksualine prievarta apkaltintam nuteistajam – jis neigė, kad turėjo bet kokių intymių santykių su nepilnamečiu. Ir, kaip paaiškėjo, jis nemelavo – vaizdo įrašus peržiūrėję įkalinimo įstaigos darbuotojai nustatė, kad tuo metu tariamas prievartautojas buvo visai kitose vietose, nei sakė nukentėjusiuoju apsimetęs nepilnametis.

Supratęs, kad melas išaiškėjo, ukmergiškis nutarė prisipažinti, tačiau savo melui turėjo pateisinimą – esą kalinys, kurį buvo apkaltinęs, kiekvieną dieną jį morališkai paveikinėjo, mušdavo, visaip pravardžiavo, todėl jis, negalėdamas būti kartu, nutarė sukurti baisią istoriją.

Nepilnametis sakė, kad kalinys jį buvo sumušęs vien dėl to, kad kartą lipant laiptais į viršų netyčia užlipo ant jo šlepetės.

„Iš pradžių niekam nesakiau, kad prieš mane smurtauja, nes bijojau, jog vis tiek manęs niekas neiškels iš grupės, kurioje atlieku bausmę, o jis ir toliau prieš mane smurtaus, bet paskui supratau, kad jeigu pranešiu apie seksualinį nusikaltimą, bus daugiau tikimybių, jog mane iškels“, – sakė ukmergiškis.

Jis patikino, kad kameros draugui nesiekė atkeršyti – tiesiog nenorėjo būti šalia, norėjo, jog būtų perkeltas į kitą sektorių.

Kad kenčia smurtą įkalinimo įstaigoje, nepilnametis buvo pasakojęs ir savo motinai – apie tai ji iš sūnaus sužinojo vieno trumpalaikio pasimatymo metu. „Tikiu tuo, ką sako sūnus“, – pareigūnams sakė ji.

Kad nepilnametis patirdavo smurtą, patvirtino ir kai kurie įkalinimo įstaigoje kalėję nepilnamečiai, tačiau jie esą nenorėdavo kištis į kitų jaunuolių konfliktus.

„Mačiau, kaip jį apstumdė, trankė per veidą, bet šis tylėdavo“, – tyrėjams sakė vienas kalinys.

Dėl sukurtos istorijos apie panaudotą seksualinę prievartą apklaustas nepilnamečio skriaudikas pareigūnams pareiškė, kad niekam neturi jokių pretenzijų.

„Manau, kad jis melagingai įskundė tik todėl, kad jo atžvilgiu du kartus panaudojau fizinį smurtą – gal taip jis man atkeršijo“, – kalinys sakė, jog ant apsimelavusio umkergiškio nebepyksta, nes ir pats jaučiasi kaltas, kad savo smurtiniais veiksmais galėjo šį išprovokuoti pateikti melagingą skundą.